Bulgursalade (Kısır)

Ken je bulgur al? Bulgur is een durum tarwekorrel die je klaarmaakt door het te wellen (of te koken) en je kunt er heerlijke gerechten mee maken zoals deze bulgursalade genaamd Kısır. Een Turkse salade gemaakt op basis van -jawel 😉 – bulgur, verse en gedroogde kruiden, ui, citroen en knoflook. Waanzinnig lekker én super makkelijk om te maken. 

Een jaar of 10 geleden inmiddels at ik ‘m voor het eerst en sindsdien zet ik Kısır nog steeds op tafel. Kısır is een frisse gezonde salade met een licht pittige nasmaak. Kısır kent niet echt een ‘vast’ recept. Vaak verander ik elke keer wel wat aan de samenstelling van kruiden of andere ingrediënten, net wat ik in huis heb en wat me lekker lijkt. Tijdens het maken van deze bulgursalade (Kısır) heb ik dan ook pen en papier erbij gehouden om precies voor jullie op te schrijven hoe ik deze salade maak.

Lekkere salade met bulgur

Kısır kun je prima serveren bij een lekker vlees of visgerecht, tijdens een barbecue met vrienden of familie of gewoon ‘zo’ als bijvoorbeeld een lunchgerecht. Deze salade is de dag erna nog lekkerder omdat alle smaken goed ingetrokken zijn. En laat dit nou ook precies de reden zijn waarom ik je wil adviseren ‘m de ochtend of vroeg in de middag te maken voor als je Kısır ‘s avonds wil eten; dan is het extra lekker! Je bewaart Kısır in een afgesloten bak prima 1 tot 2 dagen in de koelkast. Garneer deze bulgursalade met verse kruiden, schijfjes citroen, maar ook feta, verse vijgen of olijven maken een heerlijke garnering.

Bulgur kun je o.a. kopen bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt. Je hebt grof (deze wordt vaak voor pilav gebruikt) fijn en extra fijn. Voor deze bulgursalade gebruik je extra fijn.

Bulgursalade (Kısır)

Bulgursalade (Kısır). Kısır is een frisse salade met een licht pittige nasmaak. Ideaal als side dish of salade bij vlees of vis gerechten.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram bulgur (extra fijn)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 rode ui (fijngesnipperd)
  • 1 tomaat (in kleine blokjes zonder zaadjes)
  • 1/2 komkommer (in kleine blokjes zonder zaadlijst)
  • 2 handjes bosui (in dunne ringetjes )
  • 2 handjes bieslook (vers - fijngesneden)
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
  • 1,5 eetlepel munt (vers - fijngesneden)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 theelepel sambal
  • flinke snuf cayennepeper
  • zout & peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bulgur in een ruime kom en de hier steeds een beetje kokend water bij terwijl je de bulgur met een vork 'los' roert. Blijf er steeds een beetje water bij doen tot de bulgur goed geweld en eetbaar is.
  • Voeg de olijfolie en tomatenpuree toe en meng dit met een vork goed door de bulgur.
  • Doe alle kruiden, de tomaat en de komkommer erdoorheen en breng op smaak met peper & zout. Zorg ook dat je weer alles goed door elkaar mengt met een vork.
  • Garneer met verse kruiden, citroen of juist feta, verse vijgen en/of olijven.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 260kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 9g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Bulgursalade

6 reacties op “Bulgursalade (Kısır)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept