Open appelcake

Open appelcake

Open appelcake. Toen ik dit recept maakte was het echt een grauwe herfstige dag. Om 3 uur was het bijna alweer donker aan het worden en de regen tikte zachtjes tegen het raam. Niets is dan fijner om lekker met een dekentje op de bank te kruipen, een lekkere mok koffie of thee erbij en een punt appelcake, zalig!

Deze open appelcake is ontzettend makkelijk om te maken. Het beslag draai je zo in elkaar, zeker als je een fijne keukenmachine of handmixer in huis hebt. Nu zien de appeltjes er heel mooi uit zo open op de cake, maar ook dat is een klusje van niets eigenlijk. En toch zet je een plaatje van een appelcake op tafel.

Open appelcake

Ik twijfelde best even over de naam van deze cake. Want bij appelcake denk je misschien meer aan zo’n appelcake in een klassieke cakevorm. Maar in een ronde springvorm kun je ook heel goed de lekkerste cakes bakken. Net weer even wat anders dan een klassieke vorm en daarom misschien juist zo leuk. Weer even wat anders.

Appelcake met kaneel en kardemom

Ronde cake met appel

Nu had ik het natuurlijk ook een ronde cake met appel kunnen noemen, maar ik denk dat open net iets duidelijker is. Wat vind jij? Ach, eigenlijk maakt het ook niet zo heel veel uit. Punt is dat hij heerlijk is en dat wil ik je natuurlijk het allerliefste even vertellen. Het is echt een heerlijke luchtige cake. Ik heb zowel kaneel als kardemom door het beslag gedaan wat zorgt voor een lekkere kruidige cake. Perfect voor die grauwe herfstige of winterse dagen. De appeltjes erop zorgen voor een lekkere frisse smaak en een beetje een bite.

Open appelcake recept

Een lekker stukje appelcake

Ik smeerde de appeltjes na het bakken nog even in met een mengsel van sinaasappeljam, honing en een beetje water. Dat geeft de appeltjes net wat meer smaak en een beetje glans. Het oog wil immers ook wat ­čśë . Je kunt in plaats van sinaasappeljam ook abrikozenjam gebruiken als je dat in huis hebt. Gemberjam lijkt me trouwens ook een fan-tas-tisch lekkere combinatie. Anyway, maken dus deze heerlijke open appelcake. Aanrader!

Stukje appelcake met kaneel

Open appelcake

Een heerlijke luchtige appelcake met kaneel en kardemom door het beslag. De appeltjes bovenop maken deze cake helemaal af.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingredi├źnten):

  • 150 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur)
  • 2 eieren (middel)
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • zout (snuf)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram bloem
  • 4 appels (middelgroot)
  • 1 eetlepel sinaasappeljam (abrikozen- of gemberjam kan ook)
  • ┬Ż eetlepel honing
Poedersuiker ter decoratie

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
    • Klop de suiker en de boter luchtig met een handmixer of in een keukenmachine.
    • Voeg 1 voor 1 de eieren en dooier toe, daarna het vanille extract, de kaneel, kardemom, zout, bakpoeder en vervolgens beetje bij beetje de bloem.
    • Vet de springvorm in. Schep hier het beslag in.
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Halveer en snij die helften weer in dunne plakjes.
    • Verdeel een heel klein beetje bloem op het beslag waar je de appels op legt en verdeel zo de appels over de cake zoals op de foto. De bloem zorgt ervoor dat de appels zo min mogelijk in het beslag wegzakken tijdens het bakken.
    • Zet de cake nu in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot hij gaar is. Controleer dit door er met een sat├ęprikker in te prikken en als deze er schoon uit komt is de cake gaar.
    • Laat de cake afkoelen en meng ondertussen de jam met de honing en een halve eetlepel water. Verwarm dit even in een pan of de magnetron zodat je de appeltjes hiermee kunt bestrijken en strooi wat poedersuiker over de cake ter decoratie. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Heb jij een Crisp combimagnetron van Whirlpool in huis? Dan kun je deze cake in 8 tot 9 minuten op de Crisp functie bakken. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorie├źn: 348kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 5g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 9g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel ├ęn gratis een eigen account aan.

    Open appelcake

    Open appelcake Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, ├ęcht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & ├ęcht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, BloglovinÔÇÖ, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag!┬á

    Scroll naar top