Volg mij:
(Zoete) Baksels, Taarten

Pure chocoladetaart

Chocoladetaart met ganache en aardbeien erop

Een pure chocoladetaart, vol van smaak met bovenop een heerlijke, romige chocolade ganache ook gemaakt van pure chocolade. Dat is een feestje voor tijdens de feestdagen! Heerlijk voor bij de koffie of als toetje toe na een heerlijke maaltijd met een bolletje vanilleijs ernaast voor de echte lekkerbek.

De meeste dames (en heren overigens ook) maak je blij met een pure chocolade. Zeker als je er een heerlijke taart mee bakt zoals deze. Iets smeuïg, ontzettend smaakvol én natuurlijk ook makkelijk om te maken. Precies zoals je van me gewend bent.

Chocoladetaart met de feestdagen

Het enige wat je voor dit recept even nodig hebt is tijd en dat is vaak lastig tijdens de feestdagen. Maar als ik je vertel dat je deze taart meer dan prima een dag van te voren kunt maken? Dat is handig, niet?! Wordt de taart alleen maar lekkerder van dus dat doe gerust!

Close up pure chocoladetaart

Variatie

De ingrediënten kun je overigens ook ruim van te voren inslaan. Het enige wat je echt vers nodig hebt is eventueel het fruit voor op de taart. Dat is optioneel en je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. Zelf heb ik voor aardbeien gekozen, een klassieke combinatie met pure chocolade maar denk ook gerust aan ander rood fruit, frambozen of bijvoorbeeld blauwe bessen. Zonder fruit is deze taart natuurlijk ook heel lekker dus je kunt er ook voor kiezen er geen fruit op te doen. Aan jou de keuze.

Wat overigens nog een andere lekkere variatie is die je kunt maken op dit recept is door wat walnoten of pecannoten aan het beslag toevoegen. Hak ze grof met een groot mes en doe ze door het beslag. Denk aan een kleine 2 handjes (ongezouten) nootjes, dan moet je zeker wel genoeg hebben. Variatie genoeg. Heb jij nog een leuke, lekkere toevoeging op dit recept? Laat het gerust weten in de reacties! Alleen maar leuk als je er een beetje een eigen draai aan geeft.


Het recept voor pure chocoladetaart:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: 70 minuten (+ tussentijds afkoelen)
Hoeveelheid: taart met een diameter van 17 centimeter (ca. 8 stukjes)

Wat heb je nodig voor een pure chocoladetaart (ingrediënten):

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten)
  • 250 gram pure chocolade
  • 150 ml slagroom (ongeklopt)
  • 100 ml water
  • 50 ml melk
  • 1½ eetlepel cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • zout

Overig: springvorm met een diameter van 17 centimeter

Hoe maak je pure chocoladetaart :

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet de springvorm in en bedek eventueel de bodem met bakpapier.
  3. Neem een steelpan met een dikke bodem en doe hierin de volgende ingrediënten: 125 gram roomboter, suiker, water, melk, 100 gram pure chocolade, 1½ eetlepel cacaopoeder, snuf zout en het zakje vanillesuiker.
  4. Smelt dit op middelhoog vuur en roer het goed door zodat je een mooi egaal mengsel hebt.
  5. Laat het mengsel vervolgens volledig afkoelen voor je verder gaat met de chocoladetaart.
  6. Als het mengsel volledig afgekoeld is meng je er het zelfrijzend bakmeel door en een eitje.
  7. Giet het mengsel vervolgens in een springvorm. Het is een vrij dun mengsel maar dat komt allemaal goed als je het gaat bakken.
  8. Zet de springvorm in de oven en bak de taart in ca. 45 minuten gaar.
  9. Test of het taartje gaar is door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt dan is de taart gaar.
  10. Laat de chocoladetaart vervolgens volledig afkoelen.
  11. Maak ondertussen de chocolade ganache voor over de taart.
  12. Doe hiervoor 150 gram pure chocolade in stukjes in een ruime kom.
  13. Verwarm de slagroom en giet deze over de chocolade samen met een klontje boter.
  14. Laat de chocolade ganache afkoelen tot hij nog wel vloeibaar is en giet deze over de chocolade taart.
  15. Vervolgens laat je alles weer goed afkoelen en kun je de taart eventueel nog decoreren voordat je hem serveert.
    Verdeel er bijvoorbeeld verse aardbeien over en wat poedersuiker voor een extra feestelijke taart! Eet smakelijk!

Chocoladetaart met ganache en aardbeien erop

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

11 Reacties

  • Beantwoorden Daniëlle

    Mmm dol op zulke taarten! Ziet er erg lekker uit!

    23 december 2017 at 07:16
  • Beantwoorden ohladybake

    mmm…heel lekkere taart!
    zou meteen een stukje willen 🙂

    27 december 2017 at 12:40
  • Beantwoorden Bayen Carina

    Kan dit ook Glutenvrij en lactose vrij gemaakt worden

    8 januari 2018 at 09:14
  • Beantwoorden Bayen Carina

    Kan ik hier ook Glutenvrij en LACTOSEVRIJE ingredienten voor
    Gebruiken

    8 januari 2018 at 09:17
    • Beantwoorden Eef

      Het recept is, zoals je hebt gezien, niet gluten of lactosevrij. Mocht je zelf hier voldoende kennis van hebben kun je uiteraard het recept aanpassen maar houd er rekening mee dat een ander soort bloem bijvoorbeeld een andere werking kan hebben waardoor je wellicht meer van het recept zou moeten aanpassen. Dit is een kwestie van proberen.

      14 januari 2018 at 15:15
  • Beantwoorden Van Hove Martine

    Voor springvorm van 23 cm mag ik van alles dezelfde hoeveelheid nemen?

    24 maart 2018 at 18:03
    • Beantwoorden Eef

      Ik zou de hoeveelheden even aanpassen omdat je anders een wel hele lage taart krijgt.

      25 maart 2018 at 09:22
      • Beantwoorden Linda

        Even inhaken: ik neem aan dat ik dan ook de baktijd moet aanpassen? Ik wil hem ook in een wat grotere vorm bakken. Een siliconen vorm trouwens. Voor 10 a 12 stukjes.

        22 april 2018 at 20:01
        • Beantwoorden Eef

          Yes, dan moet je de baktijd aanpassen en voor het beste resultaat liever geen siliconen vorm gebruiken. Metalen vormen bakken simpelweg beter omdat de hete beter wordt geleid. Succes 🙂

          23 april 2018 at 12:06

    Laat een reactie achter