De kleuren van de Italiaanse vlag komen terug in de klassieke salade caprese. Vrijwel iedereen vindt hem lekker. Hij is makkelijk te maken, goed voor te bereiden en het is echt een verrukkelijke salade. Zorg er alleen wel voor dat je niet teveel mozzarella snoept tijdens het maken want dan blijft er niets meer over voor in de salade 😉 .
Salade caprese is een klassieker en vandaag vertel ik je precies hoe ik deze Italiaanse salade maak. Waar je op moet letten en waarom een klassieker als deze de ster van de show is.
Lekker eten met vrienden
Laatst kwamen er vrienden eten en ik had zin om lekker, uitgebreid te koken. Het menu werd gemaakt en zo kwamen er Zweedse gehaktballetjes, kippendijen met citroen en knoflook en een aardappelovenschotel op het menu. Natuurlijk mocht de groente niet ontbreken op tafel en maakte ik worteltjes uit de oven met gember en wilde ik een lekkere salade maken voor erbij. Nu wil ik dan juist niet altijd voor een klassieker gaan. Stom eigenlijk, want juist een steengoede klassieker kan een ster zijn op tafel. Zo ook de bekende salade caprese en daarom besloot ik hem toch te maken. Hij is namelijk zo lekker.
Geliefde salade caprese
Deze salade blinkt echt uit in zijn eenvoud en is juist daarom zo waanzinnig lekker en geliefd bij vele. Zorg voor goede, verse ingrediënten zoals smaakvolle, rijpe romatomaten. Een heerlijke mozzarella, het liefst van een goede kaasboer. Verse basilicum, knapperige rucola en tot slot een steengoede olijfolie, verse peper en gemalen zeezout. Zo simpel kan het leven soms zijn en ook zo lekker.
Wat denk je? Het etentje was een succes en ik ontving zelfs de dag erna nog een berichtje over hoe lekker het wel niet was. En de salade caprese? De was schoon op!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 romatomaten (rijpe)
- 2 handjes rucola
- 200 gram mozzarella
- 4-5 takjes basilicum (vers)
- olijfolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem een ruim bord en verdeel hier 2 handjes rucola over.
- Was de tomaten en snijd ze in dunne plakjes. Je gebruikt alleen de "mooie" plakken voor de salade. De bovenkant en het kontje van de tomaat gebruik je dus niet voor de salade caprese.
- Snijd de mozzarella in dunne plakken. Verwijder de blaadjes basilicum van de takjes.
- Leg een plakje tomaat aan de rand van het bord op de rucola, hierop doe je een plakje mozzarella en daarop een blaadjes basilicum. Herhaal dit tot je rondom het bord om en om tomaat, mozzarella en basilicum hebt.
- Druppel tot slot nog wat olijfolie over de salade en naar smaak peper en zout. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Evelyne says:
Hmm, ziet er heerlijk uit! Ik hou van tomaat en rucolla, dus deze moet ik zeker eens proberen 🙂
Eef says:
Zeker een aanrader om eens te proberen als je van tomaat en rucola houdt 🙂
ElsaR says:
Dat lijkt me lekker,ga ik zeker een keer proberen ☻
Nanda says:
Makkelijk en lekker! Eet dit regelmatig, voeg zelf vaak nog zoete ui en walnoten of pijnboompitjes toe, mjam mjam!
Eef says:
Jij maakt er helemaal een feestje van 😉 Klinkt wel heel erg lekker!
Kees says:
Ja is idd heerlijk en lekker eenvoudig klaar te maken. Ipv de olijfolie gebruik ik ook wel crema di balsamico, die zag ik, wordt ook veel in Italië gebruikt
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie Kees, en dat is een goede tip!
Mireille says:
Kun je dit vantevoren al helemaal klaar maken?
Eef says:
Je zou dit ‘s morgens kunnen voorbereiden en dan ‘s avonds serveren