Spaghetti aglio e olio. Oftewel pasta met knoflook en olie. Dit is echt het perfecte voorbeeld dat lekker eten, ook heel simpel en niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Want dit is denk ik zo’n beetje het makkelijkste pasta recept wat er bestaat. En lekker dat ie is!
Spaghetti aglio e olio heeft maar een paar ingrediënten, olijfolie, rode peper en peterselie. Je vraagt je misschien af of deze pasta dan wel genoeg smaak heeft, maar geloof mij maar, dat heeft dit gerecht absoluut! Juist de pure smaken van de knoflook, peper, peterselie en natuurlijk nog wat Parmezaanse kaas eroverheen maken dit tot echte verwennerij. En doordat je de knoflook en rode peper in de olie laat sudderen, neemt de olie de smaken hiervan echt helemaal op. So good!
Simpele Italiaanse pasta
De Italiaanse keuken staat natuurlijk ook bekend om juist die simpele gerechten die heerlijk smaken. En laat dat nou net zijn waar ik van hou. Niet voor niets vind je op mijn blog lekkere en écht makkelijke recepten. Laat ik nou ook nog eens dol zijn op knoflook, dus deze spaghetti aglio e olio mocht hier op de blog natuurlijk ook eigenlijk helemaal niet ontbreken. Wat trouwens nog wel belangrijk is om op te letten bij zulke simpele gerechten, is de kwaliteit van de producten. Zorg voor echt een goede olijfolie, verse rode pepers en kwalitatieve Parmezaanse kaas en er kan weinig meer misgaan.

Zo maak je spaghetti aglio e olio
Je vraagt je misschien af, en hoe simpel is simpel dan eigenlijk? Nou, dat zal ik je vertellen. Stap 1 is dat je de pasta beetgaar kookt en ondertussen laat je de knoflook in de olie aanfruiten. Daar voeg je de laatste paar minuten de peper aan toe om ook zijn smaak af te geven aan de olie. Dan meng je de beetgare pasta met de olie, wat kookvocht, peterselie, Parmezaanse kaas en uiteraard peper en zout naar smaak. Kinderlijk eenvoudig!

Pasta e basta
Deze spaghetti aglio e olio is een heerlijk gerecht voor een doordeweekse avond omdat het zo makkelijk te bereiden is. Houdt niet iedereen thuis van rode peper? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit apart te bakken. Ik heb overigens wel de zaadlijsten en de zaadjes eruit gehaald, dus het is een milde pittigheid en absoluut niet te. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt de pasta verder zo serveren, of er nog iets bij maken. Bijvoorbeeld een lekkere frisse salade. Of serveer de pasta als een bijgerecht bij een lekker stuk vlees, vis of gegrilde groenten. Ook dat is heerlijk!


Ingrediënten
- 150 gram spaghetti
- 2 tenen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- ½ rode peper
- 1 eetlepel peterselie (fijngesneden)
- peper, zout en Parmezaanse kaas*
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Kook de pasta in ca. 9 minuten beetgaar en houd een kopje kookvocht apart.
- Snij ondertussen de knoflook in dunne plakjes, verwarm de olie in een koekenpan en laat op een zacht vuurtje de knoflook fruiten en zijn smaak afgeven aan de olie.
- Snij de peper in plakjes en voeg ook toe aan de olie om een paar minuten rustig mee te laten bakken.
- Voeg dan de pasta en het kopje kookvocht toe aan de olie met de knoflook en peper, meng en voeg de peterselie toe.
- Breng op smaak met zout, peper en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Heerlijk recept !!!
Ik maak het vaak samen met garnalen en biefstukreepjes, écht jammie…
Heerlijk!
Zalig! Wat een verrassend recept. We hebben genoten!
Wat leuk om te dankjewel 🙂
Een heerlijk recept. Ik maak vaak de (hele) pittige variant door 2 adjuma pepers in stukjes te snijden en dan incl. de pitjes en een beetje meer olie ongeveer 4 uur laten trekken en daarna de fijn gehakte verse knoflook (1 á 1,5 bolletje) te bakken in deze (gezeefde) olie. Als je van pittig houdt.
Dankjewel voor het delen Ilse, heerlijk!
Hallo, krijg er zin in!
Kan iemand mij vertellen welke olijfolie nu het beste is?
Zie door de bomen het bos niet meer.
Dank bij voorbaat.
Bij gerechten waarvoor je de olie niet verhit of gebruikt om in te bakken raad ik echt een Extra Vierge Olijfolie aan, bij voorkeur een Griekse of écht Italiaanse. 🙂
Het was heerlijk, ik heb er zelf nog een paar kleine tomaatjes in gedaan.
Oh ja, tomaatjes zijn een lekkere toevoeging: bedankt voor de tip!
Hoi Eef,
Bedankt voor je recept. Het is een goede basis om met enkele aanpassingen te gebruiken !
Ik heb er ipv pepers, rode punt paprika’s doorheen gedaan. En ongeveer 1 bol knoflook voor 500 gr spaghetti 😏
Dankje Tim! Wat goed om te horen, het is altijd fijn als mensen lekker creatief zijn met de recepten! Ik hoop dat het heeft gesmaakt, kook ze!
Lijkt mij lekker misschien wat spekjes er door wel geen vegan meer maar wel lekker.?
Pas het gerust naar eigen smaak aan 🙂
Aan alle pasta maaltijden voeg ik altijd een paar kikkererwtjes toe.
wij eten dit zeker 1 x in de 2 weken. Nu er veel tomaten in de tuin zijn ontvel ik ze en doe er op het laatste de in stukjes gesneden tomaat door of soms de mini tomaatjes. 2 knoflooktenen vinden wij te weinig dus dat zijn er aanzienlijk meer. Waar je van houdt!
Hoi Eef dit is wat ze in Italië normen aglio e olie e pepperoncino. Echt een super gerecht. Ik maak het ook wel een eens eenvoudig met gedroogde pepers als ik even geen verse heb. Dit gerecht past echt bij alles en wordt in Italië ook vaak als voorgerecht gegeten.