Pure chocolade ijs recept

Chocolade ijs maken (zonder ei)

Romig, zelfgemaakt chocolade ijs met stukjes chocolade erdoor… dat is echt even een genieten. Dit ijs is zo ontzettend lekker. Het is romig, bomvol smaak, er zitten heel veel stukjes (pure) chocolade door en had ik al gezegd dat het ontzettend lekker is? Maak deze eens als toetje na een uitgebreid diner en je maakt gegarandeerd vrienden!

Veel mensen denken dat zelf ijs maken moeilijk is. Eigenlijk valt het reuze mee. Je maakt namelijk eerst het ijsmengsel (eventueel op basis van slagroom) en daarna doet de ijsmachine de rest van het werk. Ik ben trouwens zelf echt een voorstander van een ijsmachine en als het even kan een zelfvriezende ijsmachine. Daar maak je het makkelijkst en het lekkerste ijs mee. Met de hand kan ook maar dan ben je er vaak de hele dag mee bezig. Je moet het namelijk elk uur even doorroeren om de ergste ijskristallen te voorkomen.

Welke chocolade voor chocolade ijs?

Gebruik als het even kan voor pure chocolade wanneer je dit recept maakt, het percentage maakt niet zo heel veel uit. Maar kies goede, lekkere, pure chocolade omdat je een groot deel in stukjes door het ijs mengt. Echt lekkere, smaakvolle chocolade maakt het dan net even lekkerder. Je kunt overigens ook gaan voor pure chocolade met een lekkere smaak zoals salted caramel, met nootjes of een andere smaak/ toevoeging die jij heerlijk vindt!

Chocolade ijs zonder ei

IJs met een een lange ij zonder een korte ei 😉 . Heel flauw grapje van mezelf… ik heb m’n lolbroek maar snel weer in de kast gedaan want dat is duidelijk niet aan mij besteed vandaag. Ijs zonder ei, zelf ijs maken zonder ei kan prima alleen zijn de meeste recepten voor roomijs vaak op basis van ei. Als je zwanger bent wordt je geadviseerd om geen rauw ei te eten. In veel recepten voor ijs gebruik je rauw ei welke niet verhit wordt. Omdat ik dit recept voor het eerst maakte toen ik zwanger was van Lotte heb ik er ook voor gekozen om het recept zonder ei uit te werken. Ook handig voor de kleinste onder ons of mensen die allergisch zijn.

Chocolade ijs (zelf maken)

Pure chocolade ijs recept

Chocolade ijs (zonder rauw ei)

Pure chocolade ijs is makkelijk om zelf te maken en waanzinnig lekker. Dit recept is zonder rauw ei en met stukjes pure chocolade door het ijs.
4.24 van 17 stemmen
Voorbereiding: 20 minutes
Cook Time: 40 minutes
Total Time: 1 hour
Hoeveelheid: 8 porties (ongeveer)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram suiker
  • 250 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 100 ml espresso
  • 50 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 3 eetlepels roomkaas
  • 4 theelepels maizena
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de volle melk in een steelpannetje samen met de slagroom, 150 gram suiker en een snuf zout.
  • Houd een klein beetje melk apart in een klein kommetje en meng hierdoor de maizena.
  • Zet de steelpan op het vuur en kook het mengsel ongeveer 4-5 minuten. Voeg dan de maizena toe en kook het nog even door.
  • Neem ondertussen een ruime kom en doe hierin de roomkaas.
  • Doe het mengsel van de melk en slagroom ook in de ruime kom en meng dit door de roomkaas.
  • Spoel de steelpan even schoon onder de kraan en doe hier nu de cacaopoeder, espresso en 100 gram suiker in.
  • Zet op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost en meng dan 50 gram pure chocolade erdoor.
  • Doe daarna dit mengsel ook in de ruime kom en meng alles tot een glad ijsmengsel.
  • Laat dit volledig afkoelen en draai en er vervolgens ijs van in de ijsmachine (houd hiervoor de handleiding van jouw ijsmachine aan).
  • Schep, als het ijs bijna klaar is, de stukjes chocolade door het ijs. Laat het ijs nog even draaien tot het klaar is. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 472kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwitten: 6g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 17g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pure chocolade ijs recept

8 thoughts on “Chocolade ijs maken (zonder ei)

  • Hoi Eef,
    Kan ik dit recept ook zonder espresso maken? Zoja wat kan ik dan i.p.v. de espresso gebruiken?
    Groetjes Paula

    • Ik zou het in dit geval niet doen, het is niet dat je daadwerkelijk espresso of koffie proeft in het ijs namelijk, maar het zorgt wel voor een diepe volle chocolade smaak.

  • F.A. Furstner says:

    Ik houd 200 gram chocolade over !
    waarschijnlijk punt 7: 250 gram chocolade toevoegen (bij 100 gram espresso ?) of anders ?
    met vriendelijke groet, Freek

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      In principe kun je altijd zelf ijs maken. Je hebt er niet speciaal een ijsmachine voor nodig, maar het maakt dingen wel net even makkelijker. Als je geen ijsmachine hebt, doe je het met de hand:

      Maak het ijsmengsel en doe dit in een rechthoekige, lage bak. Roer het elke 30 á 45 minuten door tot je een mooi, romig ijs hebt. Daar ben je wel even mee zoet, want je moet dit wel een paar uurtjes volhouden wil je een lekker ijsje hebben. Maar, de moeite wordt zeker beloond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept