Fondant koekjes

Fondant koekjes

Fondant koekjes, ze zijn minstens net zo leuk om te maken als het is om ze eten. Misschien nog wel leuker zelfs, want het is een heerlijk freubelwerkje om zelf te doen of samen met de kids. En het resultaat? Super mooie koekjes!

Zelf fondant koekjes maken

Ik vind zelf koekjes bakken altijd ontzettend leuk om te doen en fondant koekjes zijn natuurlijk helemaal leuk om te maken, maar ze maken ook een perfect cadeautje of presentje bij, bijvoorbeeld een babyshower, huwelijk, verjaardag of als traktatie. Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken en je kunt je creativiteit de vrije loop laten.

Fondant koekjes recept

Koekjes met fondant

Als je koekjes met fondant wilt maken dan maak je eerst simpele suikerkoekjes in de vorm die je wilt. Het deeg van de koekjes rijst vrijwel niet en behoudt zijn vorm waardoor je mooie strakke koekjes kunt maken.

Ik gebruik zelf het liefst licht bruine basterdsuiker zodat de koekjes een mooie lichtbruine kleur hebben, maar afhankelijk van je eigen voorkeur kun je ook witte of juist bruine basterdsuiker gebruiken. Je kunt ook wat kruiden toevoegen aan het deeg zoals speculaaskruiden, kardemom, kaneel of wat geraspte citroen voor een frisse toets.

Fondant koekjes recept

Koekjes versieren met fondant

Na het bakken van de koekjes (en uiteraard het afkoelen) kun je de koekjes gaan versieren. Fondant kneed je eerst even door met je handen en hierdoor wordt het soepeler. Met een beetje poedersuiker of speciale poeder voor het uitrollen van fondant kun je de fondant uitrollen en hierna steek je er met dezelfde koekjesvorm een vorm uit. Je kunt ook met een roller of mat patronen geven aan de fondant zoals ik deed en je kunt de fondant ook verder versieren met kleurpoeder, eetbare verf en/of sprinkles.

Fondant plak je vast met eetbare lijm of die maak je zelf van eiwit en poedersuiker te mengen. De ratio die je hiervoor aanhoudt is 1 eetlepel eiwit op 1 eetlepel poedersuiker. Dit meng je en daarmee kun je ook de fondant aan de koekjes plakken.

Fondant koekjes zelf maken
Fondant koekjes

Fondant koekjes

Fondant koekjes, zelf koekjes met fondant maken is een ontzettend leuk klusje om te doen en je maakt er de mooiste koekjes mee.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 koekjes (ca.)

Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):

Voor de koekjes
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2Β½ eetlepel vanillesuiker
  • 150 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
  • 1 eidooier (middelgroot ei)
  • 300 gram bloem
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel melk
Voor de 'lijm' om de fondant vast te plakken*
  • 1 eetlepel eiwit
  • 1 eetlepel poedersuiker
Voor de decoratie
  • Fondant
  • Kleurpoeder of -verf (eetbaar)
  • Sprinkles

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Klopt de roomboter, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
  • Voeg dan de eidooier toe en beetje bij beetje de bloem samen met een snuf zout.
  • Zorg voor een stevig deeg, maar als het deeg nog niet lekker soepel is en wat droog is voeg je tijdens het kneden een eetlepeltje melk toe.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het voor een uur in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm ondertussen de oven op 175 graden.
  • Rol het deeg uit, gebruik eventueel een beetje bloem op het aanrecht en het deeg zodat het niet plakt en steek er met de uitsteekvormpjes de vormen naar wens uit.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in 10-15 minuten licht goudbruin. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
  • Maak de 'lijm' door het eiwit en de poedersuiker te mengen en kneed het fondant door met je handen.
  • Rol het fondant uit, steek er met dezelfde vormpjes een vorm uit. Bestrijk de onderkant met de lijm en plak op de bovenkant van het koekje. Naar wens kun je ze verder versieren of eerst de fondant indrukken met een roller of mat zodat de fondant een patroon krijgt. Bewaar ze in een luchtdichte bak en geniet ervan!

handig om te weten:

* Als je meer ‘lijm’ nodig hebt kun je dezelfde verhoudingen aanhouden en meer maken.
Deze prachtige fondant kleuren die ik heb gebruikt zijn van FunCakes en heb ik van ze gekregen voor een samenwerking op Instagram. Tip: bij Funcakes kun je ook allerlei producten vinden om je fondant koekjes verder mee te versieren zoals kleurverf (eetbaar), sprinkles en meer.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

CalorieΓ«n: 131kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 2g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Fondant koekjes

13 thoughts on “Fondant koekjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept