Galette des rois. Oftewel driekoningentaart. Want deze galette met frangipane-vulling is een traditionele Frans taart die speciaal met het driekoningenfeest (en dat is vandaag!) gegeten wordt. Het is een heerlijke taart van bladerdeeg met een vulling van frangipane. En ook nog eens heel eenvoudig om te maken!
Je denkt na al die feestdagen misschien wel even ‘genoeg’ te hebben van alle zoetigheid, in Frankrijk is dat niet het geval. Daar doen ze er namelijk graag nog een schepje bovenop en zetten ze traditioneel tijdens Driekoningen (ofwel Épiphanie) deze galette de rois op tafel. Volgens het Bijbelse verhaal is het de dag waarop de drie wijzen hun cadeaus aan Jezus gaven.
Verrassing in de driekoningentaart
Pas wel op je tanden tijdens het eten van deze galette de rois. In de traditionele galettes zit namelijk altijd een boon (fève) verstopt. Vroeger was dit daadwerkelijk een boon, tegenwoordig is het vaak een porseleinen beeldje of een ander klein cadeautje (in Frankrijk vind je bijvoorbeeld ook beeldjes van cartoon-figuurtjes). De traditie luidt dat het jongste kind onder de tafel gaat zitten en bepaalt wie welk stuk taart krijgt. Degene die de ‘boon’ vindt mag zich vervolgens de hele dag de koning(in) noemen. Meestal zit er ook een papieren kroontje bij die dan dus uiteraard ook voor de koning(in) is. Hoe leuk?!
Heerlijke galette des rois
Natuurlijk ben je niet verplicht om je aan deze traditie te houden. Want deze galette des rois is bovenal een heerlijk taartje dat ik je zeker aanraad eens te maken. Het recept is heel klassiek en eigenlijk altijd hetzelfde. Afgezien van het feit dat dit recept ontzettend veel variaties kent en je het in vele vormen en smaken kunt vinden rond deze tijd van het jaar in Frankrijk. De basis is bladerdeeg gevuld met frangipane, niet meer en niet minder.
Dit recept voor de driekoningentaart is geïnspireerd op dat van bak-koningin Tessa van de leuke foodblog Patesserie (aanrader om even te kijken!).

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram boter (kamertemperatuur)
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 rollen bladerdeeg* (koelvers)
- 1 eidooier
- 1 eetlepel melk
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
- Maak de frangipane door het amandelmeel, suiker, 2 eieren, boter en citroenrasp tot een romige crème te mengen met een (hand)mixer.
- Rol het bladerdeeg uit en snij er een cirkel van ca. 20 cm en een van ca. 24 cm uit (handig om hier de onderkant van een springvorm voor te gebruiken).
- Leg de kleinste cirkel op het bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
- Verdeel de frangipane over het bladerdeeg en laat rondom ongeveer 1-2 cm vrij aan de rand.
- Meng het eigeel met de melk en bestrijk de vrijgebleven randjes er lichtjes mee in.
- Leg de grote cirkel bladerdeeg eroverheen. Druk aan bij de randen.
- Maak een gaatje in het midden zodat de lucht kan ontspannen en kerf het bladerdeeg (voorzichtig) in met een patroon naar keuze.
- Bestrijk het bladerdeeg met het ei-melk mengsel. Zet in de oven en bak ca. 30 minuten tot goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.