Pindasoep is bekend uit de Indonesische- en Afrikaanse keuken. Hoewel het een klassiek gerecht is, kent het vele verschillende bereidingswijzen. Ik heb er mijn eigen draai aangegeven en er een vegetarische versie van gemaakt met zoete aardappel.
Een heerlijke, goed gevulde soep is het eindresultaat. Naast dat de soep vegetarisch is, is het ook nog eens volledig vegan oftewel plantaardig gerecht. Ik gebruik namelijk kokosmelk om de soep romig te maken. Dat geeft de soep ook nog een lekker tropisch tintje.
Pindasoep zelf maken
Vlak voor het serveren garneer ik de soep nog met een klein handje taugé, wat fijngesneden bosui en natuurlijk wat grof gehakte (ongezouten) pinda’s Dat geeft een lekkere bite, en wat is een pindasoep zonder lekker veel pinda’s en pindakaas?
Kijk trouwens even hoe mooi glad het soepje is geworden! Ik heb sinds kort een nieuwe staafmixer in huis (zelf gekocht) en ben er toch een partij blij mee. Ik wist dat de ‘oude’ wat oud en slechter aan het worden was, maar als je dan weer een nieuwe in huis hebt denk je, had ik dat maar eerder gedaan.
Soep met pindakaas
Het klinkt misschien een beetje gek als je het niet kent, maar geloof me: het is lekker! Het is zacht van smaak, romig en heeft een hartige bite door de pinda’s. De soep is zeker niet zoet of alsof je een kommetje pindasaus aan het opeten bent 😉 .
Juist door de combinatie met zoete aardappel, kokosmelk en groenten krijgt de soep een lekkere balans. Probeer hem eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper*
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- 200 gram zoete aardappel
- 500 ml groentebouillon
- 125 gram pindakaas (zonder stukjes)
- 150 ml kokosmelk
- olie, peper en zout
- Taugé, bosui in ringen en grof gehakte pinda’s (ongezouten)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper het uitje en snij de knoflook fijn. Snij de rode peper in dunne ringen en verwijder eventueel de zaadlijsten als je de soep niet al te pittig wilt hebben.
- Verhit een beetje olie in de pan en fruit de ui, knoflook, gember en rode peper even aan.
- Schil ondertussen de zoete aardappel en snij in kleine blokjes.
- Voeg de zoete aardappel toe, bak even mee en voeg dan de bouillon toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat rustig pruttelen tot de zoete aardappel zacht is geworden (dit duurt ongeveer 10-15 minuten).
- Voeg dan de pindakaas toe en verwarm deze mee.
- Pureer de soep vervolgens glad met een staafmixer.
- Giet de kokosmelk erbij en breng de soep verder op smaak met peper en zout. Garneer met taugé, bosui en wat grof gehakte pinda’s. Serveer direct.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Joyce v Dijke says:
Ik heb de pindasoep gemaakt, en deze was toch lekker.
Ga hem zeker vaker maken!????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
ton. says:
We hebben de pindasoep vanavond voor de eerste keer gemaakt. Hij was overheerlijk! voor herhaling vatbaar. We maken veel van jou recepten en smullen er altijd van.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Caroline says:
Gewoon heel lekker. De aardappel combineert goed met de pinda!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Katinka says:
Moest me een beetje behelpen qua ingrediënten (plotseling pindasoep verzoek). Dan maar zonder gember en met barista alpro kokosmelk. Gemaakt voor mijn vader (moet aansterken). Goedgekeurd door hem. Ik vind de soep zelf ook lekker. Overigens knoflook ook weggelaten en een beetje zoete ketjap toegevoegd.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn dat de soep alsnog met de aanpassingen goed geslaagd is! Bedankt voor het delen 🙂
Lusanne says:
Erg lekker. Echt een soort comfort food!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Jaa, absoluut!