Volg mij:
Salade

Salade met meloen en ham

Salade met meloen en ham

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die je in de zomer prima kunt beantwoorden met een salade zoals deze salade met meloen en ham bijvoorbeeld. Lekker met een volkoren stokbroodje erbij.

Overigens ook een heerlijk bijgerecht voor tijdens een BBQ. Of wat dacht je van wat opgebakken aardappeltjes een stukje vlees, vis of vega en deze heerlijke salade? Even wat uitgebreider en toch lekker fris en zomers door deze heerlijke salade met meloen.

Welke meloen gebruik je voor een salade met meloen?

De basis ligt er, het is aan jou om er variatie in te brengen. Althans mocht je dat willen natuurlijk 😉 . Ik gebruikte zelf Galia meloen en Prosciutto in deze salade. Galia meloen is goed verkrijgbaar en heeft een licht geelgroene schil. Het lichtgroene vruchtvlees is lekker mild van smaak, sappig en honingachtig zoet.

Afwisselen kan met de sappige Cantaloupe meloen, ook erg lekker voor in deze salade. De Cantaloupe meloen heeft donkerdere geelgroene schil met groene strepen en zoet oranje vruchtvlees. Dat geeft wat extra kleur!

Verder kun je ook de gele meloen oftewel de honingmeloen (honey dew meloen) gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet maar die is wat later in de zomer pas écht lekker. Deze meloen is iets ovaler qua vorm, knal geel en heeft een hele zachte, zoetige smaak terwijl hij toch ook lekker fris is, zalig. Ook deze meloen past perfect in de salade.

De dressing is op basis van honing om de smaak van de meloen te complimenteren. Samen met een beetje olijfolie, citroensap en peper en zout maakt deze dressing de meloensalade tot een waar feestje, zo lekker!

Welke ham gebruik je bij meloen?

Het liefst rauwe en/of gerookte ham. Italiaanse hammetjes doen het vaak erg goed zoals Parma, Serrano en Prosciutto. Ook lekker is het iets zoutere Cobourger ham, Ardennerham of Schwarzwalder Schinken. Ga, bij voorkeur, altijd voor rauwe ham welke eventueel gerookt is. Die ham is vaak iets zouter en iets meer uitgesproken qua smaak. Dat past perfect bij het zoete van meloen. Gekookte ham bijvoorbeeld is te vlak qua smaak voor naast meloen en geeft dan ook geen lekkere smaakcombinatie.

Meloensalade met ham


Het recept voor salade met meloen en ham:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 5 minuten | Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: voldoende voor 2 personen als diner met een stokbroodje erbij of voor 4 personen als bijgerecht

Wat heb je nodig voor salade met meloen en ham (ingrediënten):

  • 1 meloen (Galia bijvoorbeeld)
  • 125 gram mozzarella (1 bol)
  • 100 gram rauwe ham (Prosciutto of Serrano bijvoorbeeld)
  • 75 gram veldsla
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • ½ eetlepel citroensap
  • paar blaadjes basilicum

Hoe maak je salade met meloen en ham:

  1. Begin met het maken van de dressing door de olijfolie, honing, citroensap en naar smaak peper en een klein beetje zout door elkaar te mengen.
    Gebruik niet teveel zout, de ham is namelijk al zoutig.
  2. Was de meloen, verwijder de zaadlijsten en snijd de meloen in stukjes.
    Je kunt de meloen ook eventueel alvast schillen mocht je dit fijner vinden.
  3. Verdeel de veldsla over een ruim bord.
  4. Hierop leg je de meloen en plakjes ham.
  5. Scheur de mozzarella en de blaadjes basilicum in stukjes en verdeel die ook over de salade.
  6. Druppel er wat van de dressing naar smaak over en eet smakelijk!

Salade met meloen en ham

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Monique

    Heerlijk makkelijk frisse zomerse salade

    2 juli 2018 at 19:03
  • Laat een reactie achter