Brie Brûlée

Brie brûlée

Brie brûlée, dit klinkt niet alleen onwijs lekker – dat is het ook! Warme brie uit de oven is sowieso al zalig en al helemaal als je het combineert met een heel dun laagje gekarameliseerde suiker. Waanzinnig lekker en onwijs makkelijk om te maken.

Gekarameliseerde brie

Tik het laagje suiker stuk en dip je stokbroodje in de warme kaas en haal het eruit met een dun knapperig stukje suiker – hartig en zoetig. Precies die combinatie maakt dit zo waanzinnig lekker en net even wat specialer dan ‘gewone’ brie. Een ultiem borrelhapje als het mij vraagt.

Helemaal gezellig natuurlijk om er ook zo’n mooie borrelplank van te maken zoals ik heb gedaan, maar dat moet niet. Zo op zichzelf is deze brie brûlée al heerlijk!

Borrelhapje met brie

Deze warme brie uit de oven met een gekarameliseerd laagje is een perfect borrelhapje voor de feestdagen, maar eigenlijk bij elke feestelijke gelegenheid of borrel een goed idee. Het is ten eerste mega eenvoudig om te maken en daarnaast zo lekker én gezellig om met elkaar te dippen.

Gekarameliseerde brie

Brie of camembert uit de oven?

Je kunt dit borrelhapje zowel met brie als camembert maken, net waar je voorkeur naar uitgaat. Je snijdt in beide gevallen de ‘bovenkant’ van de kaas af zodat de kaas open komt te liggen en deze goed kan smelten in de oven.

Je voegt wat simpele smaakmakers toe, wat stukjes knoflook en wat honing én natuurlijk het suikerlaagje. Die maak je pas na het bakken in de oven. Strooi simpelweg wat suiker over de kaas en brandt het af met een brûlée brander.

Heb je die niet in huis, kun je het ook nog even kort onder de grill zetten voor een knapperig laagje. Zo’n brûlée brander kun je uiteraard ook goed gebruiken als je zelf crème brûlée gaat maken!

Net een andere variant, maar ook erg lekker is trouwens deze camembert uit de oven. Zeker het proberen waard. Of maak ze allebei en maak er een kaas-dip feestje van!

Brie

Brie brûlée maken

Je maakt deze brie brûlée of in het houten bakje dat bij de kaas zit óf in een handig kaas bakje. Met die laatste ben je zeker dat er geen lekkages zullen zijn in de oven. Maar met het houten bakje kan het zeker ook.

Ga je dit hapje maken met de jaarwisseling, dan ga je vast en zeker een goed uiteinde tegemoet. Bekijk ook zeker eens al mijn hapjes oud en nieuw voor nog meer inspiratie voor lekkere borrelhapjes voor oudejaarsdag!

Brie Brûlée borrelhapje
Brie Brûlée

Brie brûlée

Brie Brûlée, dit klinkt niet alleen onwijs lekker – dat is het ook! De combi van warme brie uit de oven en gekarameliseerde suiker is waanzinnig!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 teen knoflook
  • 1 ronde brie (250 gram)
  • 1 eetlepel honing
  • 1-2 eetlepels rietsuiker

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Ontvel het teentje knoflook en snij in 3 langwerpige stukjes.
  • Haal de brie uit de verpakking en zet het zonder het plastic en papier terug in het doosje of gebruik een hittebestending bakje zodat je zeker weet dat de boel niet gaat lekken in de oven.
  • Snij met een scherp mes de gehele witte bovenkant van de brie.
  • Steek de stukjes knoflook erin en verdeel de honing erover.
  • Zet de brie vervolgens ca. 15 minuten in de oven.
  • Bestrooi daarna met de rietsuiker en brand dit met een brulee/ gasbrander zodat de suiker gaat smelten en een dun laagje karamel vormt.
  • Serveer met stokbrood en eet smakelijk!

handig om te weten:

Voor de foto’s heb ik een extra grote brie gebruikt, maar gezien normaal een ronde brie ca. 250 gram is heb ik de verhoudingen in het recept daarop aangepast. 😉

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 847kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwitten: 52g | Vetten: 69g | Verzadigd vet: 44g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Brie Brûlée

4 thoughts on “Brie brûlée

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept