Mueslibrood

Mueslibrood

Mueslibrood recept. Ooit weleens zelf mueslibrood willen maken? Dan heb ik vandaag een heel erg lekker recept voor je! Namelijk een heerlijk, zacht en luchtig mueslibrood die goed gevuld is met allerlei lekkers zoals rozijnen, hazelnoten, sukade, walnoten, krenten en meer lekkers. Een makkelijk brood om te maken en zo ontzettend lekker!

Het recept voor dit mueslibrood komt uit het kookboek ‘Het Nederlands Bakboek’ geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra wat ik onlangs opgestuurd kreeg. Het Nederlands bakboek is de winnaar van het kookboek van het jaar en uitgegeven door uitgeverij Kosmos. Een bakboek, je raadt het vast al, bomvol Oud-Hollandse recepten. Maar ook nieuwere recepten zoals dit mueslibrood.

Mueslibrood, brood met muesli

Wist je namelijk dat mueslibrood pas sinds de jaren ’70 niet meer weg te denken is uit de schappen van de bakker? Muesli begon in die tijd op te komen en de ingrediënten voor dit brood komen overeen met… muesli. Vandaar dat de naam mueslibrood snel bedacht was. Omdat in die tijd muesli ook onderdeel was van allerlei diëten, kreeg mueslibrood al gauw de status van gezondheidsproduct, aldus Gaitri.

Mueslibrood ingredienten

Mueslibrood recept

Mueslibrood is geen moeilijk brood om te maken, integendeel. Het is een redelijk makkelijk brood om te maken en de vulling maakt hem natuurlijk zo lekker en speciaal. Door het gebruik van havervlokken, volkorentarwemeel en ongezouten noten is het ook een heel voedzaam brood. Je kunt het trouwens ook prima helemaal plantaardig oftewel vegan maken. Ik had zelf geen gewone koemelk meer en heb een plantaardige melk gebruikt, havermelk. De boter kun je vervangen voor een plantaardige (room)boter.

Mueslibrood met noten en zaden

Lekker als ontbijt of voor de lunch

Moet je eens kijken hoe goed het brood gevuld is. De buitenkant is licht krokant en de binnenkant lekker zacht en luchtig. Met het zoete van rozijnen en krenten en een lekkere ‘bite’ door de noten. Een heerlijk brood om ’s morgens als ontbijt te eten, als tussendoortje of voor de lunch. Even roosteren in de broodrooster als het brood een dagje oud is, is ook heerlijk. Eventueel met een dunne laag boter, appelstroop of een plak kaas erop. Genieten maar!

Het Nederlands bakboek

Het Nederlands Bakboek

Naast mueslibrood staan er natuurlijk nog veel meer andere recepten in Het Nederlands Bakboek. Denk aan speculaas, krakelingen en Bossche bollen. Van broodrecepten tot vlaaien, maar ook pannenkoeken, wafels en diverse recepten voor kruidkoek. Als je houdt van lekker bakken en meer wilt leren over de achtergrond en geschiedenis van recepten, ingrediënten en bereidingswijzen dan is dit boek zeker een aanrader. Het is een waanzinnig mooi naslagwerk waar je op een druilerige zondag heerlijk uit kunt bakken. Maar ook voor feestjes en partijen, het ontbijt, de lunch of gewoon als je jezelf wilt verwennen. De enige kanttekening die ik kan maken over het bakboek is dat er niet overal foto’s bij staan, dat vind ik jammer. Ik kijk zelf altijd het liefst eerst foto’s alvorens ik bepaal wat ik ga maken, maar dat is puur een persoonlijke voorkeur.

Het Nederlands Bakboek is verkrijgbaar bij je lokale boekhandel of via bol.com >>

Mueslibrood recept

Mueslibrood

Mueslibrood

Makkelijk recept om zelf thuis een heerlijk, luchtig en goed gevuld mueslibrood te maken naar recept uit Het Nederlands Bakboek.
4.50 van 10 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 12 plakken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 theelepel gist (gedroogd)
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml melk (of havermelk, handwarm)
  • 200 gram volkorentarwemeel
  • 150 gram wit broodmeel
  • 50 gram roomboter (of plantaardige boter, gesmolten)
  • 1 theelepel zout
  • 60 gram krenten
  • 60 gram sultanarozijnen
  • 1 eetlepel sukadestukjes
  • 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschil (fijngesneden)
  • 30 gram licht geroosterde hazelnoten (grofgehakt)
  • 30 gram walnoten (grofgehakt)
  • 3-4 eetlepels havervlokken

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de gist, suiker en melk in een kom. Meng en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen. Dit doe je om de gedroogde gist te activeren.
  • Voeg dan de meelsoorten toe in een grote (standmixer)kom. Doe de melk met de gist en suiker, boter en het zout erbij en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge. Kneed het geheel met een sterke standmixer tot een soepel deeg. Dit kan eventueel ook met de hand.
  • Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume (ca. 1 uur).
  • Spoel intussen de krenten en sultanarozijnen af met heet water. Dep droog met keukenpapier en doe ze samen met de sukade en sinaasappelschil in een kommetje. Zet afgedekt weg op dezelfde warme plek als het deeg.
  • Stort het deeg op het werkvlak, druk of rol het uit tot een grote lap en strooi de vruchten en noten erover.
  • Kneed alles grondig door het deeg. Rol het deeg uit, of druk het plat, tot er een rechthoek ontstaat van ongeveer 1 cm dik en zo breed als de lengte van de broodvorm. Rol de lap deeg op vanaf een van de korte kanten en knijp de naad goed dicht.
  • Strooi de havervlokken op het werkvlak en wentel de deegrol erdoor, zodat de vlokken eraan blijven kleven. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm.
  • Dek losjes af met plasticfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek staan tot het bijna twee keer zo groot is (ca. een half uur). Bak het brood gaar in de oven in ca. 30 minuten. Laat het op een rooster afkoelen en snij daarna in plakken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 204kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Mueslibrood

Mueslibrood Pinterest collage

9 thoughts on “Mueslibrood

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept