Volg mij:
IJs, Toetjes

Chocolade ijs maken (zonder ei)

Pure chocolade ijs recept

Romig, zelfgemaakt chocolade ijs met stukjes chocolade erdoor… dat is echt even een genieten. Dit ijs is zo ontzettend lekker. Het is romig, bomvol smaak, er zitten heel veel stukjes (pure) chocolade door en had ik al gezegd dat het ontzettend lekker is? Maak deze eens als toetje na een uitgebreid diner en je maakt gegarandeerd vrienden!

Veel mensen denken dat zelf ijs maken moeilijk is. Eigenlijk valt het reuze mee. Je maakt namelijk eerst het ijsmengsel (eventueel op basis van slagroom) en daarna doet de ijsmachine de rest van het werk. Ik ben trouwens zelf echt een voorstander van een ijsmachine en als het even kan een zelfvriezende ijsmachine. Daar maak je het makkelijkst en het lekkerste ijs mee. Met de hand kan ook maar dan ben je er vaak de hele dag mee bezig. Je moet het namelijk elk uur even doorroeren om de ergste ijskristallen te voorkomen.

Welke chocolade voor chocolade ijs?

Gebruik als het even kan voor pure chocolade wanneer je dit recept maakt, het percentage maakt niet zo heel veel uit. Maar kies goede, lekkere, pure chocolade omdat je een groot deel in stukjes door het ijs mengt. Echt lekkere, smaakvolle chocolade maakt het dan net even lekkerder. Je kunt overigens ook gaan voor pure chocolade met een lekkere smaak zoals salted caramel, met nootjes of een andere smaak/ toevoeging die jij heerlijk vindt!

Chocolade ijs zonder ei

IJs met een een lange ij zonder een korte ei 😉 . Heel flauw grapje van mezelf… ik heb m’n lolbroek maar snel weer in de kast gedaan want dat is duidelijk niet aan mij besteed vandaag. Ijs zonder ei, zelf ijs maken zonder ei kan prima alleen zijn de meeste recepten voor roomijs vaak op basis van ei. Als je zwanger bent wordt je geadviseerd om geen rauw ei te eten. In veel recepten voor ijs gebruik je rauw ei welke niet verhit wordt. Omdat ik dit recept voor het eerst maakte toen ik zwanger was van Lotte heb ik er ook voor gekozen om het recept zonder ei uit te werken. Ook handig voor de kleinste onder ons of mensen die allergisch zijn.

Chocolade ijs (zelf maken)


Het recept voor chocolade ijs zonder ei:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 40 minuten (afhankelijk van je ijsmachine) | Totale tijd: ca. 1 uur  (+ afkoelen & afhankelijk van de bereidingstijd van jouw ijsmachine)
Hoeveelheid: 6-8 porties

Wat heb je nodig voor chocolade ijs (ingrediënten):

  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram suiker
  • 250 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 100 ml espresso
  • 50 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 3 eetlepels roomkaas
  • 4 tl maizena
  • zout

Hoe maak je chocolade ijs :

  1. Doe de volle melk in een steelpannetje samen met de slagroom, 150 gram suiker en een snuf zout.
  2. Houd een klein beetje melk apart in een klein kommetje en meng hierdoor de maizena.
  3. Zet de steelpan op het vuur en kook het mengsel ongeveer 4-5 minuten. Voeg dan de maizena toe en kook het nog even door.
  4. Neem ondertussen een ruime kom en doe hierin de roomkaas.
  5. Doe het mengsel van de melk en slagroom ook in de ruime kom en meng dit door de roomkaas.
  6. Spoel de steelpan even schoon onder de kraan en doe hier nu de cacaopoeder, espresso en 100 gram suiker in.
  7. Zet op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost en meng dan 50 gram pure chocolade erdoor.
  8. Doe daarna dit mengsel ook in de ruime kom en meng alles tot een glad ijsmengsel.
  9. Laat dit volledig afkoelen en draai en er vervolgens ijs van in de ijsmachine (houd hiervoor de handleiding van jouw ijsmachine aan).
  10. Schep, als het ijs bijna klaar is, de stukjes chocolade door het ijs. Laat het ijs nog even draaien tot het klaar is. Eet smakelijk!

Pure chocolade ijs recept

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter