Citroenkoekjes. Heerlijke koekjes, lichtgeel van buiten en knalgeel van binnen. Ze hebben een cake-achtige binnenkant waardoor ze lekker een beetje smeuïg zijn en toch ook een fijne brosse buitenkant. De ideale combinatie in één koekje, of twee… of drie… want blijf hier maar eens vanaf!
Dit zijn echt van die koekjes waarbij je zegt, ‘ahh nog eentje’. Luchtig, een brosse buitenkant en doordat de binnenkant cake-achtig is zijn ze absoluut niet droog, maar juist perfect in balans. “Dooretertjes” noem ik ze, ze zijn namelijk zo lekker!
Citroenkoekjes
Deze citroenkoekjes zitten natuurlijk bomvol citroen. Ze zijn overigens niet zuur, maar meer lekker fris door de citroen. Voor dit recept heb je 2 middelgrote citroenen nodig. Daarvan gebruik je de rasp en (een deel) van het sap. Omdat het oog wat wil heb ik een heel klein beetje gele kleurstof gebruikt. Dit is optioneel. Qua smaak proef je er natuurlijk niets van, maar het maakt de koekjes wel mooi geel. Mocht je het niet in huis hebben dan laat je het lekker weg. De citroenkoekjes worden dan iets minder geel van kleur, maar zijn natuurlijk net zo lekker!
Handig: als je ze in een afgesloten trommeltje bewaard blijven deze koekjes met citroen tot wel 3-4 dagen lekker.


Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- 120 gram roomboter
- 1 ei ((middel))
- 1 eidooier
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel citroenrasp ((= rasp van 1 tot 2 middelgrote citroenen))
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel citroen extract
- 1 theelepel vanilleextract
- poedersuiker, zout
- Optioneel: gele kleurstof
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de boter, suiker, citroenrasp (met een staande mixer) in ca. 15 minuten luchtig.
- Voeg het ei, eigeel, citroensap, citroen extract en het vanille extract toe samen met een beetje kleurstof (optioneel) en mix even kort door elkaar.
- Doe dan de bloem, bakpoeder en een snuf zout erbij en meng nog even tot een mooi glad deeg.
- Zet het deeg even een minuut of 15 in de koelkast om op te stijven.
- Doe een ruime hoeveelheid poedersuiker in een kom.
- Draai met de hand balletjes ter grote van een kleine walnoot van het deeg.
- Haal de balletjes door het poedersuiker zodat ze rondom ruim bedekt zijn met poedersuiker.
- Druk de balletjes iets plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 13-15 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen (eventueel op een bakrooster). Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Wat een makkelijk recept maar ook heerlijk.
Ik ben 11 en ik kon het zelfs maken en het was perfect.😄
Wat leuk om te horen!
Kan je ook sinaasappelsap kunnen gebruiken ipv citroen?? Ik kan geen recept vinden voor sinaasappel koekjes…
Ja hoor, dat moet wel kunnen!
de koekjes smaken heerlijk, wel bleven ze in de over nog heel bleek. is dit de bedoeling?
Dit zijn inderdaad wat lichtere koekjes. Fijn dat ze goed smaakten!
Ze waren erg lekker!
Dankjewel Rosalie!!
Hoi Eef! Heerlijke koekjes, ik heb dit gemaakt met mijn kleinzoon, alleen misten wij nog iets. Wij hebben een citroen-glazuurtje erover heen gedaan, echt een aanrader!!
Gr. Truus uit Oldenzaal.
Dat klinkt heerlijk erbij! Dankjewel voor je reactie. 🙂
Heerlijke koekjes, al waren ze bij mij anders van vorm. Ik heb de helft in cakevormpjes (siliconen) gedaan omdat geen fatsoenlijk balletje kon maken. Inderdaad deeg vlg keer langer in de koelkast. Sommige kon ik niet goed lossen en werden het vurrukkulluke kruimels die ik dus helaas moest opeten ;). Vraag: hoe bewaar ik de koekjes het best?
Wat fijn dat ze zo lekker waren! Haha dat is altijd erg vervelend als je de kruimels op moet eten ;-). Je kunt koekjes het beste in een luchtdichte doos bewaren buiten de koelkast, dan blijven ze ongeveer een week goed.
Heb ze vorige week gemaakt met extra citroensap ipv citroenextract. Ze waren erg lekker, maar ze waren uitgelopen: bijna aan een stuk en qua structuur hadden ze wel wat weg van frisse eierkoeken? Wat heb ik niet goed gedaan?
Hey Eva, extra citroensap maakt het deeg wel iets anders. Ik zou zelf citroenrasp adviseren ipv citroenextract ;-). De koekjes horen een beetje cake-achtig te zijn met een brosse bovenkant, als je het recept verder helemaal hebt gevolgd moet het de volgende keer denk ik wel goed komen! Bak ze!
had ik ook. maar wel erg lekker 🙂
Super lekkere koekjes. Samen met mijn kleinzoon van 9 gemaakt. Als variant de helft eerst door geroosterd sesam zaad gerold. Tip met een lepel een rolletje in de suiker gedaan en daar het deeg doorheen gerold. Door de warme handen plakt het deeg heel snel.
Wat leuk om te lezen, heerlijke combinatie ook met sesam volgens mij 😀
Vraagje…waarom bij dit recept 15 minuten mixen en bij andere citroenkoekjes recepten niet? En meet garde of deeghaak? Ga ze zo weer maken, met kleurstof dit keer.
Omdat het echt een ander recept is dan bijvoorbeeld chocolate chip cookies. Het resultaat van het koekje is hierdoor ook anders 🙂 Met een paddel of garde kun je het mixen.
De tweede lading was goed oventemperatuur lager gezet, waren te donker aan onderkant. Nu wel een goede citroenrasp en gele kleurstof besteld. Vgd week tweede poging.
Wat fijn! 🙂
Ik ga ze vanmiddag maken, ben benieuwd!
Leuk, laat je het weten Gea?
Uitstekend lekker!
Alleen de balletjes draaien was een beetje moeielijk, omdat de deeg bleef kleven aan de handen. Ik denk dat de deeg langer in de koelkast had zou moeten zitten. Ik probeer het bij de volgende keer.
Dankjewel Dieter! Iets langer in de koelkast zorgt inderdaad voor wat meer stevigheid, anders zou je je handen een beetje kunnen poederen met wat bloem.
ik had precies t zelfde. met 2 lepels op de bakplaat gelegd. de koekjes liepen bij mij uit tot een soort kleine eierkoeken. zo smaakte ze ook wel een beetje. cake achtig. heb er zelf ipv de extracten lemoncurd doorheen gedaan. al met al goed gelukt
De lemoncurd zal de samenstelling dan wel iets veranderen. Fijn dat ze goed gelukt waren!
De koekjes zijn heerlijk!
Ik heb geen citroenextract gebruikt, wel biologische citroenen.
Ik heb de oven pas aangezet na dat ik het deeg uit de koelkast haalde want anders staat de oven wel erg lang aan.
Hi Louise! Fijn om te horen dat ze in de smaak vielen. En goed getimed met de oven, scheelt ook weer in de energiekosten 🙂
ik vond zo heerlijk dessert om bij de koffie of bij vier uurtje te geven
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Superrr lekker waw????
Super lekker koekjes waw????ik ga ze echt vaker maken????????
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????
Echt heerlijke koekjes!
Eigenlijk zijn ze te lekker .
Geef de helft kado .
Plastic doosje met geel strikje erom .
Succes verzekerd
Lilianne
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Echt heerlijke koekjes!
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Fijne koekjes, goed recept!
Dankjewel 🙂
Mmmmmm ???? Lekkere koekjes Eef. Ga ze zeker vaker maken.
Wat leuk om te lezen! Dankjewel Ruth 🙂
Heerlijke koekjes!
Mooi een regenachtige dag, koekjesbaktijd.
Heb geen citoenextract, gebruik extra citroensap. Zou ik dan ook extra meel moeten doen?
We zullen zien…
Ik ga ze morgen maken, ben nu met je zandkoekjes aan het maken. Ik heb er 2 theelepels amandel aroma toe gevoegd. Met ei bestreken, en geschaafde amandelen erop. LEKKER. GROETJES MARILENE.
hey ik ben 13 en ga deze koekjes lekker maken voor mijn gezin omdat ze een beetje gestrest zijn over terug naar werk en school. Ik gebruik uw recepten vaker en ze stellen me nooit teleur! heb zin om te beginnen met bakken.
Wat leuk om te horen. Veel plezier met bakken!