Oud en nieuw taart. Een waanzinnig lekkere taart voor oud en nieuw en uiteraard gemaakt mét champagne, hoe kan het ook anders 😉 . Het is een heerlijke smeuïge taart met een kleine hint van de smaak van champagne. Zeker niet overdadig, maar subtiel aanwezig. Een spektakel van een taart om het nieuwe jaar mee in te luiden!
Met oud en nieuw taart maken vind ik een heel goed idee. Je kunt het namelijk makkelijk voorbereiden, is verrassend en gelijk een groot spektakelstuk. Op oudejaarsavond is zo’n champagnetaart natuurlijk geweldig, maar op nieuwjaarsdag kan het natuurlijk ook! Of allebei als je nog over hebt, ook hélemaal niet vervelend 😉 . Ik heb er een niet al te grote taart van gemaakt, maar even goed kun je een stukje uitdelen aan de buren of familie mocht je deze Oud en Nieuw niet samen kunnen vieren.
Fantastische champagnetaart
Deze taart met champagne wil je gewoon maken, geloof mij maar. Niet alleen vanwege de looks, maar ook zeker om de smaak. De cake lijkt qua structuur heel erg op red velvet cake. Echt zo’n typisch Amerikaanse cake, lekker luchtig door de karnemelk, het zelfrijzend bakmeel en de baking soda. Verwacht trouwens niet een taart die naar karnemelk smaakt, het is heel gebruikelijk om karnemelk te gebruiken in cakes. Puur voor de smeuigheid en het zuurtje activeert de baking soda extra. Je proeft er niks meer van terug!
Oud en nieuw taart recept
Boven, tussen en om de cake van deze champagnetaart zit een héle lekkere botercrème. Ik maak deze vaker en ik kan wel stellen dat het inmiddels mijn favoriet is. Door de witte chocolade krijgt de crème een hele rijke smaak, het is een zijdezachte crème die tegelijkertijd heel luchtig is. Precies zoals een goede botercrème hoort te smaken. Natuurlijk wel essentieel dat je lang genoeg blijft kloppen.
Taart met champagne versieren
Mocht je nog niet eerder een taart met champagne geproefd hebben, het is niet zo dat je alleen nog maar champagne proeft en na een stukje aangeschoten bent hoor. Het is heel subtiel, dan is het lekker en geeft het net een wat spannender smaakje aan de oud en nieuw taart dan een ‘gewone’ cake. Naast de smaak kun je van het uiterlijk van de taart ook echt een spektakel maken door het gebruik van sprinkles, of iets anders leuks. Zoals sterretjes, prikkers, chocolaatjes of wat je dan ook maar kunt bedenken voor een op en top feestelijk uiterlijk. Een ding is zeker, met deze taart met champagne ga jij op een fantastische manier het nieuwe jaar in, ik zeg alvast: cheers!
Op zoek naar meer lekkers voor tijdens oud en nieuw? Bekijk ook even mijn borrelhapjes, daar staat allerlei lekkers tussen!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 400 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren (middel)
- 1 eetlepel vanille-extract
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel zout
- 200 ml champagne
- 200 ml karnemelk
- 250 ml champagne
- 200 gram witte chocolade
- 350 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- In een keukenmachine of een ruime kom met een handmixer meng je de boter met de suiker tot het wit en luchtig is (dit duurt ca. 5 minuten)
- Voeg dan een voor een de eieren toe en het vanille-extract en klop luchtig.
- Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel, baking soda en het zout toe.
- Voeg tot slot beetje bij beetje de champagne en karnemelk toe en klop dit tot het gecombineerd is, niet langer dan dat mixen.
- Gebruik bij voorkeur 2 springvormen of bak het in 2 gelijke delen af. Vet de springvorm(en) in en bedek de bodem met bakpapier.
- Bak de cake in ca 45 minuten gaar (test met satéprikker of hij gaar is). Laat daarna volledig afkoelen.
- Laat de champagne voor de botercrème inkoken tot 2-3 eetlepels.
- Maak vervolgens de botercrème. Smelt als eerste de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop vervolgens de boter, poedersuiker en vanille-extract met een hand- of stamixer tot een luchtige witte botercrème. Dit duurt ca. 10 minuten.
- Klop hier de afgekoelde en gesmolten witte chocolade doorheen samen met de ingekookte champagne. Verdeel een laag van de botercrème over de bovenkant van een van de taart helften. Zet hierop de andere taart helft en smeer af met de botercrème. Versier eventueel met sprinkles, feestelijke prikkers of iets anders leuks naar wens.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bart says:
Echt een heerlijke taart! Die botercreme met witte chocolade.. heaven! Enige jammere is dat je de champagne helemaal niet proeft.
Mascha says:
Het kan aan mij liggen, maar ik lees in de beschrijving wel dat je de champagne moet inkoken tot 2/3 lepels, maar niet waar/wanneer je champagne verder moet verwerken (neem aan in de botercreme maar op welk moment voeg je dat erbij dan ?)
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt helemaal wat je zegt, dat is een foutje en gaan we even aanpassen. Je kunt de ingekookte champagne toevoegen samen met de gesmolten chocolade. Bedankt voor de oplettendheid!
Rixt Vos says:
Hoi Eef! Hoe groot is de springvorm die jij gebruikt?
Rixt Vos says:
Laat maar! Gevonden!
Eef says:
Staat erbij in het recept 😉
Charlotte says:
Hello from South Africa Eef! I want to make this cake for my sister who is visiting from Germany, as a surprise. She will be staying with me so it is a bit tricky. Could I bake the cake and freeze it, and put the buttercream icing on the day when the cake is defrosted? Or could it be frozen with the frosting? Thank you!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Charlotte, I would recommend freezing it without the frosting and frosting it when it’s defrosted. We haven’t tried this ourselfs though so please let us know if it works!