Fudge, met recht een guilty pleasure te noemen. Heerlijk zoet en ontzettend zondig. Vandaag heb ik mijn favoriete smaken gecombineerd in één stukje fudge, namelijk salted caramel chocolate fudge. Ik heb het recept makkelijk gehouden zodat je niet een hele dag bezig bent met het maken van 2 verschillende soorten fudge. Dit recept is dan ook snel, makkelijk maar waaaaaaanzinnig lekker!
Voor dit recept heb ik de caramel fudge niet zelfgemaakt. Ik heb gekozen voor de vanille fudge van Johnny Doodle, maar ook andere merken als Lonka of Wether’s Original bijvoorbeeld zijn prima. Zorg wel dat je zachte fudge kiest zodat je het makkelijk in stukjes kunt snijden.
Makkelijk en simpel
Mocht je zelf de caramel fudge willen maken is dat natuurlijk ook een optie. Ik wilde het recept eigenlijk juist zo makkelijk en simpel mogelijk houden zodat je binnen een kwartiertje klaar bent en er snel van kunt genieten.
Salted caramel
Salted caramel is één van mijn favoriete smaakcombinaties. Zout en zoet gaan zo ontzettend goed samen, ze versterken elkaar. In vrijwel alle zoete baksels kom je zout tegen in de receptuur. De reden dat ik in de meeste baksels zout gebruik is omdat het de zoete smaak versterkt. Daarom is salted caramel of gezouten karamel op z’n Nederlands zó ontzettend lekker.
Natuurlijk is het ergens ook een ontzettende hype aangewakkerd door het chocolademerk Tony Chocolonely die met zijn heerlijke salted caramel chocolate Nederland warm heeft gemaakt voor deze wereldse smaakcombinatie.
Vandaag geef ik je het recept voor deze salted caramel chocolate fudge, een veel te lekkere, zoete zonde. Een kleine tip, maak ‘m als je visite krijgt óf als je op visite gaat zodat je ze mee kunt nemen. Het zijn ontzettende dooretertjes en voor je het weet heb je er al 2 of 3 of 4 op…..
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 16 caramel fudge snoepjes
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 340 gram pure chocolade
- zout
- ter garnering: grof gemalen zeezout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd de caramel fudge snoepjes in kleine blokjes (zoals op de foto). Bewaar een handje kleine blokjes zodat je deze later kunt verdelen bovenop de fudge. Bedek een ovenschaal van ca. 20 x 20 cm met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk in een steelpannetje samen met de pure chocolade in stukjes en een snuf zout. Verwarm het geheel op laag tot middelhoog vuur tot de chocolade volledig is gesmolten en je een dikke lobbige substantie hebt. Zorg ervoor dat je het niet kookt anders kan de chocolade verbranden.
- Zodra je de juiste substantie hebt, schep je de kleine stukjes caramel fudge door de chocolade fudge heen en roer je dit even goed door zodat alles goed verdeeld is.
- Stort de fudge in de ovenschaal en verdeel het goed. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een eetlepel. Druk nu de apart gehouden stukjes caramel fudge in de bovenkant en verdeel het zodat de gehele bovenkant her en der voorzien is van kleine stukjes.
- Zet de fudge nu voor minimaal 4 uur in de koelkast tot hij goed hard is geworden. Daarna kun je de fudge in stukjes snijden met een mes en garneer je de stukjes fudge met wat grof gemalen zeezout naar smaak. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marijke says:
Wat slim om er caramel snoepjes doorheen te doen. Lekker voor de bite! Ben gek op fudge, ben alweer bezig met kerstfudge te maken 😀
Roos says:
Hmm, wat lekker! En helemaal niet zo’n heel lastig recept! Wel een goede tip om het voor visite te maken. Ik ben bang dat ik hier ook echt niet vanaf zou kunnen blijven.
Sandra says:
Verslavend lekker en gevaarlijk makkelijk te maken dit recept! Zoals je weet ben ik ook lekker aan het experimenteren met fudge maar deze smaakcombinatie is echt verrukkelijk!
Daniëlle says:
Erg lekker en niet moeilijk te maken! Volgens mij zou ik mij hier helemaal misselijk aan kunnen eten!
Foodblogswap oktober van het blog Eefkooktzo - Culinair Westfriesland says:
[…] keek ik 18 oktober even op Instagram en kwam ik deze foto tegen van Eef Salted Caramel Chocolate Fudge Iedereen die mij kent weet de gevolgen hiervan, ik ben verslaafd aan drie dingen, Salted, karamel […]
marisca says:
is de chocolade erg overheersend? ben namelijk net zo”n fan van pure chocolade…..
Kan het ook voor de helft met melk chocolade…ze lijken me heeeeeerlijk
Eef says:
Valt op zich mee. Ik ben dol op pure chocolade maar deze fudge smaakt zeker niet bitter. Doordat je ook caramel fudge toevoegt maakt dit een mooi geheel met de pure chocolade, je proeft echt een chocolade smaak waar het bij melkchocolade waarschijnlijk iets te vlak wordt ben ik bang. Maar proberen kan altijd toch? Niet lekker zal het zeker niet worden 😉
Wendy lexmond says:
Zou je deze fudge kunnen invriezen??
Eef says:
Zelf nog niet geprobeerd Wendy maar je schijnt fudge prima te kunnen invriezen. Ik zou zeggen: gewoon proberen 🙂
Petra says:
Ik vries mijn fudge altijd in. Is om mijn eigen te beschermen me niet ziek te eten hierin!?
Wendy lexmond says:
Invriezen gaat erg goed!
Eef says:
Top! Dat is goed om te weten. Dank voor je reactie.
C says:
Kan het ook met melkchocolade ?(veel chocolade sinterklaas letters over)
Eef says:
Ja dat kan maar dan wordt de smaak wel iets zachter van