Kipgehakt spiesjes met couscous en een romige, frisse yoghurt dip. Een gerecht wat je binnen 30-minuten op tafel hebt staan. Heerlijk én lekker makkelijk, zo heb ik het graag. Het is een licht gerecht door de couscous, verse groenten, zoete rozijnen en gegrilde kipgehakt spiesjes. Vergeet ook zeker niet de frisse yoghurt dip erbij te maken, die maakt dit waanzinnig lekkere gerechtje meer dan compleet!
Arab Food Lovers…
Laatst vertelde ik jullie al dat ik naar de lancering was geweest van de Arab Food Lovers box. Een super leuke box bomvol Arabische producten. Een van de dingen die in de box zat was ras el hanout. Een Marrokaanse kruidenmengsel met verschillende specerijen. Ras el hanout betekent simpelweg “het beste van de winkel” en hierdoor zul je vrijwel nooit twee gelijke soorten ras el hanout vinden. Ieder kruidenmengsel heeft zijn eigen ingrediënten en hoeveelheden. Dit maakt het gelijk een leuk kruidenmengsel om te gebruiken in de keuken.
Ras el Hanout
Ik heb een periode gehad waarin het vaak gebruikte als smaakmaker door verschillende gerechten. Ooit is het in de vergetelheid geraakt en gebruikte ik het eigenlijk niet meer. Het potje wat nog stond had ik inmiddels weggedaan omdat na een paar jaartjes de lekkere smaak er toch echt wel af is. Toen ik de Arab Food Lovers Box uitpakte en het potje ras el hanout zag dook ik er direct in met mijn neus. Hmm, een heerlijke geur. Hiermee moest ik direct aan de slag gaan! Kipgehakt spiesjes met couscous en een lekkere frisse yoghurt dip werd het!
Handige tip
Nog even een handige tip vooraf. Om te voorkomen dat de houten satéstokjes, die je gebruikt om de kipgehakt spiesjes te grillen, verbranden op de grill kun je ze het beste een uurtje weken in water voor je ze gaat gebruiken. Handig is het ook om direct wat meer satéstokjes te weken en degene die je niet gaat gebruiken in te vriezen. De volgende keer hoef je de stokjes dan niet te weken en pak je er direct een paar uit de vriezer.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram kipgehakt
- 140 gram couscous
- 60 gram rozijnen
- 20 gram verse peterselie
- 20 gram zwarte olijven
- 10 cherrytomaten
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- ½ komkommer
- 1 eetlepel ras el hanout
- 1 theelepel citroensap
- ½ blokje kippenbouillon
- olijfolie, peper en zout
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 theelepel suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Week de rozijnen in heet water.
- Snipper het uitje, snijd de knoflook, zwarte olijven en peterselie fijn. Verwijder de zaadjes uit van een halve komkommer en snijd hier vervolgens halve rondjes van. De cherrytomaten snijd je in partjes.
- Doe het gesnipperde uitje, de fijngesneden knoflook, zwarte olijven en peterselie in een kom. Hierbij doe je het kipgehakt en de ras el hanout. Meng/ kneed het gehakt goed door elkaar en vouw het gehakt om de bovenkant van de spiesjes. Herhaal dit tot je 6 kip gehaktspiesjes hebt.
- Nu gaan we de couscous eerst stomen zodat dit tegelijkertijd met de spiesjes klaar is. Doe de couscous in een kom, verkruimel er een half blokje kippenbouillon over. Giet hierover 140 ml kokend water samen met een theelepel citroensap en een theelepel olijfolie. Schep om met een vork en dek vervolgens af zodat het kan stomen.
- Doe de spiesjes nu op de grill (hiervoor kun je een BBQ, grill of grillpan gebruiken) en grill ze om en om in een minuutje of 10 gaar.
- Terwijl je de spiesjes aan het grillen bent maak je ook het yoghurtsausje. Doe hiervoor 5 eetlepels Griekse yoghurt in een kom, 1 theelepel suiker en 1 theelepel olijfolie. Meng dit goed door elkaar.
- Als de kipgehakt spiesjes gaar zijn verdeel je deze over 4 borden (2 per bord). Doe hierbij ook een beetje Griekse yoghurt en maak de couscous nu klaar.
- De couscous doorroeren met een vork zodat de korreltjes mooi los zijn. Voeg de gewelde rozijnen (wel even het water afgieten uiteraard 🙂 ) toe, samen met de komkommer en de cherrytomaten. Breng op smaak met peper, zout en naar smaak nog wat olijfolie. Verdeel vervolgens ook de couscous over de borden. Eet smakelijk!
Margo says:
Ik ben dol op kipgehakt, je kan er zoveel mee! Ik ga dit zeker komende week op het programma zetten.
Eef says:
Zeker, het meest veelzijdige stukje vlees toch 😉 Vind het zelf ook altijd zo goed de smaak overnemen van kruiden, heerlijk. Eet smakelijk alvast en laat je me weten hoe je het vond?
Anne-Marie says:
Weet je dat ik nog nooit kipgehakt heb gegeten? Wist eerlijk gezegd geeneens dat het bestond… In deze spiesjes lijkt het me wel lekker!
Eef says:
Echt een keertje doen dan 🙂 Kipgehakt is erg lekker en je kunt er lekker veel kanten mee op.
IB says:
Ik heb er balletjes van gedraaid en gebakken in de koekenpan. Het was erg lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie 🙂
IB says:
Ik heb er balletjes van gedraaid en gebakken in de koekenpan. Het was erg lekker.
Annemiek says:
Ook deze was erg lekker!!
Eef says:
Dankjewel 🙂
Annemiek says:
Ook deze was erg lekker!!
Eef says:
Dankjewel 🙂
Conny Schepens says:
Gisteren was dit recept onderdeel van de barbecue. Het was heerlijk, echt een aanradertje!!?
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Janine says:
Dit is al jaren mijn favoriete couscous-recept; zó ontzettend lekker! Ik gebruik per persoon ongeveer de helft minder kipgehakt. In plaats daarvan strooi ik er op het einde een handje gehakte, geroosterde amandelen of pistachenoten overheen. Ook heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dat klinkt als een heerlijke variatie 🙂