Yes! Ik ben zó blij dat het rabarberseizoen weer van start is. Ik bak heel graag met deze zoetzure groentesoort. Dit keer ben ik voor een rabarber cheesecake gegaan en wauw, wat is die lekker geworden. Zelfs als je niet van rabarber houdt, durf ik te wedden dat je deze lust!
Heerlijke combinatie van smaken
Vooral de combinatie van smaken en texturen in deze rabarber cheesecake heeft erg goed uitgepakt. Een bodem van krokante haverbiscuitjes (al kun je ook gewone biscuits gebruiken), romige cheesecake met vanille-smaak en dan die zoet-zure swirl van rabarber erbij… Hemels gewoon. Voor de swirl maak je trouwens een soort rabarberjam, zoeter en dikker dan rabarbercompote, waardoor het de perfecte dikte heeft om een mooie swirl mee te maken.

Rabarber cheesecake voor iedereen
Door die rabarber-‘jam’ heb ik ook wat kaneel gedaan. En dat maakt het echt een waanzinnige combinatie van zoet, zuur en kruidig. En dat past dan weer heerlijk bij het romige van de cheesecake. Zelfs iemand, en ik spreek uit ervaring, die niet van rabarber houdt gaat deze rabarber cheesecake lekker vinden 😉 .
Ook mijn schoonmoeder was érg enthousiast erover, ik had haar wat stukjes gegeven en ze vroeg daarna gelijk of ik een hele taart wilde bakken voor een feestje dat ze in het weekend geeft. Nou, dan weet je dat het goed zit 😀 .


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram rabarber (in stukjes)
- 75 gram suiker
- ½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel water
- 250 gram biscuits
- 100 gram roomboter (ongezouten en gesmolten)
- 800 gram roomkaas
- 200 gram suiker
- 50 gram zure room
- 2 eieren (middel)
- 2 eetlepels maizena
- 2 theelepels vanillepasta of -extract
- ½ eetlepel citroensap
- 25 gram pistachenootjes (in stukjes)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Voor de rabarber-'jam' doe je de rabarber samen met de suiker, kaneel en 1-2 eetlepels water in een pan en breng dit zachtjes aan de kook.
- Kook in tot het wat dikker begint te worden (dikte vergelijkbaar met vla) en de rabarber fijn gekookt is. Laat vervolgens afkoelen.
- Vet een bakvorm van ca. 15 x 25 in en bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.
- Verkruimel de biscuits en meng daar de gesmolten boter door. Verdeel over de bodem en druk aan.
- Doe alle ingrediënten voor de cheesecakelaag in een kom en mix dit tot een glad beslag.
- Verdeel dit over de bodem. Verdeel dan dotjes van de rabarber jam over de cheesecakelaag en swirl hier doorheen met een satéprikker of ander dun staafje. Strooi nu eventueel de pistachenootjes overheen. Bak de cheesecake vervolgens in de oven voor 55-60 minuten.
- Laat afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast of langer. Eet smakelijk!
Video
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Talin says:
Hoi Eef,
Ik las net het recept van de rabarber taart e. Ik vroeg mij af of je de helft vd roomkaas kunt vervangen voor kwark of yoghurt? Helemaal met roomkaas is natuurlijk wat lekkerder maar ik dacht aan een light variant met kwark of yoghurt..
Ik hoor graag van je!
Ps: alles wat ik tot nu toe heb uitgeprobeerd van jouw receptie is helemaal gelukt en smaakte ? dank voor je inspiraties!
Groetjes Talin
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen dat je tot nu toe blij bent met de recepten! Ik zou eigenlijk niet zo goed weten of je dat kunt vervangen, want dat hebben we niet getest. Je kunt het natuurlijk proberen, maar omdat je de taart nog bakt vraag ik me af het een succes wordt als je dan kwark/yoghurt gebruikt.