Glühwein, wat is er nou lekkerder dan op een hele koude winterse dag een glaasje glühwijn te drinken? Bij een winterse borrel hoort natuurlijk een glaasje glühwijn en in dit makkelijke recept vertel ik je hoe je zelf de lekkerste glühwijn thuis kunt maken.
Glühwein, ik dronk het voor het eerst op een kerstmarkt in Duitsland. Je weet wel, zo’n kerstmarkt in een Duits plaatsje, in dit geval Düsseldorf. Waar je dan de hele ochtend voor in een bus hebt gezeten om vervolgens de rest van de dag zo’n markt af te struinen. Zo’n kerstmarkt, met flammkuchen, gepofte kastanjes, prularia en natuurlijk ook glühwein. Want ja, wat is een kerstmarkt zonder een glaasje glühwein? Dan is het maar goed dat je met de bus bent 😉
Duitse kerstmarkten & glühwein
Dit jaar zullen we, door Corona, de kerstmarkten in Duitsland moeten missen. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we de glühwein moeten missen. Thuis kunnen we dat ook maken! Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste glühwein gewoon helemaal thuis!

Glühwein, glühwijn, gekruide wijn, bisschopswijn
Het kent nogal wat namen dit zoete en gekruide wijntje, maar de meest bekende is toch wel glühwein of het vernederlandste glühwijn. Naast verschillende namen kent het ook verschillende bereidingswijzen of beter gezegd ingrediënten. Het ene recept is wat summierder met kruiden dan het andere. De een voegt geen suiker toe, de ander wel. Dit is de versie hoe ik mijn glühwein het lekkerste vind. Ik maak hem graag met sinaasappel, citroen en warme kruiden zoals kaneel, steranijs en kruidnagel. Een beetje suiker erbij als de wijn niet zo zoet is van zichzelf, even zachtjes verwarmen en klaar is Kees Eef ;-).


Ingrediënten
- 1 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 2 stokjes kaneel
- 3 stuks kruidnagel
- 2 stuks steranijs
- suiker (naar smaak)
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Neem een ruime pan. Schenk de wijn hierin en zet deze op een héél laag vuurtje. De wijn mag niet koken want dan verdampt de alcohol, dus echt een laag vuurtje.
- Snij de citroen en de sinaasappel in plakken en voeg deze toe aan de rode wijn.
- Doe de kruiden erbij en ca. 2-3 eetlepels suiker (naar smaak).
- Laat dit nu 30-45 minuten op een laag (ja, heel laag) vuurtje trekken en serveer warm.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Is het nog lekker als je het een dag vantevoren maakt. En dan natuurlijk weer opwarmen
Zeker!
Prachtig recept, heerlijk.
Op drie liter van dit recept doe ik 150 ml tequila en 150 ml cointreau erbij. De suiker kan dan tot een derde terug, evenals de steranijs die anders overheersen.
Temperatuur doe ik nooit hoger dan 65 graden. Anders ontstaat misschien een bittere smaak.
Okee, het gezelschap dat dit levensgevaarlijke brouwsel drinkt van 16% alcohol gaat dansen op tafel. Hoe erg is dat?
😆🎶🔥❤️🎊
Hahaha lijkt me helemaal niet erg 😉 Heerlijk hoor!
Ge-wel-di-ge toevoeging! Was hier een groot succes! 😄
Dank voor het delen
Wat leuk om te horen!
Hai, ik heb geen stokjes kan kaneelpoeder ook?
Dat hebben wij niet geprobeerd, dus kan niet zeggen hoe dat uitpakt 🙂 Gedroogde kruiden hebben alleen wel een veel intensere smaak, dus lastig inschatten hoeveel kaneelpoeder je dan nodig hebt.
We gaan het proberen!
Echt een heerlijk recept dat regelrecht aan de wintersport doet denken. Ik gebruik als wijn de Just Red van Gall & Gall. Die is smaakvol én spotgoedkoop. Er zijn al wat litertjes doorheen gegaan!
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Welke rode wijn gebruik je?
Heel simpel: eentje die je lekker vindt/ lijkt 😉
Het enige dat jammer is is dat er geen sneeuw ligt
Dank voor het recept! Ik ga het binnenkort maken. Weet je hoe lang je het kan bewaren? In een afgesloten fles?
Ik heb het recept geschreven voor direct gebruik dus zou het niet weten haha 😉
Weckpot werkt perfect!
Benieuwd hoe het gaat smaken ????….. staat op het vuur
Proost 🙂
moet wel op laag vuur
Heerlijk
Héérlijk!!!