fbpx
Citroentaart

Citroentaart (vegan)

Citroentaart. Deze heerlijke frisse citroentaart is een feestje om op tafel te zetten! Hij is volledig vegan en toch romig van smaak. Deze taart is perfect in balans met een lekkere kruimelige notenbodem en een romige, frisse en zoetzure vulling van citroen en kokos. Echt een aanrader!

Een citroentaart kan natuurlijk het hele jaar door, maar dit is in de zomer echt een fan-tas-tisch baksel om te maken. Lekker fris, romig en licht. Je kunt hem versieren met vers (zomer)fruit, takjes munt en eventueel wat schijfjes citroen. Het oog wil immers ook wat toch 😉 .

Frisse citroentaart

Door de combinatie van kokosmelk en citroensap in de vulling van deze taart, krijg je een ontzettend lekkere, zomerse taart. De kokosmelk noch het citroensap is overheersend. Door de suiker wordt het zure van de citroensap milder van smaak en de kokosmelk geeft een subtiele, maar bovenal romige smaak aan de taart, zo lekker!

Citroentaart stukje eruit

Wat heb je nodig voor een citroentaart?

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Hij lijkt misschien wat lang door de verschillende noten, maar waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten wel in huis. Je kunt de verschillende noten ook vervangen voor andere (ongezouten) noten die je wel in huis hebt, of die je simpelweg lekkerder vindt. Zo lang je de verhouding gelijk houdt, kan er niets mis gaan!

Citroentaart ingredienten

Lekker en snel klaar

Het grappige aan dit recept is eigenlijk dat het een behoorlijke imposante taart is qua uitstraling. Door de robuuste bodem en romige, gladde vulling lijkt het alsof je veel tijd hebt besteed aan dit taartje. De werkelijkheid? Niets van waar! De bodem maak je in een keukenmachine en hoef je daarna alleen even aan te drukken, bakken in de oven en volledig laten afkoelen. 

Voor de vulling geldt hetzelfde, alles in een pannetje en over de bodem gieten. Ook dit weer laten afkoelen en (bij voorkeur) een nacht laten opstijven in de koelkast. Een kind kan de was doen!

Citroentaart bodem maken

Vegan citroentaart

Lange tijd dacht ik dat het maken van vegan taartjes een lastige of tijdrovende opgave was, maar niets is minder waar. Met de juiste ingrediënten zoals ongezouten noten, zoete dadels, verse citroenen en romige kokosmelk zet je in een handomdraai een heerlijke vegan citroentaart op tafel.

Het enige wat je wel moet hebben, is een klein beetje geduld zodat de taart kan opstijven in de koelkast. Meer hoef je eigenlijk niet te doen!

Citroentaart recept (vegan)

Citroentaart

Makkelijke vegan citroentaart recept
4.25 van 4 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 12 punten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 100 gram cashewnoten
  • 100 gram havermout
  • 100 gram dadels (medjool - zonder pit)
  • 50 gram amandelen (ongezouten)
  • 50 gram plantaardige roomboter (ongezouten)
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • zout
Voor de vulling:
  • 400 ml kokosmelk
  • rasp van 1 citroen
  • 125 ml citroensap
  • 75 gram suiker
  • 3 eetlepels maizena
  • kurkuma of een andere (natuurlijke) gele kleurstof
  • 15 gram agar agar
Vers fruit, blaadjes munt en/of plakjes citroen ter garnering

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Vet een springvorm of quichevorm in met een diameter van 24 centimeter.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en maal tot een fijn mengsel.
    • Voeg ondertussen enkele eetlepels koud water toe tot de bodem ‘pakt’ en het plakkerig wordt.
    • Maak je handen nat en verdeel de bodem over de spring- of quichevorm. Druk goed aan en zorg dat je een opstaande rand rondom hebt van ongeveer een halve centimeter dik.
    • Bak de bodem nu 15 minuten in de oven en laat hem daarna volledig afkoelen.
    • Maak vervolgens de vulling door de kokosmelk, citroenrasp, citroensap, suiker en de maizena te verwarmen tot het net niet kookt.
    • Voeg naar wens eventueel wat kurkuma of een andere soort (natuurlijke) gele kleurstof toe.
    • Haal dan de pan van het vuur en meng de agar agar er goed doorheen.
    • Schenk de vulling nu op de afgekoelde bodem en zet dit in de koelkast om minimaal 4 uur of (bij voorkeur) een nacht op te stijven.
    • Decoreer vlak voor het serveren met vers (zomer)fruit, schijfjes citroen en/of verse kruiden zoals munt.

    voedingswaarden (per persoon/ portie):

    Calorieën: 263kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 6g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 11g
    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Citroentaart

    Citroentaart Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top