Volg mij:
Bij de borrel, Vis & Schaal-/Schelpdieren

Calamari – gefrituurde inktvis

Calamari - gegfrituurde inktvis

Calamari – ook wel calamares, is gefrituurde (pijlstaart)inktvis. Een bekende tapas voor wie wel eens een bezoekje brengt aan een tapas restaurant. Heerlijk met aioli erbij, een beetje peterselie en een partje citroen om eroverheen uit te knijpen. Een vleugje zout erover en je heerlijke hapje kan niet meer stuk!

Calamari stond behoorlijk lang op mijn wensenlijstje om eens te maken. Waarom zo lang? Lastige vraag. Soms bedenk ik iets en komt het er niet van. Dat is eigenlijk een beetje het geval geweest met dit gerecht (eenmaal gemaakt komt hij zeker vaker op tafel, dat dan weer wel natuurlijk 😉 ). Daarnaast waren er, voor mij, een paar dingen die het ietwat lastig maakte. Ten eerste is dat het feit dat ik geen frituur heb en ten tweede, inktvis is niet altijd even goed verkrijgbaar…

Gefrituurde inktvis, calamari

Je wilt inktvis die al schoon is. Je kunt het ook zelf schoonmaken, maar dat is wel even een klusje. Vaak kun je schoongemaakte inktvis in de vriezer vinden of ga even langs je visboer. Met een beetje mazzel heeft hij ze voor je én wil hij (of zij, kan natuurlijk ook) ze ook nog eens schoonmaken voor je. Zelf koop ik inktvis trouwens ook wel eens ingevroren bij de toko (Amazing Oriental bijvoorbeeld) of ik ga naar de Sligro of Makro, maar daarvoor je natuurlijk wel een pasje nodig. Handig om in de vriezer te hebben want je kunt er alle kanten mee op. Lekker in de paella, pasta of bijvoorbeeld gevulde inktvis, ook lekker. Vandaag gaan we er dus mee frituren en dat is ook zalig! Mocht je, net als mij, geen frituurpan hebben kun je een steelpannetje gebruiken. Vul deze met een laagje vloeibaar vet zoals zonnebloemolie en hang er een keukenthermometer in.

Calamari - gegfrituurde inktvis


Calamari

Gefrituurde inktvis

  • 375 gram inktvis (schoongemaakt)
  • 50 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout

Extra: partjes citroen, peterselie, aioli

  1. Verwarm de frituur voor op 175 graden.
  2. Snijd de (schoongemaakte) inktvis in ringetjes en de tentakels (noem je dat zo?, je weet vast wat ik bedoel) snijd je ook af, maar bewaar ze wel (deze kun je immers ook gewoon eten – lekker zelfs).
  3. Strooi ruim (vers gemalen) peper en zout naar smaak over de inktvis ringen, schep om en voeg de citroensap toe.
  4. Meng in een ruime kom de bloem en maizena.
  5. Schep daar de inktvis ringetjes door tot ze voorzien zijn van een mooi laagje.
  6. Schud het teveel aan bloem/ maizena van de inktvis ringetjes.
  7. Frituur de inktvis in porties tot deze mooi goudbruin en krokant zijn (ca. 3-4 minuten).
  8. Laat ze vervolgens uitlekken op een stukje bakpapier.
  9. Serveer partjes citroen bij de calamari, eventueel wat fijngesneden peterselie en aioli om in te dippen. Desgewenst kun je er nog een beetje zeezout overheen strooien. Eet smakelijk!


Calamari - gegfrituurde inktvis

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter