Citroen cake-jes

Lemon bars

When live gives you lemons, you make… Lemon bars! Frisse, zacht zoete en licht zure lemon bars. Met een kruimelige bodem en een romige citroenlaag erbovenop. Als je, net als ik, dol bent op citroen, dan moet je deze echt eens proberen.

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Lemon bars

Even voorstellen… de Zoetekauw

Dit keer mocht ik aan de slag met het recept van Lianne van de Zoetekauw. Een vrolijke dame uit (als ik het goed heb onthouden) het Noorden van het land. Dit jaar heb ik Lianne namelijk voor het eerst ontmoet tijdens een event. Een gezellige, goedlachse dame die dol is op bakken. Ik heb toevallig eerder van haar blog gebakken voor de foodblogswap en toen maakte ik deze mergpijpjes. Dit jaar viel mijn oog al snel op het recept voor deze lemon bars. Ik ben dol op citroen en aangezien de temperatuur weer lekker aan het oplopen is de laatste tijd vond ik het wel een toepasselijk recept.

Lemon bars zelf maken
Nog een stukje…

Er is alleen een nadeel aan dit recept voor lemon bars… Je kunt er niet van afblijven! De lemon bars zijn zo, zo, zo lekker dat je ervan blijft eten. Ik heb, zoals dat ‘hoort’ bij de foodblogswap, een eigen draai aan het recept van Lianne gegeven. Ik wilde iets meer een kruim in het deeg hebben en ik wilde geen lemon curd gebruiken voor de bovenkant. Ik heb jaren geleden namelijk eens lemon bars gemaakt en die hadden zo’n lekkere kruim en dan een romige, zacht zoete en licht zure vulling bovenop die wat steviger is dan lemon curd. Dus met dat idee ging ik aan de slag en ziehier het resultaat!

Vulling lemon bars

De vulling voor de lemon bars

De vulling van de lemon bars lijkt overigens vrij veel op lemon curd hoor, hij bestaat ook uit ei en suiker. Boter zit er niet in, maar je voegt er wel wat bloem en bakpoeder aan toe om de vulling een dikkere en toch luchtige consistentie te geven (snap je hem nog 😉 ). Natuurlijk zit er ook lekker veel citroen in, namelijk: citroenrasp én citroensap. We gooien immers niets weg toch?!

Lemon bars recept

Citroen cake-jes

Lemon bars

Makkelijk recept voor frisse, zoet-zure lemon bars
4.35 van 26 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 175 gram bloem
  • 175 gram roomboter (koud - in stukjes)
  • 75 gram suiker
  • snuf zout
Voor de lemon vulling/ topping:
  • 200 gram poedersuiker
  • 50 ml citroensap (sap van 1 à 2 citroenen)
  • 4 eieren (middel)
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 theelepels citroenrasp (rasp van ca. 1 citroen)
  • ½ theelepel bakpoeder
Optioneel: een klein beetje gele kleurstof

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
    • Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een kruimelig deeg (dus niet te lang mengen want dan krijg je een compacte deegbal)
    • Vet de bakvorm in of bedek hem met een velletje bakpapier.
    • Doe het deeg voor de bodem in de bakvorm.
    • Bak de bodem in ca. 15-20 minuten voor in de oven.
    • Mix nu alles voor de vulling/ topping tot een gladde, lobbige saus.
    • Giet de vulling over de bodem zodra deze uit de oven komt.
    • Zet het geheel weer in de oven en bak het geheel in 30-45 minuten gaar.
    • Laat het vervolgens volledig afkoelen en snij er dan vierkante of rechthoekige lemon bars van. Bestrooi naar wens met extra poedersuiker of decoreer met een plakje citroen. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 270kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 4g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 8g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Citroen cake-jes

    Lemon bars Pinterest Collage

    8 thoughts on “Lemon bars

    • Vraagje, had het niet 4 eierdooiers moeten zijn ipv 4 hele eieren? Mijn baksel ziet er absoluut niet hetzelfde uit als dat van jou en ik heb je recept gevolgd zoals beschreven 🙁

        • Hoi, mijn baksel is ook absoluut niet zo mooi geel als op jouw foto., lijkt bijna op gewoon deeg/gebakken ei. Misschien dat Linda dat bedoelt. Ik moet nog proeven, denk dat de smaak wel goed zal zijn. Maar hoe de topping op jouw foto na het bakken zo mooi geel is is mij een raadsel..

            • Tamara Rosenfeld says:

              Ze bedoelen beiden dat er nergens staat dat je alleen het eigeel van de 4 eieren moet gebruiken en niet 4 hele eieren.

            • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

              Hi Tamara! Je hebt 4 hele eieren nodig, als je hem fel geel wilt dan kun je eventueel een beetje kleurstof toevoegen (heeft Eef ook als ‘optioneel’ toegevoegd in de receptenkaart) 🙂

    • Zou ik dit recept aan kunnen houden maar dan met manderijnen? Ze zijn zo zuur dat we ze zo niet opeten. En toen moest ik in eens aan de lemon bars denken.

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Dat hebben wij nooit geprobeerd, dus durven wij niet te zeggen. Maar het klinkt lekker, probeer het gerust en keep us posted 🙂

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept