Indiase curry met paneer

Indiase curry met paneer (vegetarisch)

Indiase curry met paneer, een makkelijke, lekkere en vegetarische curry om nog net niet je vinger bij op te eten. In India weten ze wel hoe ze lekkere vegetarische gerechten kunnen maken. Vaak met veel groenten zoals bloemkool, kikkererwten, maar ook paneer is een favoriet ingrediënt.

Paneer is nog niet zo lang goed in Nederland verkrijgbaar, maar inmiddels kun je deze volledig vegetarische kaas vinden in de meeste supermarkten. In de koeling naast het voorverpakte kaas. Paneer wordt gemaakt van koemelk, maar bevat verder geen dierlijk stremsel daardoor is het dus volledig vegetarisch én een ander groot voordeel: je kunt deze kaas verwarmen en zelfs bakken zonder dat het smelt. Hierdoor is het een ideale vleesvervanger in bijvoorbeeld Indiase curry’s.

Indiase curry met paneer

Sinds ik paneer heb ontdekt ben ik er weg van. Sowieso ben ik een enorme kaaskop, dus als ik kaas in mijn curry kan doen, dan ben ik fan 😉 . Het lekkere aan paneer is dat het vrij zacht van smaak is en toch een frisse noot brengt aan je curry. Door de subtiele smaak neemt het de smaak van de saus en kruiden goed op. Zelf bak ik paneer ook altijd even kort voor in een klein beetje olie met peper en zout voor ik het in de curry doe. Hierdoor krijgt het een klein krokant randje en wordt de smaak nog lekkerder. Probeer het eens! Bij deze Indiase curry met paneer serveer ik gekookte rijst of naan, gebakken kikkererwten en een frisse spinazie salade. Kort gekookte groene groenten zijn ook erg lekker of voeg wat extra groenten toe aan de curry zoals bijvoorbeeld bloemkool of kook kikkererwten even kort mee.

Snelle Indiase curry met paneer

Indiase curry met paneer

Indiase curry met paneer

Makkelijke vegetarische curry met paneer
4 van 20 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram paneer
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 ml water
  • 1 blik tomatenblokjes (a 400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (a 70 gram)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel garam masala
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper, zout, extra garam masala
Voor erbij: naanbrood, witte rijst, salade en/ of sperziebonen

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Dep de paneer even kort droog en snij in blokjes.
    • Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de blokjes rondom even aan tot ze iets verkleurd zijn. Kruid naar smaak met peper en zout.
    • Leg de blokjes paneer op een keukenpapiertje na het bakken.
    • Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
    • Doe opnieuw (indien nodig) een beetje olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook even kort aan.
    • Voeg dan de droge kruiden toe en bak deze even kort mee.
    • Doe de tomatenpuree erbij en bak ook dit even kort mee.
    • Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng dit samen met de kokosmelk even aan de kook.
    • Breng de curry op smaak met peper, zout en eventueel extra garam masala.
    • Voeg tot slot de paneer toe en verwarm kort in de saus. Serveer met rijst/ naan/ salade of groene groenten zoals sperziebonen bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 424kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 32g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 15g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Indiase curry met paneer

    Indiase curry met paneer Pinterest Collage

    19 thoughts on “Indiase curry met paneer (vegetarisch)

      • In de oven op 200 graden, afgespoeld, drooggedept en op smaak gemaakt met garam masala en een beetje olijfolie/ peper en zout. Op een bakpapiertje en dan 20-25 minuten in de oven bakken (af en toe even omhusselen) dan zijn ze licht krokant en zo lekker, aanrader 🙂

      • Je vraag is mij niet helemaal duidelijk? Bedoel je hoe je een salade moet maken van spinazie? Ik gebruik zelf vaak baby spinazie als basis en dan doe ik erbij wat ik in huis heb en lekker vind. Denk aan tomaat, komkommer, stukjes paprika, een eitje, wat nootjes e.d. Lekker op gevoel 🙂

    • Dag Eef, zou je die paneer ook kunnen vervangen door halloumi? Of is dit toch een heel andere soort kaas? En verder je recepten zijn echt top! Vorige keer de butterchicken gemaakt die is heerlijk!

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi Mieke, bedankt voor de complimenten! Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Je zou het kunnen proberen en zelf tussendoor proeven of je het nog wat meer op smaak wilt brengen met evt kruiden. We hebben het zelf niet geprobeerd met dit recept, dus kunnen geen voorspellingen doen over de structuur of smaak 🙂 Succes!

    • Dit recept ga ik uitproberen! Ik maak mijn paneer altijd zelf. Super simpel. Breng volle melk aan de kook en doe er dan een scheutje yoghurt (of karnemelk of citroensap) in. De melk continu roeren en het gaat dan splitsen in een soort witte brokjes (de kaas) en gelig heldere vloeistof. Als de brokjes drijven en het geheel goed gescheiden is giet je het door een zeef waarin een kaasdoek of schone theedoek zit. De kaas vang je zo op en je knijpt het vocht er zoveel mogelijk uit. Laat het in de doek en zet er een zware pan op (met water erin ofzo) zodat de kaas stevig geperst wordt. Na een uurtje ofzo is je verse kaas klaar!

    • 4 sterren
      Ik vind het wel lekker maar de tomatenpuree overheerste
      Ik had namelijk alles gedeeeld door twee behalve dat haha🙈
      De paneer is wel heeeeel neutraal van smaak volgende keer maak ik kleinere blokjes

    • De Amazing Oriental lijkt het standaard te hebben. Die Aziatische supermarkt is er in verrassend veel steden en heeft heeel veel dat de westerse supermarkten niet hebben. Hopelijk hebben jullie er ook een in de buurt

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept