Kaas uienbroodjes. Heerlijke zachte, luchtige broodjes met een lekker romig mengsel van kaas, ui, knoflook en kruiden. Ideale broodjes voor bij een borrel, als borrelhapje of voor bij een kommetje soep. Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Hoe makkelijk ze zijn om te maken dat vertel ik je én dat laat ik je zien in de allereerste “Eef kookt zo – kookvideo”.
Ik vertelde je het al eerder dat je vanaf dit jaar elke maand een video kunt verwachten. Dit is de eerste, best spannend en hij is zeker lang niet zo perfect als ik hem zou willen, maar hé, je moet ergens beginnen toch.
Kaas uienbroodjes
Hopelijk zie je dat deze broodjes helemaal niet moeilijk zijn om te maken want eigenlijk is dat het hele doel van de video. Dat jij zelf deze heerlijke, zachte, luchtige kaas uienbroodjes gaat maken. Ze zijn namelijk ontzettend lekker!
Als ik brood ga maken dan maak ik het deeg meestal de avond ervoor alvast klaar. Het deeg zet ik dan in een ingevette en afgedekte kom in de koelkast voor de eerste rijs. De volgende dag is het deeg klaar voor gebruik. Laat het dan wel altijd even op kamertemperatuur komen. Dan wordt het deeg namelijk iets warmer en kun je het makkelijk gebruiken. Natuurlijk kun je de eerste rijs ook gewoon op kamertemperatuur doen, maar mocht je een drukke dag hebben is de koelkast truc ideaal. Door de koude temperatuur in de koelkast rijst het deeg het langzaam en hoef je de tijd ook niet nauw in de gaten te houden. Of je het nu 8, 10 of 12 uur in de koelkast laat staan, dat maakt namelijk niets uit.
Video – zelf kaas uienbroodjes maken
Yes, een primeur! De allereerste kookvideo van Eef is een feit! Gewoon een leuk, simpel filmpje waarin je precies kunt zien hoe je zelf deze heerlijke broodjes maakt. Ik heb hem alleen rechtop gefilmd dus dat is niet heel handig, maar je kunt zien wat ik bedoel en daar gaat het om. Eens moet de eerste keer zijn, toch 😉 ?!
Bekijk hem zelf en natuurlijk zou ik het super leuk vinden als je, je abonneert op mijn kanaal.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram patentbloem
- 150 gram crème fraîche
- 125 ml water (lauwwarm)
- 75 gram geraspte kaas
- 25 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 25 ml zonnebloemolie (+ extra om in te bakken en de kom in te vetten)
- 2 uien (middelgroot)
- 1 teen knoflook
- 1 ei (middelgroot)
- ½ zakje gist (gedroogd)
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel tijm
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het water, het gist en 1 eetlepel suiker in een kommetje en meng door elkaar.
Laat dit enkele minuten staat tot het iets gaat schuimen. - Meng de bloem samen met de boter, zonnebloemolie, oregano, tijm en het water/suiker/gist mengsel goed samen.
- Kneed dit tot een soepel deeg in ongeveer 15 minuten.
Je kunt hiervoor een keukenmachine met deeghaak gebruiken, maar kneed het deeg daarna altijd even 5 minuten met de hand na. - Voeg als laatste een theelepel zout toe aan het deeg en kneed dit er goed door.
- Vet een ruime kom in met een beetje zonnebloemolie, doe hierin de bol deeg en keer hem om.
Zodat de bol deeg rondom voorzien is van olie waardoor hij niet aan de kom gaat plakken. - Laat het deeg op een warme plek rijzen voor ongeveer een uur of tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
- Snijd de uien in halve maantjes en de knoflook fijn.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook rustig aan tot ze glazig zijn.
- Voeg dan 1 eetlepel suiker toe zodat de uien lekker zoet worden.
- Doe de uien in een ruime kom en voeg hier de peterselie, crème fraîche, geraspte kaas, ei, peper en zout aan toe. Mix dit lekker door elkaar.
- Vet het aanrecht in met een beetje zonnebloemolie zodat het deeg niet aan het aanrecht gaat plakken.
- Stort het deeg op het aanrecht en verdeel het in 6-8 gelijk stukken en draai er balletjes van.
- Druk de bolletjes tot ronde, platte broodjes en leg ze op een velletje bakpapier.
- Verdeel het kaas-ui-kruiden mengsel over de broodjes en laat de broodjes nu nog voor een half uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte (en mocht je een pizzasteen in de oven hebben gebruik deze dan ook voor het bakken van de broodjes).
- Bak de broodjes op de pizzasteen of bakplaat in 10-15 minuten gaar en goudbruin. Eet smakelijk!
Tessa says:
Deze wil ik!! Ik ga ze onthouden.
Groetjes, Tessa
Tessa says:
Deze wil ik!! Ik ga ze onthouden.
Groetjes, Tessa
Tessa says:
Vergeet ik helemaal je te complimenteren over je filmpje. Hartstikke leuk. Ik denk dat recepten/Posts beter bekeken worden als er een filmpje bij zit. Men kijkt gewoon graag daarnaar. Dus lekker door gaan zo Eef!!
Groetjes, Tessa
Eef says:
Wat leuk om te lezen Tessa, dankjewel 😀
Tessa says:
Vergeet ik helemaal je te complimenteren over je filmpje. Hartstikke leuk. Ik denk dat recepten/Posts beter bekeken worden als er een filmpje bij zit. Men kijkt gewoon graag daarnaar. Dus lekker door gaan zo Eef!!
Groetjes, Tessa
Theo says:
Lekker die kaas-uien broodjes! Geweldig recept, hartstikke bedankt dat je met ons wil delen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Cprry Sperber says:
Kaas-uienbroodjes gemaakt. Heerlijk! Toch een vraag: Heb voor de vulling exact de voorgeschreven hoeveelheden ingrediënten gebruikt. De vulling was zo nat dat ik deze voor het beleggen van de broodjes door een zeef heb gedaan. Wat heb ik fout gedaan?
Eef says:
Wat leuk om te horen! De vulling/ topping is vrij vochtig door de créme fraîche. Zorg ervoor dat als je de uitjes bakt dat je ze goed laat ‘uitzweten’ zodat je daar geen extra vocht van hebt 🙂
Patricia says:
Hai, heeeerlijke brrodjes geworden… Hoe kan ik ze het beste bewaren? Heb er genoeg voor 1 week gemaakt maar hoe houd ik ze het langst vers? Koelkast? Papieren zak? Vriezer?
Bedankt!! Patricia
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te horen! Ik heb het niet geprobeerd, maar zou ze zelf 2-3 dagen bewaren in een afgesloten bakje en wellicht even oppiepen in de oven voor je ze gaat eten. Ik denk dat je ze ook wel (goed afgesloten) kunt invriezen.