Havermoutrepen. Een lekker tussendoortje wat je zelf maakt met… havermout. Hoe kan het ook anders 😉 . Dit lekkere en verantwoorde tussendoortje is trouwens ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken.
In het weekend vind ik het heerlijk om uitgebreid te ontbijten. Vers geperste sapjes, warme broodjes, fruit, gekookte eitjes, of ik duik rustig even wat langer de keuken in om er echt wat speciaals van te maken. Doordeweeks is het allemaal niet zo spectaculair. Ontbijten vind ik belangrijk, het is gezond én brengt je motortje op hang. Maar soms heb je simpelweg haast. Wanneer je haast hebt, kan een goed ontbijtje er nog wel eens bij inschieten. Niet zo heel handig en dus dacht ik dat het toch eens de hoogste tijd werd voor een (gezond) tussendoortje of on the go ontbijt wat snel, lekker vullend en toch gezond is: zelfgemaakte Havermoutrepen it is. Lekker dat ze zijn!
Lekker verantwoord tussendoortje
Deze havermoutrepen maak je van tevoren klaar. Je kunt ze 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast of je kunt ze invriezen. Zo heb je altijd wat te pakken op die ochtenden dat je haast hebt.
Nu denk je misschien ‘gezond, ik zie er toch ook chocolade op zitten?’ Klopt, maar voor dit recept heb ik pure chocolade gebruikt met een cacaopercentage van maar liefst 85%. Ik ben dol op pure chocolade en het liefst met een hoog cacao percentage. Wist je trouwens dat chocolade met meer dan 70% cacao percentage goed voor je is? Er zit namelijk een hoog gehalte flavanolen in, antioxidanten die een positief effect hebben op o.a. hart- en bloedvaten. De reep van het merk Hands Off My Chocolate die ik gebruikte voor dit recept bevat slecht 11% suiker per 100 gram, wat ‘m ook nog eens guilt free maakt én hij is echt waanzinnig lekker. Een bijkomend voordeel van pure chocolade vind ik zelf dat je vaak aan een of twee stukjes genoeg hebt. Zo doe je extra lang met een heerlijke reep chocolade 🙂
Genoeg gekletst, hopelijk heb ik je overtuigd van alle redenen waarom je deze waanzinnig lekkere havermoutreep “moet” maken. Dan kunnen we nu aan de slag!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 60 gram havermout
- 60 gram tarwemeel
- 150 ml melk (plantaardig kan ook)
- 1 ei
- 1/2 rijpe banaan
- 50 gram pure chocolade (hoog cacao percentage)
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte. Neem een ruime ovenschaal (ca. 20 x 20 cm) en bedek deze met bakpapier.
- Neem een ruime kom en doe hier eerst alle ‘droge’ ingrediënten in (havermout, tarwebloem, kaneel, bakpoeder en een snufje zout) meng kort door elkaar en voeg dan de melk, ei, honing, pindakaas en het vanille extract toe. Meng alles weer goed door elkaar en als laatste snijd je de banaan in hele kleine blokjes en schep deze door je beslag.
- Verdeel het beslag in de ovenschaal. Zet in de oven voor ca. 30 – 40 minuten tot mooi goudbruin. Test of je beslag goed is door een satéstokje in het beslag te steken; komt deze er schoon uit dan kun je de ovenschaal uit de oven halen.
- Laat het baksel nu eerst goed afkoelen. Eenmaal afgekoeld snij je de zijkanten eraf en kun je er mooie rechte repen van snijden. Ondertussen kun je de chocolade au bain marie smelten of in de magnetron (let wel op want de chocolade mag niet gaan koken!).
- Druppel wat chocolade over de repen met een theelepeltje of zigzag er wat lijnen over zoals ik heb gedaan, laat de chocolade stollen en klaar zijn je repen. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ellen says:
Mmm, dit klinkt heerlijk!
Kim says:
Dit klinkt heel goed! 🙂
Kirsty says:
Het klinkt goed! Ik ben niet zo van de havermout maar in de vorm van een reep lijkt het mij wel lekker!
Eefkooktzo says:
Dank je wel. In deze ‘reepvorm’ heeft havermout een andere textuur vind ik dan dat je gewoon een bordje havermout eet dus inderdaad misschien ook wat voor je als je gewone havermout niet zo vind 🙂
Sandra says:
Wow, met die chocola erop ziet het er helemaal lekker uit zeg, nice!
Eefkooktzo says:
Ja, die chocolade maakt ‘t wel echt een traktatie 😉
Kimberly says:
Het lijkt me lekker! Ik heb toevallig NET havermout/banaan koekjes gemaakt (met niets meer dan havermout of banaan) en dat vond ik wel lekker, terwijl ik niet van havermout hou. Misschien vind ik deze ook lekker!
Eefkooktzo says:
Wat toevallig! Komen ze op je blog? Ben benieuwd, klinkt namelijk erg goed havermout/ banaan koekjes 😀
Claudia says:
Holy moly dat ziet er lekker uit!
Anne-Marie Otter says:
Ik ga ze binnenkort eens een keer maken, ik hou wel van een havermout reepje!
Eefkooktzo says:
Leuk! Laat je het me weten als je ze hebt gemaakt?
Northflix says:
Klinkt heerlijk! Ik koop ze nu (gemakzuchtig) vaak van Quaker.
Eefkooktzo says:
Ja die ken ik 🙂 Zijn zeker lekker maar zelf maken is ook leuk 😉
Karen says:
Lekker zeg. Vooral die chocola. En ik ben een havermouttrutje, dus dit recept is op mijn lijf geschreven.
Eefkooktzo says:
Hahaha daar moest ik om lachen, geniaal ‘havermouttrutje’ . Ik ‘trut’ lekker met je mee 😉
Nieuws voor Foodies #1 | Eef Kookt Zo! says:
[…] gekomen met een nieuwe reep genaamd Seriously Dark. Ik mocht de reep proberen en ik maakte er deze Havermoutrepen mee. Gelukkig had ik nog genoeg stukjes over om zo af en toe nog een rondje van deze rondjesreep te […]
Elien says:
Ik zag deze al voorbij komen op de instagrampagina van Hands off en ik dacht meteen ‘omg die zien er zoo goed uit! 😀 haha bij deze dus: die zien er zoo goed uit!!
Eefkooktzo says:
Hahah, zo leuk 😉 Dank je wel 😀
Marjolijn says:
Ga ik maken, lijkt me heerlijk! Eén vraagje, ik ben allergisch voor honing, wat zou je aanraden als vervanging, ahornsiroop of zo iets dergelijks?
Eefkooktzo says:
De honing is de zoetmaker in de repen dus ik denk dat je deze prima kunt vervangen voor iets anders zoets zoals ahornsiroop of bijvoorbeeld rietsuiker (bij rietsuiker zou ik iets minder gebruiken bijvoorbeeld 3 eetlepels i.p.v. de 4 eetlepels honing) . De repen zijn op zich niet erg zoet. Ik ben natuurlijk wel heel benieuwd naar het resultaat 🙂 Laat je het me weten als je ze hebt gemaakt?
Eef Kookt Zo - Nieuws voor Foodies #3 | Eef Kookt Zo says:
[…] merk Hands Off inmiddels wel. De bekende rondjesrepen waarmee ik een tijdje terug deze heerlijke Havermoutrepen maakte. Nu heeft Hands Off een nieuwe smaak die ze kunnen toevoegen aan het al ruime assortiment: […]
Eef Kookt Zo - Nieuws voor Foodies #1 | Eef Kookt Zo says:
[…] gekomen met een nieuwe reep genaamd Seriously Dark. Ik mocht de reep proberen en ik maakte er deze Havermoutrepen mee. Gelukkig had ik nog genoeg stukjes over om zo af en toe nog een rondje van deze rondjesreep te […]
Rifka Brand says:
He Eef kan ik ze ook bewaren in de vriezer of zo? Want 8 repen krijg ik niet zomaar op en wil er ook niet elke dag 1 eten.
Eef says:
Hi Rifka, dat zou volgens mij prima moeten kunnen. Zelf nog niet gedaan dus ben er niet 100% zeker van maar zou ook niet weten waarom niet 😉 Het Bananenbrood wat ik laatst maakte heb ik ook in de vriezer gedaan en de ingrediënten komen enigszins overeen. Dat smaakte meer dan prima uit de vriezer. Laat je me weten hoe ze smaakte?
Melissa van Neck says:
Op dit moment staat het in de oven, ben heel benieuwd . Ik vroeg me wel af of het meer geschikt is voor ontbijt of voor tussendoor ivm kcal? Fijn weekend!
Eef says:
Hi Melissa, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Zelf vermeld ik bewust geen calorieën bij recepten maar zelf eet ik ze zowel als lekker snel ontbijt met een stuk fruit of als tussendoortje tijdens een drukke dag. Hoop dat ze gesmaakt hebben 🙂
Marjolein says:
Kan de tarwemeel ook vervangen worden door speltmeel?
Eef says:
Dat kan, maar de werking van speltmeel is wel iets anders dus wellicht zou je het recept iets moeten aanpassen.
Marjolein says:
Kan de tarwemeel ook vervangen worden door speltmeel?
Eef says:
Dat kan, maar de werking van speltmeel is wel iets anders dus wellicht zou je het recept iets moeten aanpassen.
Mieke says:
Blijkbaar staat dit recept al een hele tijd op je blog. Nu pas ontdekt en ze staan in de oven op dit moment. Ik vrees dat ik niet zal kunnen wachten tot ze koud zijn om te proeven 😉
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Eet smakelijk alvast voor straks 🙂
Jalita says:
hoi,
kun je ze ook goed bewaren bv in de vriezer of verpakt??
groetjes Jalita
Eef says:
Je kunt ze prima invriezen 🙂
Jalita says:
hoi, hoort het zo dat het beslag heel dun is??