Citroentaart

Citroentaart (vegan)

Citroentaart. Deze heerlijke frisse citroentaart is een feestje om op tafel te zetten! Hij is volledig vegan en toch romig van smaak. Deze taart is perfect in balans met een lekkere kruimelige notenbodem en een romige, frisse en zoetzure vulling van citroen en kokos. Echt een aanrader!

Een citroentaart kan natuurlijk het hele jaar door, maar dit is in de zomer echt een fan-tas-tisch baksel om te maken. Lekker fris, romig en licht. Je kunt hem versieren met vers (zomer)fruit, takjes munt en eventueel wat schijfjes citroen. Het oog wil immers ook wat toch 😉 .

Frisse citroentaart

Door de combinatie van kokosmelk en citroensap in de vulling van deze taart, krijg je een ontzettend lekkere, zomerse taart. De kokosmelk noch het citroensap is overheersend. Door de suiker wordt het zure van de citroensap milder van smaak en de kokosmelk geeft een subtiele, maar bovenal romige smaak aan de taart, zo lekker!

Citroentaart stukje eruit

Wat heb je nodig voor een citroentaart?

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Hij lijkt misschien wat lang door de verschillende noten, maar waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten wel in huis. Je kunt de verschillende noten ook vervangen voor andere (ongezouten) noten die je wel in huis hebt, of die je simpelweg lekkerder vindt. Zo lang je de verhouding gelijk houdt, kan er niets mis gaan!

Citroentaart ingredienten

Lekker en snel klaar

Het grappige aan dit recept is eigenlijk dat het een behoorlijke imposante taart is qua uitstraling. Door de robuuste bodem en romige, gladde vulling lijkt het alsof je veel tijd hebt besteed aan dit taartje. De werkelijkheid? Niets van waar! De bodem maak je in een keukenmachine en hoef je daarna alleen even aan te drukken, bakken in de oven en volledig laten afkoelen.

Voor de vulling geldt hetzelfde, alles in een pannetje en over de bodem gieten. Ook dit weer laten afkoelen en (bij voorkeur) een nacht laten opstijven in de koelkast. Een kind kan de was doen!

Citroentaart bodem maken

Vegan citroentaart

Lange tijd dacht ik dat het maken van vegan taartjes een lastige of tijdrovende opgave was, maar niets is minder waar. Met de juiste ingrediënten zoals ongezouten noten, zoete dadels, verse citroenen en romige kokosmelk zet je in een handomdraai een heerlijke vegan citroentaart op tafel.

Het enige wat je wel moet hebben, is een klein beetje geduld zodat de taart kan opstijven in de koelkast. Meer hoef je eigenlijk niet te doen!

Citroentaart recept (vegan)

Citroentaart

Citroentaart

Makkelijke vegan citroentaart recept
4.34 van 12 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 12 punten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 100 gram cashewnoten
  • 100 gram havermout
  • 100 gram dadels (medjool - zonder pit)
  • 50 gram amandelen (ongezouten)
  • 50 gram plantaardige roomboter (ongezouten)
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • zout
Voor de vulling:
  • 400 ml kokosmelk
  • rasp van 1 citroen
  • 125 ml citroensap
  • 75 gram suiker
  • 3 eetlepels maizena
  • kurkuma of een andere (natuurlijke) gele kleurstof
  • 15 gram agar agar
Vers fruit, blaadjes munt en/of plakjes citroen ter garnering

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Vet een springvorm of quichevorm in met een diameter van 24 centimeter.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte..
    • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en maal tot een fijn mengsel.
    • Voeg ondertussen enkele eetlepels koud water toe tot de bodem ‘pakt’ en het plakkerig wordt.
    • Maak je handen nat en verdeel de bodem over de spring- of quichevorm. Druk goed aan en zorg dat je een opstaande rand rondom hebt van ongeveer een halve centimeter dik.
    • Bak de bodem nu 15 minuten in de oven en laat hem daarna volledig afkoelen.
    • Maak vervolgens de vulling door de kokosmelk, citroenrasp, citroensap, suiker en de maizena te verwarmen tot het net niet kookt.
    • Voeg naar wens eventueel wat kurkuma of een andere soort (natuurlijke) gele kleurstof toe.
    • Haal dan de pan van het vuur en meng de agar agar er goed doorheen.
    • Schenk de vulling nu op de afgekoelde bodem en zet dit in de koelkast om minimaal 4 uur of (bij voorkeur) een nacht op te stijven.
    • Decoreer vlak voor het serveren met vers (zomer)fruit, schijfjes citroen en/of verse kruiden zoals munt.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 263kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 6g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 11g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Citroentaart

    Citroentaart Pinterest Collage

    20 thoughts on “Citroentaart (vegan)

    • Beste Eef,
      ik heb gisteren dit recept uitgeprobeerd en wat me meteen al opviel was de hoeveelheid agar agar, Ik gebruik altijd poeder en daar heb je meestal maar heel weinig van nodig, zeker in combinatie met maizena. Klopt de 15 gram wel? Het resultaat was namelijk een hele harde citroenlaag. Ik denk zelf dat het een foutje is of is het de bedoeling dat de citroenlaag heel hard moet worden?
      groetjes
      Dymphna

      • Nee het klopt echt, maar wellicht gebruik je een ander soort agar agar? Als je weet dat deze heel sterk is, voeg dan gerust minder toe. Het is inderdaad niet de bedoeling dat het een harde citroenlaag wordt maar het mag een beetje romig en iets stevig zijn

        • Ok duidelijk.
          De bodem was trouwens wel heel erg lekker! Nu moet ik nog de vulling wat aanpassen en dan heb ik een geweldig recept in handen voor een lekkere veganistische en glutenvrije taart.

    • Sonja Zegstroo says:

      Hoi, ik ga hem vandaag maken, maar ik heb niet genoeg ervaring met agar agar om te weren hoeveel ik nodig heb van de soort die ik heb. Welk merk hebben jullie gebruikt? Er zit kennelijk veel verschil in?
      Groetjes Sonja

      • Ik heb in deze taart die van de toko gebruikt (gele verpakking), maar laatst ook die van Smaakt gehaald bij o.a. de AH en Coop heb die. Die is ook erg sterk en daar zou ik zelf denk ik 1 zakje van proberen in deze taart. Dat moet echt wel voldoende zijn.

        • Dat ligt dan aan de agar agar. Heb je ook naar de verhoudingen op de verpakking gekeken, het wisselt nogal per merk hoe de verhouding is en hoeveel je moet gebruiken.

    • Erwin Pruvoost says:

      Ik heb deze taart geproefd, een vriendin had die gemaakt en… die is gewoonweg fantastisch!
      Zuur én zoet samen waarbij niets écht overheerst en dan die deeg, prachtige combinatie!!!

    • 5 sterren
      Super lekker! Ik gebruikte agar agar van het merk Lima en nam iets minder dan in het recept,12 g,dat zijn 6 zakjes,en dat was perfect,
      De maizena eerst in wat kokosmelk opgelost.
      Dankuwel!

    • Hoi Eef, ik wil deze taart gaan maken, maar ik vroeg me af of hij in te vriezen is. Het lijkt mij van wel, maar wil het toch even checken :-).

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi! Dit hebben wij niet getest dus kunnen we geen bevindingen over delen, maar het zou inderdaad ‘moeten kunnen’ 🙂 Houd er wel rekening mee dat ingevroren kokosmelk kan gaan schiften.

    • Astrid Van den Akker says:

      Hoi Eef,
      De taart ziet er echt amazing uit. Maar ik wil m maken met een vervanger voor cashewnoten vanwege een allergie. Heb jij een tip wat hiervoor te gebruiken?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Je zou dan bijvoorbeeld meer amandelen kunnen doen of een ander soort noot, bijvoorbeeld walnoten zou ook kunnen denk ik!

    • Hallo Eef,
      Ik kwam in de winkel vegatine tegen van drOetker. Kon geen agar agar vinden, maar dit is wel een ingredient van de vegatine zag ik. 1 zakje van 4 gram staat gelijk aan 1-3 normale gelatine velletjes. Hoeveel heb ik nodig voor dit recept?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Nienke, ik heb eventjes online gekeken. Ik denk dat 2 á 3 zakjes dan voldoende zou moeten zijn, dit hebben wij echter nog niet zelf getest dus ik durf er geen zekerheid over te geven.

    • Hoi Eef,
      Het ziet eruit als een heerlijk recept!
      Ik heb agar agar van het merk biovegan. Daar staat dat je 3,5 gram nodig hebt voor 500 ml vloeistof (in dit recept is t iets meer dan 500 ml, dus zou dan bijv kiezen voor 4 gram). Dat is veel minder dan jij aangeeft in het recept… ik twijfel heel erg wat ik nou het beste aan kan houden..?
      Hopelijk kan je me nog een tip geven terwijl de bodem hier staat af te koelen 😉.
      Groetjes, Guusje

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi Guusje, is het gelukt? Het kan verschillen per merk inderdaad wat ze aanbevelen, ik zou altijd de verpakking aanhouden! Hopelijk is het goed gelukt.

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept