35 min.
4.62 van 39 stemmen

Citroenkoekjes

Citroenkoekjes. Heerlijke koekjes, lichtgeel van buiten en knalgeel van binnen. Ze hebben een cake-achtige binnenkant waardoor ze lekker een beetje smeuïg zijn en toch ook een fijne brosse buitenkant. De ideale combinatie in één koekje, of twee… of drie… want blijf hier maar eens vanaf!

Dit zijn echt van die koekjes waarbij je zegt, ‘ahh nog eentje’.  Luchtig, een brosse buitenkant en doordat de binnenkant cake-achtig is zijn ze absoluut niet droog, maar juist perfect in balans. “Dooretertjes” noem ik ze, ze zijn namelijk zo lekker!

Citroenkoekjes

Deze citroenkoekjes zitten natuurlijk bomvol citroen. Ze zijn overigens niet zuur, maar meer lekker fris door de citroen. Voor dit recept heb je 2 middelgrote citroenen nodig. Daarvan gebruik je de rasp en (een deel) van het sap. Omdat het oog wat wil heb ik een heel klein beetje gele kleurstof gebruikt. Dit is optioneel. Qua smaak proef je er natuurlijk niets van, maar het maakt de koekjes wel mooi geel. Mocht je het niet in huis hebben dan laat je het lekker weg. De citroenkoekjes worden dan iets minder geel van kleur, maar zijn natuurlijk net zo lekker!

Handig: als je ze in een afgesloten trommeltje bewaard blijven deze koekjes met citroen tot wel 3-4 dagen lekker.

Gele koekjes met citroen

Citroen koekjes

Citroenkoekjes

Heerlijke citroenkoekjes met een cake-achtige binnenkant en een brosse buitenkant.
4.62 van 39 stemmen
Voorbereiding20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd35 minuten

Ingrediënten

20 stuks
  • 200 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 120 gram roomboter
  • 1 ei ((middel))
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel citroenrasp ((= rasp van 1 tot 2 middelgrote citroenen))
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel citroen extract
  • 1 theelepel vanilleextract
  • poedersuiker, zout
  • Optioneel: gele kleurstof

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng de boter, suiker, citroenrasp (met een staande mixer) in ca. 15 minuten luchtig.
  • Voeg het ei, eigeel, citroensap, citroen extract en het vanille extract toe samen met een beetje kleurstof (optioneel) en mix even kort door elkaar.
  • Doe dan de bloem, bakpoeder en een snuf zout erbij en meng nog even tot een mooi glad deeg.
  • Zet het deeg even een minuut of 15 in de koelkast om op te stijven.
  • Doe een ruime hoeveelheid poedersuiker in een kom.
  • Draai met de hand balletjes ter grote van een kleine walnoot van het deeg.
  • Haal de balletjes door het poedersuiker zodat ze rondom ruim bedekt zijn met poedersuiker.
  • Druk de balletjes iets plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes ongeveer 13-15 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen (eventueel op een bakrooster). Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 1g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Citroen koekjes

47 gedachten over “Citroenkoekjes”

  1. Hoi Eef! Heerlijke koekjes, ik heb dit gemaakt met mijn kleinzoon, alleen misten wij nog iets. Wij hebben een citroen-glazuurtje erover heen gedaan, echt een aanrader!!
    Gr. Truus uit Oldenzaal.

    Beantwoorden
  2. Heerlijke koekjes, al waren ze bij mij anders van vorm. Ik heb de helft in cakevormpjes (siliconen) gedaan omdat geen fatsoenlijk balletje kon maken. Inderdaad deeg vlg keer langer in de koelkast. Sommige kon ik niet goed lossen en werden het vurrukkulluke kruimels die ik dus helaas moest opeten ;). Vraag: hoe bewaar ik de koekjes het best?

    Beantwoorden
    • Wat fijn dat ze zo lekker waren! Haha dat is altijd erg vervelend als je de kruimels op moet eten ;-). Je kunt koekjes het beste in een luchtdichte doos bewaren buiten de koelkast, dan blijven ze ongeveer een week goed.

      Beantwoorden
  3. Heb ze vorige week gemaakt met extra citroensap ipv citroenextract. Ze waren erg lekker, maar ze waren uitgelopen: bijna aan een stuk en qua structuur hadden ze wel wat weg van frisse eierkoeken? Wat heb ik niet goed gedaan?

    Beantwoorden
    • Hey Eva, extra citroensap maakt het deeg wel iets anders. Ik zou zelf citroenrasp adviseren ipv citroenextract ;-). De koekjes horen een beetje cake-achtig te zijn met een brosse bovenkant, als je het recept verder helemaal hebt gevolgd moet het de volgende keer denk ik wel goed komen! Bak ze!

      Beantwoorden
  4. Super lekkere koekjes. Samen met mijn kleinzoon van 9 gemaakt. Als variant de helft eerst door geroosterd sesam zaad gerold. Tip met een lepel een rolletje in de suiker gedaan en daar het deeg doorheen gerold. Door de warme handen plakt het deeg heel snel.

    Beantwoorden
  5. Vraagje…waarom bij dit recept 15 minuten mixen en bij andere citroenkoekjes recepten niet? En meet garde of deeghaak? Ga ze zo weer maken, met kleurstof dit keer.

    Beantwoorden
    • Omdat het echt een ander recept is dan bijvoorbeeld chocolate chip cookies. Het resultaat van het koekje is hierdoor ook anders 🙂 Met een paddel of garde kun je het mixen.

      Beantwoorden
  6. De tweede lading was goed oventemperatuur lager gezet, waren te donker aan onderkant. Nu wel een goede citroenrasp en gele kleurstof besteld. Vgd week tweede poging.

    Beantwoorden
  7. 5 sterren
    Uitstekend lekker!
    Alleen de balletjes draaien was een beetje moeielijk, omdat de deeg bleef kleven aan de handen. Ik denk dat de deeg langer in de koelkast had zou moeten zitten. Ik probeer het bij de volgende keer.

    Beantwoorden
    • Dankjewel Dieter! Iets langer in de koelkast zorgt inderdaad voor wat meer stevigheid, anders zou je je handen een beetje kunnen poederen met wat bloem.

      Beantwoorden
    • ik had precies t zelfde. met 2 lepels op de bakplaat gelegd. de koekjes liepen bij mij uit tot een soort kleine eierkoeken. zo smaakte ze ook wel een beetje. cake achtig. heb er zelf ipv de extracten lemoncurd doorheen gedaan. al met al goed gelukt

      Beantwoorden
  8. De koekjes zijn heerlijk!
    Ik heb geen citroenextract gebruikt, wel biologische citroenen.
    Ik heb de oven pas aangezet na dat ik het deeg uit de koelkast haalde want anders staat de oven wel erg lang aan.

    Beantwoorden
4.62 van 39 stemmen (37 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie