Gamba’s… met knoflook… van de BBQ. Dit is zo lekker! Deze steengoede marinade is makkelijk om te maken, door het grillen op de BBQ krijgen de gamba’s nóg meer smaak en zijn ze lekker snel klaar.
Dit jaar komt er in zomermaanden juli en augustus elke week minimaal 1 BBQ artikel online! Hopelijk wordt het een mooie zomer . Mocht je op zoek zijn naar meer BBQ inspiratie bekijk dan ook zeker mijn andere BBQ recepten.
Welke gamba’s gebruik je voor op de BBQ?
Er zijn verschillende soorten gamba’s verkrijgbaar en welke zijn nou echt geschikt voor de BBQ? Als je de keuze hebt, ga dan voor grote gamba’s met schil. Dit kunnen ook prima bevroren gamba’s zijn. Ideaal want dan kun je altijd een doosje in de vriezer bewaren. Je kunt ze onder andere vinden bij de vishandel of de grote blauwe supermarkt. Zelf gebruikte ik hele Black Tiger garnalen. Als je ze in schil koopt moet je ze alleen na het ontdooien nog wel even schoonmaken (darmkanaaltje verwijderen en het koppie oftewel de “hersentjes” even uitspoelen) en daarna kun je ze marineren.
Marinade voor de gamba’s
De marinade die ik maak is ontzettend simpel en bomvol smaak. De meeste ingrediënten zul je waarschijnlijk wel in huis hebben zoals een paar teentjes knoflook, olijfolie, peper, zout en chilivlokken. Verder wat fijngesneden peterselie en rasp van een citroen. Meer heb je niet nodig voor de lekkerste gamba’s van de BBQ. De garnalen kun je een dag of een paar uur van te voren marineren. Des te langer ze marineren, des te lekkerder 😉 .

Gamba's met knoflook van de BBQ
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 10 Black Tiger garnalen ((ontdooid))
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen ((rasp))
- 2 eetlepels peterselie ((fijngesneden))
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel chilivlokken
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak de garnalen schoon (verwijder het darmkanaal en spoel de kopjes (hersenen) even uit).
- Snij de knoflook fijn en verdeel dit samen met de citroenrasp, peterselie, olijfolie, chilivlokken en peper en zout naar smaak over de garnalen.
- Doe de garnalen in een schaal of kom afgedekt in de koelkast en laat dit een paar uur of een nacht marineren.
- Grill de gamba's om en om rood/ roze op de BBQ tot ze gaar zijn. Eet smakelijk!
9 reacties op “Gamba’s met knoflook – BBQ recept”
Hoi. Het recept ziet er heerlijk uit, maar wat bedoel je met kop eraf en hersenen uit spoelen?
Die gooi je toch weg?
Groet
Klopt maar als je die eraf haalt komt er soms wat vrij (laat ik het netjes zeggen 😉 ) dus dan even afspoelen, that’s it.
Misschien handig om te vermelden wat de temperatuur van de BBQ moet zijn?
Wellicht, maar ik heb geen idee. Ondanks dat ik dat kan zien op mijn BBQ doe ik dat altijd op gevoel en kun je bij kolen ook kiezen voor directe en indirecte warmte. Op zich kan er niet heel veel fout gaan met dit recept qua temperatuur mits je er maar bij blijft, maar dat spreekt voor zich denk ik zo 🙂
Voor hoeveel personen zijn die 10 garnalen bedoeld?
Lastig om te zeggen, het is natuurlijk geen hele maaltijd op zich. Maar ik zou zeggen 2/3 personen.
Hey Eef,leuk recept en gaat dit morgen uit proberen. Wil je dat een keertje mee proeven?
Op hoeveel graden en hoelang zou je het doen uit de oven of is dit geen optie?
Ik heb ze nog niet in de oven gemaakt dus ik durf je dat vooraf niet te zeggen 😉