Zachte, luchtige, sesam bolletjes. Deze broodjes zijn zó lekker! Ze zijn klein van stuk maar lekker luchtig en knapperig door de sesamzaadjes en ideaal voor bij de brunch, lunch of als broodjes bij het diner. Serveer ze met een lekkere gezouten roomboter en geloof mij, die broodjes zijn zo op.
Zelf broodjes bakken
Ik vind het heerlijk om zelf broodjes te maken. Vers afgebakken brood blijft toch het állerlekkerste. En ja, natuurlijk is het meer werk dan broodjes bij de bakker kopen, maar het is het echt vaak meer dan waard. Nog een beetje warm, zacht van binnen en knapperig van buiten. Mmm, kun je het al bijna proeven?
Mini sesam bolletjes
En deze makkelijke sesam bolletjes zijn ook zo gemaakt. Het meeste uitdagende aan dit recept is eigenlijk het wachten op het rijzen. Dat vergt geduld en ik zal je eerlijk zeggen dat heb ik ook niet altijd heel veel hoor 😉 . Maarrr zoals ik al zei, geduld wordt echt beloond zodra de broodjes klaar zijn en je kunt aanvallen!
Aan de slag
Ik zal je niet langer ophouden, we gaan aan de slag! Hieronder vind je het recept voor de lekkerste, knapperigste, mini sesam bolletjes. Ik vind ze heer-lijk en ideaal voor bij het ontbijt, lunch of diner. Maar bij een brunch of de borrel kan natuurlijk ook.
De smaak te pakken met brood bakken? Op mijn blog vind je nog veel meer lekkere brood recepten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 ml melk (lauwwarm)
- 7 gram gist (1 zakje)
- 1 eetepel suiker
- 500 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 5 gram zout
- 1 ei
- scheutje melk
- 30 gram sesamzaadjes
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de melk, gist en suiker (eventueel al in de kom van je standmixer) en laat even staan tot het gaat schuimen.
- Voeg dan de bloem, boter en het zout toe en kneed (met de standmixer) tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af en laat een uurtje rijzen op een warme plek tot in volume verdubbeld.
- Vorm ongeveer 10 bolletjes van het deeg van ca. 80 gram per stuk. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat een half uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
- Kluts een eitje met een scheutje melk. Bestrijk de bolletjes deeg ermee en verdeel er dan de sesamzaadjes overheen.
- Bak 10-12 minuten in de oven goudbruin. Laat de broodjes afgedekt onder een schone theedoek afkoelen op een rooster en aanvallen maar!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Kiki58 says:
Goedemorgen,
Moet je het deeg na de eerste rijstijd nog doorkneden?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kunt het een beetje kneden om zo dus de bolletjes te vormen maar je hoeft ze niet lang te kneden!
Cindy M says:
Hah! Volgens mij zijn ze zo waarlijk gelukt zeg! Ik ben “natter” deeg gewend omdat ik graag platbroden etc maak dus ik maakte me even zorgen of het stevige drogere deeg wel goed zou uitpakken. Die zorgen bleken niet nodig want ik heb me toch een paar lekkere sesambroodjes! Oh en ik serveer er jouw ouderwetse kippensoep bij. Licht maar toch super smaakvol! Ik koos voor pimentbolletjes als extra smaakmaker. Wat een heerlijke zondagse maaltijd! Bedankt voor je lekkere recepten!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat super, dankjewel Cindy!!
Emma says:
Hoe weet je of het deeg genoeg is gerezen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Als hij in volume is verdubbeld, ik zou sowieso in de eerste instantie de rijs-tijd aanhouden in het recept. 😉 Bak ze!