fbpx
Hartige taart met aardappel en broccoli

Hartige taart met broccoli en aardappel (vegetarisch)

Zin in taart? Ik heb een waanzinnig lekkere, hartige taart voor je! Een hartige taart met broccoli en aardappel. Helemaal vegetarisch, helemaal lekker en ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.

Met enige regelmaat zet ik een lekkere hartige taart of quiche op tafel. Wist je trouwens dat er een verschil zit tussen die twee? Zo kan een hartige taart dicht van boven zijn en is een quiche dat nooit. Een quiche heeft altijd een zanddeegbodem terwijl een hartige taart ook geen bodem kan hebben zoals in dit recept, of een bodem van bladerdeeg. Vaak heeft een quiche een luchtige vulling op basis van eieren en room. Maar de vulling van zowel een hartige taart als een quiche kan heel uiteenlopend zijn, van alleen eieren, room en bijvoorbeeld spekjes (bij een quiche Lorraine bijvoorbeeld), of zoals in dit recept een hartige taart met aardappel en broccoli.

Hartige taart met broccoli en aardappel

Het grote voordeel van hartige taarten (en overigens ook quiches) vind ik dat je ze prima van tevoren kunt maken. Heb je een drukke dag voor de boeg, moet het eten vroeg op tafel omdat de kinderen naar sport moeten, of eet het hele gezin vanwege afspraken op een ander moment? Dan is zo’n hartige taart echt een uitkomst. Je kunt hem prima een dag van tevoren maken. Opwarmen doe je de dag erna in de oven (desnoods per portie) en klaar is Kees. Ideaal!

Puntje hartige taart met aardappel en broccoli

Hartige taart met aardappel

Vaak is er een beetje misvatting dat iets met aardappel per definitie een zware maaltijd is. Niets is minder waar, het is maar net hoe je het combineert. En wist je dat de aardappel bomvol goede voedingsstoffen zit? Zoals koolhydraten, eiwit, voedingsvezels, kalium, vitamine B6 en C. Tegelijkertijd zitten er in aardappelen maar weinig calorieën. Zo bevatten gekookte aardappels ongeveer 80 calorieën per 100 gram terwijl er in gekookte rijst of pasta rond de 140 calorieën per 100 gram zit. Dat is nog eens een verschil hè?! Deze hartige taart met aardappel en broccoli is dus niet alleen heel erg lekker en makkelijk om te maken, maar je zet ook in een handomdraai dus een verantwoorde maaltijd op tafel voor het hele gezin.

Wil je meer weten over de voedingswaarden van de aardappel? Hier lees je meer!

Vegetarische maaltijd, hartige taart met broccoli en aardappel

Lekker voor erbij

Serveer bij de hartige taart naar wens nog een lekkere, simpele salade. Bijvoorbeeld met veldsla, komkommer, tomaat en wat kleine bolletjes mozzarella. Of een simpele Griekse salade is ook erg lekker. Heb je een stukje over? Dan heb je mazzel! Lekker voor de lunch of vries hem in voor een later moment. Dat kan prima.

Vegetarische hartige taart met aardappel en broccoli

Hartige taart met broccoli en aardappel

Makkelijke, vegetarische hartige taart met broccoli en aardappel
4.67 van 6 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 450 gram broccoli
  • 5 eieren (middel)
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram cheddar (geraspt)
  • 2 tenen knoflook
  • 550 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de springvorm in met olie of boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook in ca. 5 minuten beetgaar in een pan met water en een snuf zout (de stronk gebruiken we niet in dit recept). Giet de roosjes daarna af.
  • Meng eieren met de Griekse yoghurt, uitgeperste teentjes knoflook, ruim de helft van de geraspte cheddar, kerriepoeder, paprikapoeder en ruim peper en zout naar smaak door elkaar.
  • Bedek de bodem met 1/3 van de aardappelschijfjes, verdeel daarover de 1/2 van de broccoli, daarover weer 1/3 aardappelschijfjes, dan de andere helft van de broccoli en eindig weer met de aardappelschijfjes.
  • Tussen de lagen door schenk je elke keer een beetje van het yoghurt/ei mengsel. Zorg hierbij dat je nog wat mengsel overhoudt voor de bovenste laag en daaroverheen verdeel je de rest van de geraspte kaas.
  • Schuif de hartige taart nu in de oven en bak hem in ca. 45-60 minuten goudbruin en gaar. Serveer met een lekkere salade. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Deze maaltijd is ruim voldoende voor 4 personen.
Tip: mocht je een stukje over hebben kun je dit bewaren in de koelkast of invriezen voor later.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 388kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 21g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 10g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Hartige taart met aardappel en broccoli

Hartige taart met aardappel en broccoli Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 reacties op “Hartige taart met broccoli en aardappel (vegetarisch)”

  1. Petra van den Berkt

    Lijkt me lekker, ik wil eigenlijk ook zelf de voorgekookte aardappelschijfjes zelf bereiden , is 5 minuten voorkoken van de verse aardappelschijfjes voldoende ?
    Kan ik ze dan volgens recept toevoegen ?

    1. Eef

      Dat kan zeker, ik zou inderdaad ongeveer 5-10 minuten rekenen (even afhankelijk van hoe dik je ze snijdt natuurlijk). Liever iets gaarder dan niet gaar zou ik zeggen 😉

  2. Hoi Eef,
    Ik heb het recept nu in de oven staan. Omdat ik eerder met een springvorm enorme lekkage had en de oven kapot was gegaan, heb ik een nieuwe lekdichte springvorm gekocht
    (Kaiser Gourmet springvorm) Deze lekt nu ook.. Doe ik iets verkeerd met het recept? Heb de hoeveelheden aangehouden en na elke laag aardappels mengsel gedaan en ook na elke laag broccoli.
    Hoor graag je tips om lekkage te voorkomen.

    1. Eef

      Wat gek, ik ken de springvorm niet dus durf daar niet over te oordelen. Het enige wat ik me wel kan bedenken is of je misschien light of 0% vet Griekse yoghurt hebt gebruikt. Dat is namelijk een behoorlijk stuk vloeibaarder dan de gewone Griekse yoghurt waardoor het kan gaan lopen. Ik heb zelf ook een springvorm gebruikt en bij mij liep het er niet uit (ik heb zelfs een vrij basic springvorm die zeker niet lekdicht is).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top