Paaskoekjes

Paaskoekjes

Zijn ze niet schattig? Paaskoekjes in de vorm van eieren en paashaasjes met een vulling van lemon curd. Als dit niet ‘Pasen’ is dan weet ik het ook niet meer πŸ˜‰ . Kom, ik ga je vertellen hoe je ze zelf kunt maken.

Paaskoekjes

Dubbele paaskoekjes met een lekkere vulling van lemon curd. Zo simpel, zo lekker! Blijf daar maar eens vanaf. Of niet want van zelfgebakken koekjes moet je nou eenmaal gewoon lekker genieten. Deze koekjes zijn trouwens ook heel leuk om mee te nemen als cadeautje tijdens de paasdagen en natuurlijk om gezellig samen met de kids te maken. Alhoewel ik dan niet weet hoeveel lemon curd er tussen de koekjes gaat komen en hoeveel er al opgesnoept wordt…

Schattige paaskoekjes met lemon curd

Goed koud deeg

Wat wel echt even een ding is bij dit soort koekjes, ookwel bekend als linzer koekjes, is dat het deeg echt goed koud is. Je laat het voor je de koekjes gaat uitsteken dan ook minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Tijdens het uitrollen kan het deeg weer wat warmer worden, dan kun je de uitgestoken koekjes ook even een kleine 10 minuutjes in de vriezer doen en direct daarna afbakken. Als het deeg goed koud is dan krijg je namelijk de mooiste koekjes tijdens het afbakken. Is het deeg te warm dan lopen de koekjes uit en zie je de vorm niet zo mooi strak meer.

Ik heb deze koekjesvorm van Dr. Oetker gebruikt hiervoor.

Zelf paaskoekjes maken

Koekjes voor met Pasen

De paasdagen zijn bij ons altijd lekker ontspannen dagen. Allemaal vrij, lekker thuis of op visite bij vrienden en familie. Koekjes bakken hoort daar natuurlijk ook een beetje bij. Mijn dochter Lotte vindt het tegenwoordig al heel leuk om me te helpen en kan ook al heel netjes koekjes bakken. Heerlijk lekker rommelen in de keuken samen! Wie weet neemt ze deze toko nog over van me later πŸ˜‰ .

Paaskoekjes maken
Paaskoekjes

Paaskoekjes

Schattige dubbele Paaskoekjes met een vulling van lemon curd. Ontzettend leuk om te maken en zo lekker om van te snoepen.
5 van 5 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Opstijven koelkast: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 14 koekjes*

Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):

  • 150 gram roomboter (ongezouten – koud)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 150 gram lemon curd
  • zout
Poedersuiker ter decoratie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Klop de boter met de suiker luchtig in een kom met een hand of sta-mixer.
    • Doe dan het ei en de vanille extract erbij en meng dit door elkaar.
    • Voeg de bloem, baking soda en een snuf zout beetje voor beetje toe. Maak er vervolgens een bal van en pak het in met huishoudfolie.
    • Laat het deeg vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
    • Bestuif je aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er met de grootste koekjesvorm (het ei-vormpje) koekjes uit.
    • Steek met de kleinere koekjesvorm, het haasje, uit de helft van de koekjes een haasje.
    • Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 15 minuten af tot ze gaar zijn.**
    • Laat de koekjes afkoelen voordat je ze gaat vullen.
    • Verdeel een beetje lemon curd over het grote ei-vormpje. Duw er een koekje met uitgestoken haasje bovenop. Deze kun je eventueel vooraf bestrooien met poedersuiker. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * De exacte hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van hoe groot je koekjesvorm is.
    ** Zorg ervoor dat het deeg goed koud is. Des te kouder des te ‘strakker’ ze gebakken worden, anders kunnen de koekjes uitlopen. Eventueel kun je ze 10 minuutjes in de vriezer zetten en direct daarna afbakken.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    CalorieΓ«n: 204kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 2g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
    Paaskoekjes maken

    6 thoughts on “Paaskoekjes

    • wat een leuke koekjes! waar heb je de paas uitsteekvormpjes gekocht?
      ik kan niet direct een set vinden, waarbij het haasje/vormpje mooi kleiner is dan het ei.

        • 5 sterren
          Gisteren met mijn 5 jarige kleinzoon paashaaskoekjes gebakken, alles zag wit van de bloem maar zijn glimmende oogjes maakten alles goed. Leuk he oma…haaspaaskoekjes πŸ™‚ bakken !!
          Het uitsteken vond hij het leukst om te doen. Kan ik ook Dino koekjes maken…. tuurlijk jongen , oma gaat op zoek naar een Dino uitsteekvormpje .
          Overigens smaakte ze heerlijk , leuk recept . Bedankt weer voor het delen. Groetjes Marja

    • Hoi! Zojuist deze koekjes gemaakt en alle stappen aangehouden. Minimaal 60 minuten in de koelkast (ietsje langer nog) en 10 minuten in de vriezer voor het bakken. Toch zijn ze behoorlijk uitgelopen en zijn de figuurtjes niet zichtbaar meer. Heb je wellicht nog tips voor de volgende keer?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Yannicke, wat vervelend! Het enige wat ik me kan bedenken is dat of de boter niet koud was om mee te beginnen of dat de oven niet goed was voorverwarmt. Het is wat lastig om op afstand in te schatten waar het ‘fout’ ging, hopelijk heb je iets aan die twee puntjes!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept