Lemon curd poppyseed rolls. De naam van dit recept (en helemaal voor iemand met een achtergrond in SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie) behoort toch wel echt in het lijstje van de minst gezochte namen op het web als we het hebben over recepten. Maar een andere goede naam kon ik er niet aan geven en heel eerlijk: ze zijn veel te lekker om me daar druk over te maken 😉 .
Luchtige broodjes oftewel cinnamon rolls, maar dan zonder de ‘cinnamon’ volg je hem nog? Door het deeg zit maanzaad en lekker wat citroenrasp. Ze zijn gevuld met lemon curd en een frosting met citroenextract. Fris, zacht zoet en zo verslavend lekker! De broodjes zijn heerlijk zacht en luchtig en hoewel eentje al best een maaltijd op zich is, wil je er eigenlijk misschien stiekem wel 2…
Broodjes met lemon curd
Je kunt deze lemon curd poppyseed rolls op ieder gewenst moment natuurlijk maken, maar hou je een uitgebreid ontbijt of brunch, dan zou ik ze zeker aanraden. Weer eens even wat anders dan de cinnamon rolls, al vind ik die ook fantastisch, en toch een lekker broodje. Op zondag met een kopje koffie of thee erbij zie ik ook al helemaal voor me. Ik begin spontaan te watertanden bij het idee!
Lemon curd vulling
Deze broodjes vul je dus met lemon curd. Ja, je leest het goed. Dat klinkt toch alleen al fantastisch? Ik kan je verklappen, dat is het ook. Sowieso ben ik gek op lemon curd en maak ik er graag van alles mee. Ik hou van frisse baksels en lemon curd heeft dat frisse en toch romige smaakje helemaal te pakken. In deze broodjes is de combinatie van citroen en maanzaad heel goed gelukt. Dat is natuurlijk sowieso een heerlijke combi, en het komt goed tot zijn recht in deze broodjes.
Lemon curd poppyseed rolls maken
Het ziet er wellicht wat indrukwekkend uit, maar deze broodjes zijn eigenlijk heel eenvoudig én heel leuk om te maken. Het deeg maken, uitrollen, lekker vullen met de lemon curd en vervolgens rolletjes van maken is gewoon een leuke bezigheid, althans dat vind ik dan hè. Maar ik hoop jij ook als je op dit recept terecht bent gekomen en al tot hier gelezen hebt. Ik zou zeggen, genoeg gekletst en lekker aan de slag!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 225 gram melk (volle - lauwwarm)
- 75 gram suiker
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 1 eidooier
- 3 eetlepels maanzaad
- ½ eetlepel citroenrasp
- 75 gram roomboter
- ½ theelepel zout
- 175 gram lemon curd
- 1 eetlepel maizena
- 150 gram poedersuiker
- 2-3 eetlepels melk
- 2 theelepels citroenextract
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Activeer de gist door de melk, gist en suiker in de beslagkom van de keukenmachine te doen. Meng door elkaar en laat enkele minuten staan tot het gaat schuimen.
- Voeg dan de bloem, het ei en de eidooier, maanzaad, citroenrasp, roomboter en het zout toe. Kneed tot een mooi deeg met een keukenmachine
- Haal het deeg uit de kom en vet de kom iets in met een neutrale olie.
- Doe de bol deeg terug erin en draai om zodat het deeg rondom is bedekt met olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat nu 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
- Meng ondertussen de lemon curd met de maizena.
- Stort het deeg na het rijzen uit op het aanrecht (lichtjes bedekt met een beetje bloem) en rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap van ca. 40 bij 20 centimeter.
- Neem de citroenvulling en verdeel erover. Rol horizontaal op tot je een lange rol hebt en snij deze in plakken van ca. 3-5 cm.
- Doe deze in een (ingevette) ovenschaal en laat nu nog een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
- Schuif de lemon curd poppyseed rolls in de oven en bak ze in ca. 20-30 minuten licht goudbruin.
- Haal ze uit de oven, laat iets afkoelen en maak ondertussen de frosting door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een dikke pasta.
- Verdeel de frosting over de lemon curd poppyseed rolls en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Nelise says:
Lijkt me heerlijk! Als ik ze voor het ontbijt wil maken, kan ik ze dan 1 dag van tevoren maken? Anders moet ik wel heel vroeg opstaan…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan! Dan zou ik ze goed inpakken in een theedoek en op kamertemperatuur bewaren, dan blijven ze het lekkerste.