Citroenkoekjes. Heerlijke koekjes, lichtgeel van buiten en knalgeel van binnen. Ze hebben een cake-achtige binnenkant waardoor ze lekker een beetje smeuïg zijn en toch ook een fijne brosse buitenkant. De ideale combinatie in één koekje, of twee… of drie… want blijf hier maar eens vanaf!
Dit zijn echt van die koekjes waarbij je zegt, ‘ahh nog eentje’. Luchtig, een brosse buitenkant en doordat de binnenkant cake-achtig is zijn ze absoluut niet droog, maar juist perfect in balans. “Dooretertjes” noem ik ze, ze zijn namelijk zo lekker!
Citroenkoekjes
Deze citroenkoekjes zitten natuurlijk bomvol citroen. Ze zijn overigens niet zuur, maar meer lekker fris door de citroen. Voor dit recept heb je 2 middelgrote citroenen nodig. Daarvan gebruik je de rasp en (een deel) van het sap. Omdat het oog wat wil heb ik een heel klein beetje gele kleurstof gebruikt. Dit is optioneel. Qua smaak proef je er natuurlijk niets van, maar het maakt de koekjes wel mooi geel. Mocht je het niet in huis hebben dan laat je het lekker weg. De citroenkoekjes worden dan iets minder geel van kleur, maar zijn natuurlijk net zo lekker!
Handig: als je ze in een afgesloten trommeltje bewaard blijven deze koekjes met citroen tot wel 3-4 dagen lekker.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- 120 gram roomboter
- 1 ei ((middel))
- 1 eidooier
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel citroenrasp ((= rasp van 1 tot 2 middelgrote citroenen))
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel citroen extract
- 1 theelepel vanilleextract
- poedersuiker, zout
- Optioneel: gele kleurstof
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de boter, suiker, citroenrasp (met een staande mixer) in ca. 15 minuten luchtig.
- Voeg het ei, eigeel, citroensap, citroen extract en het vanille extract toe samen met een beetje kleurstof (optioneel) en mix even kort door elkaar.
- Doe dan de bloem, bakpoeder en een snuf zout erbij en meng nog even tot een mooi glad deeg.
- Zet het deeg even een minuut of 15 in de koelkast om op te stijven.
- Doe een ruime hoeveelheid poedersuiker in een kom.
- Draai met de hand balletjes ter grote van een kleine walnoot van het deeg.
- Haal de balletjes door het poedersuiker zodat ze rondom ruim bedekt zijn met poedersuiker.
- Druk de balletjes iets plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 13-15 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen (eventueel op een bakrooster). Eet smakelijk!
Ruth says:
Mmmmmm ???? Lekkere koekjes Eef. Ga ze zeker vaker maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel Ruth 🙂
Nelleke van Dijk says:
Heerlijke koekjes!
Mooi een regenachtige dag, koekjesbaktijd.
Heb geen citoenextract, gebruik extra citroensap. Zou ik dan ook extra meel moeten doen?
We zullen zien…
Marilene says:
Ik ga ze morgen maken, ben nu met je zandkoekjes aan het maken. Ik heb er 2 theelepels amandel aroma toe gevoegd. Met ei bestreken, en geschaafde amandelen erop. LEKKER. GROETJES MARILENE.
Mees says:
Fijne koekjes, goed recept!
Eef says:
Dankjewel 🙂
Silke Pollefliet says:
Echt heerlijke koekjes!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Silke says:
Echt heerlijke koekjes!
Lilianne says:
Eigenlijk zijn ze te lekker .
Geef de helft kado .
Plastic doosje met geel strikje erom .
Succes verzekerd
Lilianne
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Robbedoes says:
Super lekker koekjes waw????ik ga ze echt vaker maken????????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????
Robbedoes says:
Superrr lekker waw????
RUTTEN FREDDY says:
ik vond zo heerlijk dessert om bij de koffie of bij vier uurtje te geven
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Louise says:
De koekjes zijn heerlijk!
Ik heb geen citroenextract gebruikt, wel biologische citroenen.
Ik heb de oven pas aangezet na dat ik het deeg uit de koelkast haalde want anders staat de oven wel erg lang aan.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Louise! Fijn om te horen dat ze in de smaak vielen. En goed getimed met de oven, scheelt ook weer in de energiekosten 🙂
Dieter says:
Uitstekend lekker!
Alleen de balletjes draaien was een beetje moeielijk, omdat de deeg bleef kleven aan de handen. Ik denk dat de deeg langer in de koelkast had zou moeten zitten. Ik probeer het bij de volgende keer.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Dieter! Iets langer in de koelkast zorgt inderdaad voor wat meer stevigheid, anders zou je je handen een beetje kunnen poederen met wat bloem.
Gea Blom says:
Ik ga ze vanmiddag maken, ben benieuwd!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk, laat je het weten Gea?
Gea Blom says:
De tweede lading was goed oventemperatuur lager gezet, waren te donker aan onderkant. Nu wel een goede citroenrasp en gele kleurstof besteld. Vgd week tweede poging.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn! 🙂