Chocolate chip cookies met aardbei, klinkt goed niet? Is het ook! Deze heerlijke chocolate chips cookies zijn crunchy aan de buitenkant en chewy aan de binnenkant. Gevuld met stukjes pure chocolade en versierd met stukjes aardbei. Een ware traktatie!
Ik vond ze wel valentijn proof deze heerlijke chocolate chip cookies. Mede vanwege de mooie kleur van de aardbeien maar natuurlijk kun je deze koekjes het hele jaar door maken. Daar smaken ze niet minder om en zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van vers gebakken koekjes?
Zomerkoninkjes
Voor de aardbeien heb ik gevriesdroogde aardbeien gebruikt. Je kunt ook verse aardbeien gebruiken maar snijd ze dan in kleine blokjes of dunne plakjes en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje zodat het meeste vocht eruit is. Anders kunnen de koekjes namelijk behoorlijk vochtig worden.
Gevriesdroogde aardbeien waren tot voor kort slecht verkrijgbaar. Jammer, want ze zijn waanzinnig lekker! Voor het eerste proefde ik ze ooit bij de notenboer met een heerlijke laag pure chocolade erover. Daarna zocht ernaar in de supermarkt maar helaas zonder resultaat. Eind vorig jaar bezocht ik het “All you need is food” event en daar kwam ik NADA Nothing Added tegen. Vrolijk gekleurde zakjes met gevriesdroogde appel, perzik én aardbei. Dat smaakte goed! Onlangs kreeg ik een paar zakjes toegestuurd om eens uit te proberen en dat deed ik. Overigens is dit geen gesponsord artikel. Ik vind het oprecht echt een tof product en ik ben blij dat ik voortaan zakjes gevriesdroogde aardbei online kan kopen via de webshop van NADA of bij Marqt. Dat je het even weet 😉 .
Ik besloot met de gevriesdroogde aardbeien te bakken. Hoewel gevriesdroogd fruit eigenlijk best een gezonde snack is: er is immers niets aan toegevoegd, leek het me nou eenmaal ontzettend lekker in koekjes. Geen gezond baksel maar simpelweg wáánzinnig lekkere koekjes mét aardbei.
Crunchy aan de buitenkant en chewy aan de binnenkant
Dat is precies hoe ik mijn koekjes het lekkerst vind. Nu moet je hiervoor wel even je oven kennen. Voorheen bakte ik koekjes zo’n 7 tot 9 minuten en waren ze perfect. Die oven werd behoorlijk heet en sinds ik mijn nieuwe oven heb houd ik een baktijd aan van 10 tot 12 minuten. Kijk dan ook even na een minuutje of 8 hoe de koekjes ervoor staan. Als de rand van de koekjes al een beetje verkleurd is zijn ze goed.
De koekjes mogen nog niet helemaal hard zijn als je ze uit de oven haalt. Laat ze afkoelen op een afkoelrooster of een ovenrooster. Ze worden vanzelf iets harder als ze afkoelen en dan blijft de binnenkant lekker chewy. Stom woord eigenlijk “chewy” maar in het Nederlands hebben we hiervoor geen mooi alternatief. ‘Taai’ klinkt niet lekker, kauwgomachtig ook niet… of weet jij een beter alternatief?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram suiker
- 15 gram aardbeien (gevriesdroogd)
- 1 ei
- 1 zakje vanille suiker
- ½ tl baking soda
- 200 gram pure chocolade
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- In een ruime kom doe je de boter, lichtbruine basterdsuiker, suiker en vanillesuiker. Mix dit goed door elkaar met een handmixer of een keukenmachine. Voeg dan het ei toe en mix het weer even door. Tot slot voeg je het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe. Mix dit weer goed door tot je een mooi stevig deeg hebt.
- Hak de chocolade met een groot mes in kleine stukjes en meng dit door het deeg.
- Maak nu balletjes van het deeg ter grote van een walnoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes aan en zorg ervoor dat je een paar centimeter tussen de koekjes laat. Bak de koekjes eventueel in 2 delen als niet alles op één bakplaat past.
- Rasp de gevriesdroogde aardbeien met een grove rasp en verdeel deze over de koekjes.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 10 tot 12 minuten mooi licht goudbruin. Even laten afkoelen en... eet smakelijk!
Sandra says:
Ziet er heerlijk uit en inderdaad helemaal valentijnproof 🙂 Vinde dat glaasje melk zo leuk erbij!
Eef says:
Dank je wel! Melk en koekjes hé dat hoort bij elkaar 😉
Demi | StudioKOOK says:
Wat een heerlijke variant!
Merel says:
Ik krijg helemaal trek van al deze Valentijns receptjes! Maar wat Sandra al zegt; inderdaad helemaal ‘valentijnproof’ Liefs, Merel
Ohmydish says:
Klinkt zeker goed! Kom maar een hele schaal brengen, love it!