Kung pao chicken is een pittig Chinees wokgerecht met kip en pepers. Het authentieke recept komt uit China en de Amerikanen hebben daar weer een volledig eigen draai aan gegeven. Het is daar een van de meest populaire ‘take-away’ maaltijden net zoals hier de babi pangang en die is natuurlijk ook niet authentiek Indonesisch zoals je waarschijnlijk wel weet, maar wel heel lekker 😉 .
Ik ben dol op snelle kip recepten en daar is de Aziatische keuken en zeker de wok natuurlijk bij uitstek geschikt voor. Neem nou deze heerlijke kung pao chicken of kip kung pao zoals wij in Nederland zouden zeggen. Hoewel de Engelse naam bekender is (ook in Nederland…), maar dat even ter zijde.
Kung pao chicken recept
Nu wil het zo dat je voor het authentieke recept Szechuanpeper nodig hebt en ik dacht dat wel even te vinden bij mijn lokale Aziatische toko, maar het was helaas niet voorradig. Op advies van de eigenaresse ging ik voor gedroogde chilipepers. Blij dat ik haar advies ter harte nam want wauw, het resultaat was toch een partij heerlijk! Pittig, bomvol smaak, snel klaar en fantastisch lekker! Voordeel van de gedroogde chilipepers is dat je ze eruit kunt halen als je niet zo van pittig bent of juist extra erbij doet voor meer pit.
Lekker, snel en pittig
Ik gebruik in dit recept kipdijfilet. Dat is wat vetter dan gewone kipfilet en blijft lekker mals als je het verhit op hoge temperaturen zodat in de wok. Om het gerecht mooi in balans te houden en te zorgen dat het niet alleen pittig is verwerk ik in de saus zelf rode paprika en pinda’s voor een lekkere bite. Daarbij serveer ik luchtige witte rijst en knapperige bimi ook wel aspergebroccoli genoemd. Je kunt natuurlijk elke groenten hierbij serveren die je lekker vindt zoals sugarsnaps, boontjes of gewoon een frisse salade is ook erg lekker. Probeer deze kung pao chicken eens, echt een aanrader!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kipdijfilet
- 300 gram rijst
- 200 gram bimi - aspergebroccoli
- 6-8 gedroogde chilipepers
- 1 ui (in halve ringen)
- 2 tenen knoflook (schuin gesneden)
- 1 rode paprika (in blokjes)
- 2 bosui (in dunne ringen)
- olie, peper en zout
- 1½ eetlepel lichte sojasaus
- ½ theelepel donkere sojasaus
- 2 theelepel gember siroop
- ½ theelepel azijn
- 1 theelepel maizena
- 1 eetlepel maizena
- 2 theelepels sojasaus
- ½ eetlepel sesamolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipdijfilet in blokjes en doe in een kom.
- Meng alle ingrediënten voor de 'marinade kip' door elkaar, schep door de blokjes kip en laag dit minimaal 30 minuten marineren.
- Meng alle ingrediënten voor de saus.
- Kook ze rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Snij de kontjes van de bimi/ aspergebroccoli en kook de groenten beetgaar in een steelpan met water en een snuf zout.
- Verhit ondertussen een beetje olie in de wok en wok de kip gaar. Schep deze vervolgens uit de wok.
- Verhit daarna opnieuw een beetje olie in de wok en fruit de knoflook en ui even aan. Voeg daarna de gedroogde chilipepers toe.
- Wok de paprika mee tot deze nog een beetje knapperig is.
- Voeg dan de kip weer toe en dan de saus tot alles lekker door elkaar gemengd is.
- Verdeel de rijst en de bimi/ aspergebroccoli over 4 borden samen met de kip. Garneer met de ringetjes bosui en eet smakelijk!
Rita says:
Hoi, ik wil dit recept een keer maken en wil graag weten welke noten je voor dit gerecht gebruikt want op de foto’s kan ik het niet goed zien. Met vriendelijke groet Rita.
Eef says:
Hij Rita, ik heb geen noten gebruikt in dit recept dus vandaar dat je ze ook niet vind in ingrediëntlijst of dat ze op de foto staan. Maar als je noten wilt toevoegen dan zou cashewnoten (ongezouten) een lekker optie zijn.
Rita says:
Hoi Eef,ik bedoelde eigenlijk dat er pinda’s????.bij de ingrediënten staat vermeld. Ofwel welke pinda’s gebruik je voor dit gerecht? Met vriendelijke groet, Rita
Eef says:
Ah daar! Dat is een foutje haha. Maar dat kan hoor, dan ongezouten gebruiken 🙂 Ik heb het wel aangepast want die horen er niet tussen.
Nienke says:
Ze worden ook in recept genoemd bij stap 9???? Ik dacht al, welke pinda’s?????
Eef says:
Nee dat klopt inderdaad niet, ik heb het direct aangepast 🙂
GVvdB says:
Super lekker alleen heb ik maar een fractie van de gedroogde peppers toegevoegd.
????
Monique says:
We hebben er met z’n allen van genoten! Omdat we met z’n vijven zijn heb ik het recept verdubbeld. De gedroogde chilipepers heb ik iets verminderd (5) omdat ik bang was dat het anders te pittig zou worden. Aan het eind nog wat ongezouten cashewnoten erbij gedaan. Zeker een recept om vaker te maken. Dank je wel.
Groetjes Monique
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie ????