Bladerdeegtaartjes met MonChou. Zin in taart, maar geen zin om een hele taart te maken of wil je gewoon iets verrassends serveren voor bij de koffie? Dan heb ik een heel leuk, lekker en ook nog eens makkelijk recept voor bladerdeegtaartjes met MonChou voor je!
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat mijn inspiratie voor deze bladerdeegtaartjes van de klassieke MonChou kwam, toch?! Echt één van mijn favoriete taarten. Met deze lekkere bladerdeegtaartjes maak je iets soortgelijks, maar dan even kleiner. Ideaal dus als je niet met zo’n verleidelijke taart in huis wilt zitten, want zoveel mensen mogen er natuurlijk niet op visite komen momenteel. Een Corona-maatregelen-proof taartje zou je dus bijna kunnen zeggen 😉 .
Bladerdeegtaartje met MonChou
Maar ook als je geen visite krijgt, zin hebt om iets lekkers te bakken voor jezelf, je lief of je gezin is dit recept ideaal. Je kunt de porties namelijk eenvoudig aanpassen. Ik gebruik zelf één rol bladerdeeg en daar haal je ca. 8-10 bladerdeegtaartjes uit, maar je kunt ook kiezen voor die velletjes uit de diepvries natuurlijk. Dan haal je net zoveel velletjes uit de diepvries als je taartjes wilt maken.
Bladerdeegtaartjes met fruit
Je kunt natuurlijk volop variëren met dit basisrecept. Zo leek het me leuk om ook een vegan variant te maken (bladerdeeg op rol is vaak vegan), maar dan moest ik alleen wel de roomkaas vervangen. Ik gebruikte een vegan roomkaas, maar die blijken niet zo lekker te gaan in de oven (lees: uitgelopen boel). Maar mocht je ze vegan willen maken kan dat wel. Dan bak je de bladerdeegtaartjes gewoon af zonder vulling en vul je ze koud met een vegan roomkaas. Ook erg lekker trouwens!
Zo kun je dit makkelijke recept voor snelle bladerdeegtaartjes helemaal naar eigen smaak aanpassen. Ik vulde ze met kersenvlaaivulling geïnspireerd door de klassieke MonChou taart, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor vers fruit of een andere vlaaivulling zoals aardbeien.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg (uit de koeling (ca. 270 g))
- 200 gram MonChou
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 2 theelepels vanille-extract
- 1 theelepel citroensap
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- 2 eetlepels suiker (eventueel grove suiker)
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1 blik kersenvlaaivulling
- vers munt en/of poedersuiker ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Rol de rol bladerdeeg uit en steek hier met een bakring of andere ronde steekvorm ca. 10 rondjes uit met een diameter van 10 centimeter.
- Snij het rondje 1 centimeter van de rand rondom in zodat je straks een mooie opstaande rand krijgt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een kleinere bakvorm er zachtjes indrukken.
- Klop de MonChou los en schep hier de witte basterdsuiker, vanille-extract en citroensap door.
- Leg de ronde vormpjes op een (of twee) met bakpapier beklede bakplaten.
- Verdeel het MonChou mengsel over de binnenkant van de bladerdeeg rondjes.
- Kluts een eitje los met een eetlepel melk en smeer de randjes in met dit mengsel.
- Verdeel de suiker en het amandelschaafsel over de rand en zet de bladerdeegtaartjes in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot ze mooi goud bruin zijn.
- Laat de bladerdeegtaartjes vervolgens iets afkoelen en verdeel 1-2 eetlepels kersenvlaaivulling over de taartjes. Garneer naar wens met een beetje poedersuiker of een takje munt. Eet smakelijk!
Marion says:
Wat een leuk recept, deze ga ik binnenkort graag eens maken! Ik heb alleen even een vraag over “Snij het rondje 1 centimeter van de rand rondom in zodat je straks een mooie opstaande rand krijgt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een kleinere bakvorm er zachtjes indrukken.”
Wanneer je er zachtje een kleine bakvorm indrukt, gaat de rand tijdens het bakken vanzelf omhoog staan? Begrijp ik dat zo goed?
Voor vanavond staat trouwens jouw vernieuwde recept van de Pulled Pork uit de slowcooker op het menu, heel erg benieuwd!
Eef says:
Ja klopt de rand gaat omhoog omdat je de binnenkant vult (die blijft dus omlaag en door het randje iets in te kepen krijg je een mooie, nette rechte ronde rand 🙂 )
Ahh wat leuk! Eet smakelijk alvast!
Amy says:
Als je het niet zou vullen dan gaat de binnenkant toch niet laag blijven? Hoe zou je dat dan moeten doen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dan zal het inderdaad meer omhoog komen, daarom vullen we ze ook (en kerf je daarvoor de randen in, zie stap 3) 🙂