De naam van dit gerecht: gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven is een hele mond vol. Eigenlijk moet er nog “met pasta” achter maar dat vond ik iets te veel van het goede. Het moet leesbaar blijven, te onthouden zijn en natuurlijk voor zich spreken.
Kijk, ik had het gerecht natuurlijk ook Eefs gehaktballetjes kunnen noemen maar dan had je waarschijnlijk geen flauw idee gehad wat ik er nou precies mee bedoelde. Deze -ietwat lange- naam spreekt voor zich, het kan je aanspreken of misschien niet. Als het je aanspreekt lees dan heel snel verder, ik ga je vandaag precies vertellen hoe jij dit heerlijke gerecht op tafel kunt zetten.
Mijn liefde voor pasta
Als je mij al een tijdje volgt weet je het waarschijnlijk wel. Ik ben dol op pasta én dol op Parmezaanse kaas. Een gouden combinatie als je het mij vraagt. Nu is pasta vaak niet zo goed voor de lijn (zeker niet met een hele berg Parmezaanse kaas erover) dus we eten het maximaal één keer in de week. Die ene keer maak er dan ook direct echt wat van. Ik probeer een nieuw ideetje uit of ik pak een gouwe ouwe uit de kast. Niet voor niets staat de receptenindex van Pasta & Italiaanse Gerechten inmiddels al lekker vol. Vandaag voeg ik er weer een recept aan toe en wel een hele lekkere namelijk deze gehaktballetjes met Parmezaanse kaas die we 3 x (!) in 4 weken tijd hebben gegeten, die ene keer dat we pasta aten welteverstaan 😉 .
Leidraad van het recept
De eerste keer was om het recept uit te proberen. Lekker rommelen in de keuken, verhoudingen opschrijven en het een en ander uitproberen. Vaak heb ik wel een leidraad, een houvast als je het zo wil noemen. Dit kan een idee zijn of een recept wat ik al eerder heb gemaakt en daar een andere uitwerking van. Heel soms maak een recept uit een kookboek, tijdschrift of van een andere blog. Hiervan zul je dan natuurlijk altijd een bronvermelding terug vinden.
Voor ik het vergeet te zeggen en je misschien een beetje gek gaat opkijken als je het recept leest, er zit kaneel en gemalen kruidnagel in. Dat is zeker geen foutje want deze kruiden maken de gehaktballetjes ontzettend lekker. De hoeveelheden zijn minimaal waardoor je het niet echt terug kunt proeven maar het geeft wel nét dat beetje meer smaak aan het geheel wat deze gehaktballetjes met Parmezaanse kaas nou eenmaal zó ontzettend lekker maakt.
Voorbereiding voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas
Deze gehaktballetjes heb ik bereidt in de oven, gehaktballetjes met Parmezaanse kaas welteverstaan. In de oven garen ze langzaam in de licht gekruide tomatensaus. Heerlijk én prima voor te bereiden. Als je een lange drukke werkdag in de planning hebt draai dan alvast de gehaktballetjes de avond ervoor en maak de saus klaar. Bewaar beide apart en afgesloten in de koelkast. Zodra je thuiskomt doe je deze twee bij elkaar en schuif je het geheel de oven in. Even de beentjes omhoog en bijkletsen over je dag met lief en/of de kids. Daarna nog even de pasta koken en klaar is dit heerlijke gerechtje van gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven…met pasta.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram gehakt
- 300 gram pasta ((bijvoorbeeld spaghetti))
- 150 gram geraspte kaas
- 100 ml water
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (van 400 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 ei
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels mosterd (dijon/ fijne mosterd)
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel tijm
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- olie, zout en peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, water, suiker, ½ theelepel oregano, ½ theelepel tijm en naar smaak wat zout en peper in een ruime ovenschaal en meng dit door elkaar.
- Snipper vervolgens 1 ui en snijd 2 teentjes knoflook fijn.
- Verhit een beetje boter of olie in een klein steelpannetje en fruit het uitje aan. Als het uitje glazig is geworden voeg je de knoflook toe.
- Terwijl je het uitje aan het fruiten bent doe je de volgende ingrediënten in een ruime kom: het gehakt, mosterd, het eitje, Parmezaanse kaas, de koriander, komijn, kaneel, kruidnagel en peper & zout naar smaak.
- Voeg het ui en de knoflook toe aan het gehakt en meng je dit goed door elkaar. Draai vervolgens kleine gehaktballetjes van het gehakt en verdeel deze over de tomatensaus in de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal nu 30 tot 35 minuten in de oven.
- De laatste 10 minuten van de bereidingstijd ga je de pasta koken en de laatste 5 minuten de kaas toe over de gehaktballetjes zodat dit lekker smelt in de oven.
- Haal de ovenschaal uit de oven, verdeel de pasta over de borden en hierover de gehaktballetjes met de tomatensaus. Eet smakelijk!
Sandra says:
Ziet er erg lekker uit! Een recept email parmezaan kan sowieso niet misgaan eigenlijk, heerlijk!
Mariëlle says:
Ziet er heerlijk uit! Ga ik binnenkort maken 🙂
Eef says:
Wat leuk! Hoop dat je ‘m net zo lekker als mij vindt.
Hennie says:
Heerlijk al 2 keer gemaakt
Eef says:
Wat leuk om te lezen Hennie! Dank voor je reactie 🙂
Paola says:
Hoi Eef, in de ingrediënten lijst staat geen knoflook, ga het vanavond maken, ben benieuwd. Tot nu toe alles lekker van jouw blog. Bij het verdriedubbelen om genoeg te hebben, wat vermeerderd ik dan niet? Groetjes
Eef says:
Ik begrijp je vraag niet helemaal, zou je hem iets meer willen uitleggen? Help je graag 🙂
Paola says:
Hoi Eef, in de ingrediënten lijst staat geen knoflook, ga het vanavond maken, ben benieuwd. Tot nu toe alles lekker van jouw blog. Bij het verdriedubbelen om genoeg te hebben, wat vermeerderd ik dan niet? Groetjes
Eef says:
Oeps, ik zie het, ik heb het aangepast 🙂 Alles moet je dan verdriedubbelen. Je kunt in het recept voor de hoeveelheid, de hoeveelheid ook aanpassen dan wordt automatisch berekent wat je nodig hebt 🙂
Jeanine says:
STAAT IN DE OVEN, MAAR NET AL STIEKEM VAN GEPROEFD HMMM #EEFKOOKTZO
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Sabine says:
Hoi Eef,
Is er een alternatief voor de mosterd in dit recept?
Eef says:
Ik zou het dan achterwege laten
Sabine says:
Dank je wel!
Sippie Digumarthi-Dykstra says:
Heel lekker recept, gewoon het fornuis gebruikt.