Boterbabbelaars bij de koffie

Boterbabbelaars (Zeeuwse)

Boterbabbelaars, waarschijnlijk ken je deze Zeeuwse lekkernij wel! Een heerlijk snoepje waar je uren lekker op kunt sabbelen. Wist je dat je dit snoepje ook zelf kunt maken? Helemaal niet zo moeilijk en hartstikke leuk om te doen!

Je hebt er alleen wel even wat dingen voor nodig. Nu heb ik het niet over de ingrediëntenlijst want die valt reuze mee maar je hebt er wel echt een siliconen (bak)matje voor nodig. Ook (rubberen) handschoenen en een suikerthermometer mogen niet ontbreken als je met dit recept aan de slag gaat. Het siliconen matje heb je nodig om de suiker op te storten en alvast mee te vormen. Een niet siliconen matje kan namelijk gaan smelten en bakpapier is simpelweg niet stevig genoeg.

Boterbabbelaars van dichtbij

Boterbabbelaars

Het recept voor deze boterbabbelaars heb ik ooit gezien op 24Kitchen en is nog van Rudolf. Na even zoeken kwam ik het recept weer tegen op internet en nu zit er een heel handig filmpje bij hoe je de babbelaars moet maken. Bekijk deze ook even voor je aan de slag gaat dan kunnen je Zeeuwse boterbabbelaars namelijk zeker niet mislukken!

Je kunt de boterbabbelaars goed bewaren in een afgesloten bakje maar het lekkerste zijn ze de dag zelf, mocht je er überhaupt langer mee kunnen doen 😉 . Benieuwd hoe lang jij ermee doet!

Boterbabbelaars

Boterbabbelaars bij de koffie

Zeeuwse boterbabbelaars

Het recept voor heerlijke, zelfgemaakte Zeeuwse boterbabbelaars
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 100 stuks*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 240 gram bruine basterdsuiker
  • 260 gram suiker
  • 90 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 ml water
  • 10 ml azijn
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Neem een steelpannetje met een dikke bodem en doe hierin het water, bruine basterdsuiker, suiker, boter, azijn en een snufje zout.
  • Breng dit aan de kook tot je een temperatuur van 135 graden hebt bereikt. Roer niet in het pannetje maar beweeg het eventueel rustig heen en weer. 
  • Giet het mengsel op een siliconenmatje. Laat even afkoelen en vouw dan het matje dubbel. Blijf het matje van onder en van de zijkanten dubbelvouwen tot je met handschoenen het mengsel kunt oppakken.
  • Trek vervolgens de suiker uit elkaar tot een lange sliert, vouw dubbel en herhaal tot het mengsel een satijnkleur krijgt. Trek er dan dunne strengen van en knip deze in stukjes.
  • Meng de poedersuiker met de maïzena in een ruime kom en hussel de babbelaars erdoor. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je ongeveer 100 boterbabbelaars, afhankelijk van hoe groot je ze knipt uiteraard 😉 .

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 27kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Boterbabbelaars bij de koffie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept