Pistache ijs recept

Pistache ijs recept

Pistache ijs recept. Dit ijs is zo fan-tas-tisch lekker. Ik wil je niet dwingen, maar eigenlijk MOET je het gewoon gaan maken. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar zo puur en romig van smaak. Hemel op aarde mag je het wat mij betreft zéker noemen!

Pistache ijs staat bij mij ook absoluut in de top drie van favoriete ijssmaken. Bij een Italiaanse ijssalon kies ik maar wat graag voor een bolletje pistache ijs, naast citroenijs dan want dat blijft mijn nummer 1. Maar gelukkig combineert dat prima met pistache ijs als je voor 2 bolletjes gaat 😉 . Zelf ijs maken doe ik natuurlijk ook heel erg graag, dus het was wel te verwachten dat het recept voor pistache ijs eens op mijn blog zou verschijnen. Nu is natuurlijk de vraag, kan mijn versie tippen aan die van de Italiaanse ijssalon? Daarop kan ik volmondig antwoorden: absoluut! Ik ben er namelijk achter wat de sleutel tot succes is…

Het allerlekkerste pistache ijs

Want ik moet ook eerlijk zeggen dat pistache ijs van een ijssalon me heel vaak is tegengevallen. Regelmatig is me overkomen dat het namelijk helemaal niet écht naar pistache smaakt. Maar meer een soort chemische benadering ervan. Vaak verraadt de kleur het ook al een beetje, het hoort mooi groen te zijn, en niet heel licht of kunstmatig gifgroen. Dan is er vaak kleurstof gebruikt.

Om zelf pistache ijs te maken heb je natuurlijk pistache noten nodig. Ongezouten en het liefst ongepelde. Het is even een klusje om ze zelf te pellen, maar dan heb je die lekkere verse pistache. Gepelde drogen toch een beetje uit helaas. Er moeten flink wat pistachenoten in het ijs, zodat je echt die volle, pure smaak te pakken krijgt. Dus neem lekker een kop thee of een glas water op een warme zomerse dag, een bak pistache noten voor je neus en pellen maar!

Pistachenoten

De truc voor een groene kleur

Je gebruikt voor het lekkerste ijs ongezouten, ongebrande en (zelf) gepelde pistachenoten. Maar dan ben je nog niet verzekerd van die mooie groene kleur. Daar heb ik ook een trucje voor. Wanneer je namelijk de pistachenoten blancheert, oftewel heel kort kookt, en vervolgens laat schrikken in koud water, kun je de vliesjes eraf makkelijker afhalen en hou je de mooie felgroene nootjes over zoals op de foto hier even verderop. Met die nootjes maak je vervolgens een pistachepasta door de pistachenoten helemaal fijn te malen en die verwerk je samen met de overige ingrediënten tot een heerlijk romig ijs dat écht naar pistache smaakt en die mooie herkenbare kleur heeft.

Uiteraard is een kleine disclaimer wel op zijn plaats want deze foto’s zijn natuurlijk genomen onder de perfecte omstandigheden qua licht, een lekker contrasterend ondergrondje eronder en iets nabewerkt in Lightroom. Maar desalniettemin krijg je met dit recept dus echt heerlijk en mooi groen pistache ijs.

Makkelijk recept voor zelfgemaakt pistache ijs

Hoe maak je zelf pistache ijs?

Als je de pistachepasta hebt gemaakt, is eigenlijk het meeste werk gedaan. De ijsmachine gaat nu namelijk vooral het werk doen. Het is dus echt makkelijk om dit ijs te maken! Je mengt namelijk de roomkaas met de pistachepasta, daar meng je dan de melk, suiker en het vanille-extract door. Vervolgens meng je de losgeklopte slagroom door het geheel en dan kan het zo hup, de ijsmachine in. Dan is het alleen nog een kwestie van geduld hebben en je kunt gaan genieten!

Gepelde pistachenoten

Feestelijk ijsje

Als het ijs vervolgens goed is bevroren in de vriezer, kun je het gelijk serveren. Op een hoorntje of in een kommetje. Je maakt er een extra feestelijk ijsje van door het ijs te garneren met verse pistachenootjes. En meer is er eigenlijk echt niet nodig. Zou natuurlijk wel kunnen, de combinatie van pistache met chocolade is bijvoorbeeld ook hemels. Stukjes chocolade erop, een chocoladesausje erbij of een bolletje chocolade-ijs, dat zou ook zéker goed smaken. Maar goed, ik begin af te dwalen en zal je nu niet langer meer in spanning houden en dit fantastische recept voor het allerlekkerste pistache ijs met je delen. Geniet ervan!

Pistache ijs

Pistache ijs

Met dit pistache ijs recept maak je het allerlekkerste ijs. Zo puur en romig met de echte smaak van pistache én makkelijk om te maken!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 8 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram pistachenoten (ongezouten, ongebrand en gepeld (ongepeld is dit ca. 250 gram))
  • 200 gram roomkaas
  • 150 ml volle melk
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 ml slagroom
Extra: pistachenoten om te garneren

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • We beginnen met het maken van de pistachepasta.
    • Breng een steelpan met ruim water aan de kook. Kook hierin de gepelde pistachenoten voor 1 minuut en zorg dat er een bak met ijskoud water klaar staat om ze in te doen na het koken.
    • Hierdoor schrikken ze en laten ze velletje los. Ontvel de pistachenoten zodat je alleen nog de felgroene pistachenoot hebt. Maal deze zo fijn mogelijk in een keukenmachine (indien het na een paar minuten malen nog geen pasta is geworden kun je er eventueel een theelepeltje neutrale olie aan toevoegen).
    • Klop de roomkaas los en meng hier de pistachepasta door.
    • Meng de melk, suiker en het vanille-extract er ook door.
    • Klop de slagroom luchtig en schep dit voorzichtig (!) door het mengsel.
    • Doe het ijsmengsel vervolgens in de ijsmachine en draai er in 45-60 minuten een mooi ijs van (tijd kan verschillen per ijsmachine).
    • Verdeel het ijs daarna over een bak en garneer eventueel met wat extra fijngehakte pistachenoten. Vries het ijs nu nog minimaal 1-2 uur om mooi hard te worden.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 299kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 3g | Vetten: 23g | Verzadigd vet: 14g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Pistache ijs recept

    Pistache ijs Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    7 reacties op “Pistache ijs recept”

    1. Wat lijkt me dit lekker: eigen gemaakte pistache ijs! Wat is een goed alternatief als je geen ijsmachine hebt?

      Groetjes
      Jolanda

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top