Zijn ze niet schattig? Paaskoekjes in de vorm van eieren en paashaasjes met een vulling van lemon curd. Als dit niet ‘Pasen’ is dan weet ik het ook niet meer 😉 . Kom, ik ga je vertellen hoe je ze zelf kunt maken.
Paaskoekjes
Dubbele paaskoekjes met een lekkere vulling van lemon curd. Zo simpel, zo lekker! Blijf daar maar eens vanaf. Of niet want van zelfgebakken koekjes moet je nou eenmaal gewoon lekker genieten. Deze koekjes zijn trouwens ook heel leuk om mee te nemen als cadeautje tijdens de paasdagen en natuurlijk om gezellig samen met de kids te maken. Alhoewel ik dan niet weet hoeveel lemon curd er tussen de koekjes gaat komen en hoeveel er al opgesnoept wordt…
Goed koud deeg
Wat wel echt even een ding is bij dit soort koekjes, ookwel bekend als linzer koekjes, is dat het deeg echt goed koud is. Je laat het voor je de koekjes gaat uitsteken dan ook minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Tijdens het uitrollen kan het deeg weer wat warmer worden, dan kun je de uitgestoken koekjes ook even een kleine 10 minuutjes in de vriezer doen en direct daarna afbakken. Als het deeg goed koud is dan krijg je namelijk de mooiste koekjes tijdens het afbakken. Is het deeg te warm dan lopen de koekjes uit en zie je de vorm niet zo mooi strak meer.
Ik heb deze koekjesvorm van Dr. Oetker gebruikt hiervoor.
Koekjes voor met Pasen
De paasdagen zijn bij ons altijd lekker ontspannen dagen. Allemaal vrij, lekker thuis of op visite bij vrienden en familie. Koekjes bakken hoort daar natuurlijk ook een beetje bij. Mijn dochter Lotte vindt het tegenwoordig al heel leuk om me te helpen en kan ook al heel netjes koekjes bakken. Heerlijk lekker rommelen in de keuken samen! Wie weet neemt ze deze toko nog over van me later 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram roomboter (ongezouten – koud)
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei (middel)
- 1 theelepel vanille extract
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakingsoda
- 150 gram lemon curd
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop de boter met de suiker luchtig in een kom met een hand of sta-mixer.
- Doe dan het ei en de vanille extract erbij en meng dit door elkaar.
- Voeg de bloem, baking soda en een snuf zout beetje voor beetje toe. Maak er vervolgens een bal van en pak het in met huishoudfolie.
- Laat het deeg vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Bestuif je aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er met de grootste koekjesvorm (het ei-vormpje) koekjes uit.
- Steek met de kleinere koekjesvorm, het haasje, uit de helft van de koekjes een haasje.
- Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 15 minuten af tot ze gaar zijn.**
- Laat de koekjes afkoelen voordat je ze gaat vullen.
- Verdeel een beetje lemon curd over het grote ei-vormpje. Duw er een koekje met uitgestoken haasje bovenop. Deze kun je eventueel vooraf bestrooien met poedersuiker. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Juliette says:
wat een leuke koekjes! waar heb je de paas uitsteekvormpjes gekocht?
ik kan niet direct een set vinden, waarbij het haasje/vormpje mooi kleiner is dan het ei.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik heb het linkje even toegevoegd naar in de tekst. We hebben deze van Dr. Oetker gebruikt.
Marja says:
Gisteren met mijn 5 jarige kleinzoon paashaaskoekjes gebakken, alles zag wit van de bloem maar zijn glimmende oogjes maakten alles goed. Leuk he oma…haaspaaskoekjes 🙂 bakken !!
Het uitsteken vond hij het leukst om te doen. Kan ik ook Dino koekjes maken…. tuurlijk jongen , oma gaat op zoek naar een Dino uitsteekvormpje .
Overigens smaakte ze heerlijk , leuk recept . Bedankt weer voor het delen. Groetjes Marja
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Bedankt voor het delen 🙂