Citroen koekjes

Citroenkoekjes

Citroenkoekjes. Heerlijke koekjes, lichtgeel van buiten en knalgeel van binnen. Ze hebben een cake-achtige binnenkant waardoor ze lekker een beetje smeuïg zijn en toch ook een fijne brosse buitenkant. De ideale combinatie in één koekje, of twee… of drie… want blijf hier maar eens vanaf!

Dit zijn echt van die koekjes waarbij je zegt, ‘ahh nog eentje’.  Luchtig, een brosse buitenkant en doordat de binnenkant cake-achtig is zijn ze absoluut niet droog, maar juist perfect in balans. “Dooretertjes” noem ik ze, ze zijn namelijk zo lekker!

Citroenkoekjes

Deze citroenkoekjes zitten natuurlijk bomvol citroen. Ze zijn overigens niet zuur, maar meer lekker fris door de citroen. Voor dit recept heb je 2 middelgrote citroenen nodig. Daarvan gebruik je de rasp en (een deel) van het sap. Omdat het oog wat wil heb ik een heel klein beetje gele kleurstof gebruikt. Dit is optioneel. Qua smaak proef je er natuurlijk niets van, maar het maakt de koekjes wel mooi geel. Mocht je het niet in huis hebben dan laat je het lekker weg. De citroenkoekjes worden dan iets minder geel van kleur, maar zijn natuurlijk net zo lekker!

Handig: als je ze in een afgesloten trommeltje bewaard blijven deze koekjes met citroen tot wel 3-4 dagen lekker.

Gele koekjes met citroen

Citroen koekjes

Citroenkoekjes

Heerlijke citroenkoekjes met een cake-achtige binnenkant en een brosse buitenkant.
4.61 van 38 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 120 gram roomboter
  • 1 ei ((middel))
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel citroenrasp ((= rasp van 1 tot 2 middelgrote citroenen))
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel citroen extract
  • 1 theelepel vanilleextract
  • poedersuiker, zout
  • Optioneel: gele kleurstof

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng de boter, suiker, citroenrasp (met een staande mixer) in ca. 15 minuten luchtig.
  • Voeg het ei, eigeel, citroensap, citroen extract en het vanille extract toe samen met een beetje kleurstof (optioneel) en mix even kort door elkaar.
  • Doe dan de bloem, bakpoeder en een snuf zout erbij en meng nog even tot een mooi glad deeg.
  • Zet het deeg even een minuut of 15 in de koelkast om op te stijven.
  • Doe een ruime hoeveelheid poedersuiker in een kom.
  • Draai met de hand balletjes ter grote van een kleine walnoot van het deeg.
  • Haal de balletjes door het poedersuiker zodat ze rondom ruim bedekt zijn met poedersuiker.
  • Druk de balletjes iets plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes ongeveer 13-15 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen (eventueel op een bakrooster). Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 1g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Citroen koekjes

30 thoughts on “Citroenkoekjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept