Gamba’s… met knoflook… van de BBQ. Dit is zo lekker! Deze steengoede marinade is makkelijk om te maken, door het grillen op de BBQ krijgen de gamba’s nóg meer smaak en zijn ze lekker snel klaar.
Dit jaar komt er in zomermaanden juli en augustus elke week minimaal 1 BBQ artikel online! Hopelijk wordt het een mooie zomer . Mocht je op zoek zijn naar meer BBQ inspiratie bekijk dan ook zeker mijn andere BBQ recepten.
Welke gamba’s gebruik je voor op de BBQ?
Er zijn verschillende soorten gamba’s verkrijgbaar en welke zijn nou echt geschikt voor de BBQ? Als je de keuze hebt, ga dan voor grote gamba’s met schil. Dit kunnen ook prima bevroren gamba’s zijn. Ideaal want dan kun je altijd een doosje in de vriezer bewaren. Je kunt ze onder andere vinden bij de vishandel of de grote blauwe supermarkt. Zelf gebruikte ik hele Black Tiger garnalen. Als je ze in schil koopt moet je ze alleen na het ontdooien nog wel even schoonmaken (darmkanaaltje verwijderen en het koppie oftewel de “hersentjes” even uitspoelen) en daarna kun je ze marineren.
Marinade voor de gamba’s
De marinade die ik maak is ontzettend simpel en bomvol smaak. De meeste ingrediënten zul je waarschijnlijk wel in huis hebben zoals een paar teentjes knoflook, olijfolie, peper, zout en chilivlokken. Verder wat fijngesneden peterselie en rasp van een citroen. Meer heb je niet nodig voor de lekkerste gamba’s van de BBQ. De garnalen kun je een dag of een paar uur van te voren marineren. Des te langer ze marineren, des te lekkerder 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 10 Black Tiger garnalen ((ontdooid))
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen ((rasp))
- 2 eetlepels peterselie ((fijngesneden))
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel chilivlokken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Gebruik de hele garnalen (pellen doe je dan na bereiding) of maak de garnalen schoon eerst (verwijder het darmkanaal en spoel de kopjes (hersenen) even uit).
- Snij de knoflook fijn en verdeel dit samen met de citroenrasp, peterselie, olijfolie, chilivlokken en peper en zout naar smaak over de garnalen.
- Doe de garnalen in een schaal of kom afgedekt in de koelkast en laat dit een paar uur of een nacht marineren.
- Grill de gamba's om en om rood/ roze op de BBQ tot ze gaar zijn. Eet smakelijk!
mia says:
Hoi. Het recept ziet er heerlijk uit, maar wat bedoel je met kop eraf en hersenen uit spoelen?
Die gooi je toch weg?
Groet
Eef says:
Klopt maar als je die eraf haalt komt er soms wat vrij (laat ik het netjes zeggen 😉 ) dus dan even afspoelen, that’s it.
Cuno says:
De echte liefhebber zuigt de kop leeg. Niet te versmaden!
Denis says:
Straks probeer ik dit .
Ziet er lekker uit.
Esther says:
Even dat ik het echt begrijp… de kop gaat er dus wel voor het bereiden af? (op de foto zit hij erop) dan spoel je hem schoon en verwijder je het darmkanaal?
Hoe verwijder je de darm? Ik lees overal eerst pellen en dan verwijderen. Of kun je de schil insnijden en hem dan verwijderen? 🙂
Eef says:
Dat is inderdaad niet helemaal duidelijk. Het is of vooraf schoonmaken of achteraf en de schil eromheen laten en pellen als ze klaar zijn. Net wat je zelf makkelijker vindt 🙂
Peter Molekamp says:
Misschien handig om te vermelden wat de temperatuur van de BBQ moet zijn?
Eef says:
Wellicht, maar ik heb geen idee. Ondanks dat ik dat kan zien op mijn BBQ doe ik dat altijd op gevoel en kun je bij kolen ook kiezen voor directe en indirecte warmte. Op zich kan er niet heel veel fout gaan met dit recept qua temperatuur mits je er maar bij blijft, maar dat spreekt voor zich denk ik zo 🙂
Aldert says:
Voor hoeveel personen zijn die 10 garnalen bedoeld?
Eef says:
Lastig om te zeggen, het is natuurlijk geen hele maaltijd op zich. Maar ik zou zeggen 2/3 personen.
Adjay says:
Hey Eef,leuk recept en gaat dit morgen uit proberen. Wil je dat een keertje mee proeven?
Ld says:
Op hoeveel graden en hoelang zou je het doen uit de oven of is dit geen optie?
Eef says:
Ik heb ze nog niet in de oven gemaakt dus ik durf je dat vooraf niet te zeggen 😉
Angelo says:
Dag Eef, ga deze proberen eind van de maand op een gezamenlijke bbq. Ben de enigste die vis eet daar, maar weet zeker dat sommige dit niet gaan kunnen weerstaan. Bedankt hoor voor dit receptje.?
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Het is ook al jaren een van mijn favorieten dus ik hoop dat het in de smaak gaat vallen (en anders meer voor jou 😉 )
nick de Rijke says:
Hoi Eef,
Een vraagje over bovenstaand recept, pel je ze voordat je ze marineert en op de bbq legt of serveer je ze uit met schil en verwijder je alleen het darmkanaal?
Alvast bedankt
Groetjes,
Nick
Groetjes
Eef says:
Ik grill ze met schil. Dan vind ik dat ze qua structuur het lekkerste blijven. Daarna pel ik ze. Even een werkje, maar ze zijn het zo waard 🙂
Janet says:
Sinds de zomer gebruik ik deze marinade en nu zijn ze allemaal nog enthousiaster over de gamba’s. Koop meestal emmertje reuze gambas bij Jumbo. Altijd weer een succes. Zowel op bbq als in de pan.
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
M SCHAPER says:
ziet er lekker uit ,heb je wel eens geprobeerd om
ze tot slot te flamberen?
Sjors westland says:
Ik wil ze op de plaat grillen, met kop en kont, kan ik ze daarna in zijn geheel opeten.?groetjes George
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Jahoor dat kan zeker Sjors!