Friese oranjekoek zelf maken

Friese oranjekoek

Friese oranjekoek. Een echt typisch Friese lekkernij! Heerlijk voor bij de koffie als je visite krijgt, voor een verjaardag of gewoon, omdat je er ontzettend veel zin in hebt. Het is een heerlijke traktatie en een ontzettend leuk ‘bakproject’ om eens mee aan de slag te gaan.

Het ‘grappige’ aan oranjekoek vind ik altijd de naam en de kleur. Er is namelijk totaal geen relatie tussen die twee! Als je oranjekoek alleen van naam kent en dan de koek ziet, zou je de link wellicht ook niet direct leggen. Terwijl als je ‘m gaat proeven… dan zeker wel! De oranjekoek dankt zijn naam namelijk aan de dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken.

Echt Friese oranjekoek met roze glazuur en sinaasappel

Vaak zijn de snippers sinaasappelschil gekonfijt, maar het kan ook prima met verse sinaasappelrasp. En aangezien ik dat persoonlijk het lekkerst vind, maak ik mijn oranjekoek ook zo. Voordeel is ook dat je niet hoeft te zoeken naar gekonfijte oranjesnippers want die vind je niet bij elke supermarkt meer. Daarbij geeft vers rasp de oranjekoek een iets frissere smaak en dat vind ik zelf erg lekker.

Nu heb ik dit recept door een echte Friezin laten proeven, oftewel mijn schoonmoeder, en hij is helemaal goed gekeurd! Kijk, daar word ik blij van 🙂

Zelfgemaakte friese oranjekoek

Oranjekoek met slagroom en vers fruit

Ze was ook erg blij dat ik vers opgeklopte slagroom had gebruikt voor op de oranjekoek. Er wordt namelijk ook weleens banketbakkersroom gebruikt of een andere soort room ter versiering. Slagroom gebruiken is het makkelijkste als je deze koeken zelf maakt en bovendien is de verse variant een heerlijke toevoeging aan de plaatvormige koek met roze glazuur. Ik gebruikte een spuitzak met een Wilton 2D mondje voor een mooi toefje. Ik krijg hier weleens vragen naar dus ik dacht, ik zet het er maar vast bij 😉 . Verder garneer ik de koek met vers fruit, zoals – in dit geval – verse aardbei, partjes mandarijn en ananas. Maar voel je vrij om in je fruitkeuze je fantasie de vrije loop te laten!

Friese oranjekoek

Friese oranjekoek zelf maken

Friese oranjekoek recept

Het recept voor zelfgemaakte Friese oranjekoek
4.35 van 20 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Het koekdeeg
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram roomboter (kamertemperatuur - ongezouten)
  • 50 ml water
  • 1 ei (middel)
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp ((rasp van ongeveer 1 sinaasappel))
  • 2 theelepels anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • snuf zout
Amandelspijsvulling
  • 300 gram amandelspijs
  • ½ ei (geklutst)
Decoratie
  • 100 gram poedersuiker
  • bessensap of rode/ roze kleurstof
  • slagroom
  • vers fruit

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak het deeg door alle ingrediënten te mengen tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 delen en laat het ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.
  • Maak ondertussen de amandelspijsvulling klaar door de amandelspijs te mengen met het halve geklutste ei.
  • Verwarm ondertussen ook de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol 1 van de deegdelen uit op een met bloem bedekt aanrecht tot de grootte van de bakvorm. Leg de deegplaat vervolgens in de met bakpapier bedekte bakvorm.
  • Druk goed aan zodat het deeg overal goed verdeeld is en je een mooie strakke bodem hebt.
  • Verdeel de laag met amandelspijs over de bodem.
  • Rol de laatste bol deeg uit zoals bij stap 5 en leg deze deegplaat weer bovenop de amandelspijs.
  • Bak de Friese oranjekoek in ongeveer 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koek daarna volledig afkoelen.
  • Maak dan de roze glazuur door de poedersuiker te mengen met een beetje kleurstof/ bessensap en eventueel een beetje water tot de juiste dikte (stroperig) en verdeel dit over de koek.
  • Laat even uitharden in de koelkast (ongeveer 30 minuten tot een uur) en garneer de Friese oranjekoek vervolgens naar wens met slagroom en vers fruit. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 253kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Friese oranjekoek zelf maken

Friese oranjekoek Pinterest Collagekopie

7 thoughts on “Friese oranjekoek

  • Roel Stavast says:

    4 sterren
    Beste Eef,

    Heerlijk al die recepten maar hier begin je met amandelspijs en later is het marsepein??
    Hoe moet ik dat als komende en bakkende kan die net begint, zien?

    Hoor wel en ik woon in Friesland, ben geen echte Fries, dus moet er ook zoiets gebakken worden.

    Groet Roel

    • Ik weet niet wat ik heb met marsepein, maar altijd als ik amandelspijs wil schrijven dan komt er opeens marsepein te staan… kronkel in mijn hoofd denk ik 😉 Ik heb het direct aangepast, dank voor je reactie.

  • Hallo Eef, de kleinkinderen zijn gek op oranjekoek. Vooral op de fabrieksvariant vanwege de witte crème die lactosevrij is. (Oranjekoek van de bakker heeft geen lactosevrije slagroom)
    Heb je enig idee hoe ik de witte crème zelf maak? Kan ik de rest van de koek met slagroom versieren!
    Dank voor je recept,
    Veel plezier en gezondheid in de komende maanden!
    Gr Annemiek

    • Geen idee eerlijk gezegd. De oranjekoek die ik uit de supermarkt ken heeft geen wit laagje. Welk merk bedoel je precies dan kan ik even kijken de volgende keer?

    • Ah die hebben wij hier niet, vandaar! Ik ken het ook niet dit merk, misschien is het hetzelfde als op West-Frieze koek zit? Ik weet het alleen niet zeker omdat ik dit nog nooit heb geproefd dus ik kan je helaas er niet mee helpen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept