Hij is er weer! De Goedheiligman en je weet wat dat betekent… Sinterklaas recepten. Dit jaar heb ik weer een paar heerlijke recepten voor je gemaakt om deze periode extra feestelijk (en natuurlijk extra lekker) te maken. We beginnen met deze Sinterklaas muffins met pepernoten.
Even een kleine disclaimer, ik zeg het elk jaar. Pepernoten zijn taai taai achtige stukjes en kruidnoten zijn die dingen die je op de foto ziet. Een heel groot deel van Nederland noemt kruidnoten gewoon pepernoten en ik doe vrolijk met je mee. Waarom? Omdat ik dat van huis uit zo heb geleerd. Elke keer en bij elk recept krijg ik toch vaak een opmerking hierover. Ik ben bekend met het verschil, maar ik ben lekker een beetje eigenwijs. Dus dan weet je dat 😉 !
Eigenwijs lekkere Sinterklaas muffins
Eigenwijs lekker zijn deze Sinterklaas muffins trouwens ook. Bomvol pepernoten, amandelen en natuurlijk heb ik ook nog speculaaskruiden door het beslag gedaan voor die volle en lekkere smaak. Je kunt deze Sinterklaas muffins prima een of twee dagen van te voren maken. De pepernoten in het beslag en bovenop zullen dan wat zacht(er) worden, maar dat doet niets af aan de smaak. Integendeel zelfs.
Sinterklaas muffins met pepernoten
Deze Sinterklaas muffins zijn super leuk om te maken met kinderen. Je hebt er namelijk geen keukenmachine voor nodig. Het beslag mix je een in een ruime kom (lekker een beetje kliederen 😉 ). Het beslag schep je in de vorm met een grote lepel of een ijsschep (ideaal, probeer maar eens). Alleen even uitkijken met de oven en het doormidden hakken van de pepernoten. Dit kun je ook achterwege laten dan heb je grotere pepernoten of hiermee kan papa of mama even helpen. Even wachten, afkoelen en smullen maar! Misschien mag er zelfs wel eentje mee naar school voor in het lunchtrommeltje…
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram bloem
- 250 ml melk
- 150 gram pepernoten
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram roomboter (ongezouten - gesmolten)
- 50 gram amandelen (zonder velletje)
- 2 eieren
- 1 eetlepel speculaas/ koekkruiden
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Neem een ruime kom en meng hierin de volgende ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, basterdsuiker, koekkruiden en een snuf zout.
- Meng daar losjes de natte ingrediënten door: de gesmolten boter, eieren, melk en het vanille extract.
- Let op: het hoeft niet een ontzettend glad beslag te worden. In het beslag voor muffins mogen wat klontjes zitten - mix het dus niet teveel.
- Hak de pepernoten door de midden en de amandelen ook in grove stukken.
- Schep dit tot slot door het beslag. Houd een klein deel van de gehalveerde pepernoten apart (ter decoratie).
- Vul de muffinvormpjes met het beslag, druk een paar pepernoten in de muffins en bestrooi met een beetje amandelschaafsel.
- Zet de muffins in de oven en zet de temperatuur nu op 180 graden.
- Bak de muffins in 20-25 minuten gaar. Controleer of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te steken. Eet smakelijk!
Scone says:
Hoi hoi, ik neem aan dat de koek/speculaaskruiden te gelijk met de bloem ed vermengd worden ? Staat er niet bij nl 🙂
Eef says:
Klopt inderdaad wat suf! Ik heb het direct aangepast. Fijn dat je het even laat weten 🙂
Scone says:
Hoi hoi, ik neem aan dat de koek/speculaaskruiden te gelijk met de bloem ed vermengd worden ? Staat er niet bij nl 🙂
Marleen says:
Zojuist met onze klein dochter gemaakt echt verrukkelijk Eef……… en leuk ‘n leuk werkje klein dochter helemaal trots!