Pasta vongole

Pasta vongole recept

Pasta vongole is met recht een Italiaanse klassieker. Als je nou denkt, dit is toch best moeilijk om te maken? Dan heb je het mis! Er zijn maar weinig gerechten die zo ontzettend makkelijk zijn om te maken en tegelijkertijd zo lekker, zo klaar én met zo weinig ingrediënten.

De Italianen weten hoe dat werkt. Gerechten maken met slechts een handjevol ingrediënten en toch ontzettend veel smaak. Dit gerecht is daar dan ook echt een voorbeeld van. Je hebt alleen pasta, vongole en wat smaakmakers nodig zoals knoflook, rijpe cherrytomaten, verse peterselie en natuurlijk een steengoede olijfolie.

Wat is pasta vongole?

Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant. Ik heb nu dus voor vongole gekozen, maar je kunt eigenlijk precies hetzelfde recept maken met elk ander soort schelpdier. Gebruik bijvoorbeeld ook eens kokkels. Kokkels zijn doorgaans wat voordeliger, iets makkelijker te verkrijgen en minstens zo lekker in deze pasta.

Pasta vongole a la jaime oliver

Pasta vongole

Ben je dol op dit soort pasta gerechten? Dan raad ik je trouwens ook zeker deze pasta met mosselen aan. Net even anders dan dit recept, maar ook ontzettend lekker.  

Vongole

A la Jamie Oliver

Een klassieke pasta vongole maak je met venusschelpen, knoflook, olijfolie, een pepertje en/of chilivlokken en witte wijn. Mijn inspiratie voor dit recept komt echter van niemand minder dan Jamie Oliver. Het is gebaseerd op het recept uit zijn kookboek: Jamie’s Comfort Food. Zijn twist op de klassieker is ontzettend lekker, geeft net even wat meer kleur en is net zo makkelijk om te maken.

Het enige verschil met de klassieker is namelijk dat Jamie een rosé gebruikt in plaats van witte wijn. Wat natuurlijk een heerlijke variatie is voor in de zomer of op een mooie voorjaarsdag. En voeg daarbij wat heerlijke rijpe cherrytomaten toe. Een combinatie waar je blij van wordt. Een lekkere twist op een al lekkere klassieker.

Recept voor pasta vongole

Pasta vongole

Pasta vongole is een Italiaanse klassieker en met deze twist a la Jamie Oliver een recept om verliefd op te worden. Zo lekker en zo klaar!
4.8 van 5 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram cherrytomaten (rijp)
  • paar takjes peterselie (vers)
  • 150 gram spaghetti
  • 500 gram venusschelpen (vongole)
  • ½ theelepel chilivlokken (gedroogd)
  • 1 glaasje rosé
  • olijfolie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Snij de cherrytomaatjes in kwarten en de verse peterselie fijn.
  • Kook de spaghetti beetgaar zoals aangegeven op de verpakking en giet daarna af.
  • Terwijl de spaghetti aan het koken is, gaan we aan de slag met de vongole. Spoel de venusschelpen af en controleer de schelpen. Schelpen die openstaan test je even met een tikje op het aanrechtblad. Als ze alsnog sluiten, zijn ze goed. Als ze open blijven staan, gooi je ze weg. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.
  • Zet een ruime koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Voeg al snel de fijn gesneden knoflook toe, juist wanneer de olie nog niet helemaal heet is.
  • Bak dit heel even kort aan zodat de olie de geur en smaak overneemt van de knoflook. Voeg dan de chilivlokken toe en ook de cherrytomaten. En bak dit een paar minuten mee.
  • Voeg de vongole toe, schud alles even goed door elkaar en schenk daarna de wijn erbij.
  • Doe de deksel op de pan voor ongeveer een minuut. Haal daarna de deksel van de pan en hou het goed in de gaten zodat je kunt zien dat de schelpen open gaan en de wijn verdampt.
  • Schelpen die niet open zijn gegaan, gooi je weg.
  • Doe de gekookte pasta nu bij de schelpjes en schud alles goed door. Voeg dan de verse peterselie toe en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 358kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwitten: 16g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pasta vongole

Pasta vongole Pinterest collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Pasta vongole recept”

  1. 4 sterren
    Superlekker was het!
    Vandaag gemaakt samen met de focaccia, ook al zo goed gelukt,
    Wel olijven en knoflook aan de focaccia toegevoegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top