Volg mij:
(Zoete) Baksels

Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes zelf maken

Bitterkoekjes, één van de favorieten koekjes van mijn vader en daarom maakte ik ze laatst voor hem als verrassing. Zelfgemaakte bitterkoekjes zijn heerlijk en een stuk minder “taai” dan die uit de supermarkt. Ze zijn iets luchtiger te noemen maar evengoed lekker vol van smaak en met een fijne bite. Serveer ze bij de koffie of thee deze feestdagen en verras je gasten!

Nu heb ik er best even over na zitten te denken hoe je bitterkoekjes kunt maken. Vrijwel alle recepten op dit blog heb ik zelf bedacht, tenzij anders vermeld. Dus bitterkoekjes zou toch ook gewoon moeten lukken?

Zoekt en gij zult vinden

In dit geval had ik echter géén idee waar te beginnen. Amandelen, dat die er in zaten wist ik wel maar hoe kreeg je die bite voor elkaar? Ik besloot het mijn grote vriend mr. G. eens te vragen en hij vond binnen 0,44 seconden pagina’s vol met antwoorden voor me. Altijd fijn zo’n goede vriend.

Het eerste resultaat was 24Kitchen. Het kon niet anders dan dat Rudolf daar achter dat linkje verstopt zat. Met zijn spierwitte haar, serieuze blik en een licht accent vertelde hij enthousiast hoe je toch die bitterkoekjes kunt maken. Eef dacht dat, dat kan ik ook! Ik stapte in de auto en reed naar de supermarkt om amandelen, poedersuiker, eitjes en wat amandel extract te halen. De bittere amandel extract die Rudolf in zijn recept gebruikt kon ik niet vinden bij de Appie om de hoek dus ik bezoek te gaan voor de Dr. Oetker versie, ook prima.

Luisteren

Nu moet ik je wel vertellen over een zwakte van me… ik kan namelijk niet altijd even goed luisteren. Goed luisteren is namelijk best een kunst en als je druk bezig bent met de andere kunst van 6 dingen tegelijk doen als je moet luisteren. Zo ook toen ik het filmpje van Rudolf met instructies over het bereiden van bitterkoekjes aan het kijken was.

Volkoren bitterkoekjes

Toen ik het beslag voor de koekjes aan het maken was viel het mij op dat het een beetje op een volkoren beslag leek door alle kleine puntjes van het velletje van de amandel. Best gek… ik keek nog even opnieuw naar het filmpje en toen viel het mij op dat Rudolf toch echt ontvelde amandelen gebruikte. Helaas had ik die niet in huis en ik vond het zonde om het beslag om die reden weg te gooien. Ik besloot de koekjes gewoon af te bakken en daarna wel te zien wat ik ervan gebakken had. Toen de koekjes eenmaal afgekoeld waren probeerde ik een koekje en wat denk je? Ontzettend lekker! Je kunt ze dus prima met of zonder vel maken. Soms is niet zo goed luisteren helemaal niet zo erg 😉 . Kies dus zelf of je voor ontvelde amandelen gaat of juist met vel.

Bitterkoekjes zelf maken


Het recept voor zelfgemaakte bitterkoekjes

Voorbereidingstijd: 5  | Bereidingstijd: 15  | Totale bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 20 bitterkoekjes

Wat heb je nodig om bitterkoekjes te maken (ingrediënten):

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 2 theelepels amandelextract

Hoe je zelf bitterkoekjes maakt:

  1. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 190 graden.
  2. Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de poedersuiker toe en maal deze even kort mee en daarna doe je het eiwit erbij. Maal dit tot een glad beslag in de keukenmachine en voeg tot slot 2 theelepels amandel extract toe en zet nog even kort de keukenmachine aan.
  3. Schep het beslag in een spuitzak en spuit er 20 rondjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je wat ruimte laat tussen de koekjes: tijdens het bakken worden ze namelijk wat groter.
  4. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ca. 15 minuten licht goudbruin af. Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Serveer ze bij de koffie of thee en eet smakelijk!

Bitterkoekjes zelf maken

Bekijk ook alle andere recepten in de categorie zoete baksels voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

21 Reacties

  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Wat een leuk receptje! En helemaal niet moeilijk. Dit ga ik een keertje zelf maken. Ook leuk, want deze koekjes zijn helemaal glutenvrij van zichzelf natuurlijk!

    16 december 2016 at 08:53
    • Beantwoorden Eef

      Moet je eerlijk bekennen dat ik me nog niet verdiept heb in wat wel en niet glutenvrij is. Moet ik maar eens doen 😉

      17 december 2016 at 17:30
  • Beantwoorden Sandra

    Ohhhh wat een gevaarlijk recept! Ik probeer ze nooit te kopen want zo’n zak gaat meteen half leeg en dan heb ik zere kaken (taai!) Superleuk dat je ze nu zelf hebt gemaakt. Ennehhhhh dat velletje dat zijn allemaal vezels toch, dus supergezond ook nog 😉

    16 december 2016 at 19:50
    • Beantwoorden Eef

      Haha ja zo kun je het ook zien 😉

      17 december 2016 at 17:30
  • Beantwoorden Marijke

    Klinkt ontzettend lekker, en weinig ingrediënten. Daar houd ik van!

    17 december 2016 at 09:39
  • Beantwoorden Gijs

    2 EETlepels amandelextract? Wow!
    Bij de ingrediënten staat het wel goed haha

    29 december 2016 at 14:53
    • Beantwoorden Eef

      Oeps, haha dat lijkt je iets te veel van het goede?! 😉 Zal het direct even aanpassen moet inderdaad 2 theelepeltjes zijn. Dank!

      30 december 2016 at 10:08
  • Beantwoorden Annelies Jansen

    Ik heb de bitterkoekjes gemaakt. De eerste op 190 C maar die waren aan de onderkant verbrand de tweede op 180 en 10 min. die waren goed. Ze zijn wel wat dun hoe krijg ik ze wat voller?

    30 december 2016 at 16:37
    • Beantwoorden Eef

      Hi Annelies, soms is de ene oven net iets scherper afgesteld dan de ander waardoor dit kan gebeuren. Als je de koekjes wat voller wilt kun je wat bakpoeder toevoegen. Succes 🙂

      2 januari 2017 at 00:52
  • Beantwoorden Nienke

    Super lekker recept! Precies zoals dit koekje hoort te zijn, beetje taai, maar ook zacht van binnen. Ik ga hem dit weekend aan mijn vader, groot liefhebber van bitterkoekjes, laten proeven

    23 maart 2018 at 10:55
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen. Blij dat ze in de smaak vallen 😀

      25 maart 2018 at 09:23
  • Beantwoorden Marien

    Heerlijk recept. Temperatuur 190 graden is wmb net 10 graden te hoog 🙂

    24 januari 2019 at 18:12
    • Beantwoorden Eef

      Goed om te lezen! Ja, dat kan, dat is dan net het verschil in ovens.

      25 januari 2019 at 09:37
  • Beantwoorden Renske

    Hoe lang kun je ze bewaren? Zou je ze ook kunnen invriezen, denk je?

    30 januari 2019 at 11:41
    • Beantwoorden Eef

      In de koektrommel een dag of 1-2 dan zijn ze het lekkerst. Invriezen zou ik je niet adviseren.

      1 februari 2019 at 09:25
  • Beantwoorden Eveline

    Hallo Eef,

    Voor het bakken van de koekjes is amandelextract nodig. Mocht je dit niet op voorraad hebben maar wel amandelaroma, kan je dan dit gebruiken?

    5 februari 2019 at 21:22
  • Beantwoorden Albert

    Amaretto ipv amandelextract of -aroma is ook lekker!

    10 maart 2019 at 18:22
  • Beantwoorden Ina rijnberg

    Hallo eef, koekjes inderdaad gebakken, makkelijk recept en erg lekker. Maar …. Mijn moeder van 96 vond ze een beetje taai. Wat heb ik verkeerd gedaan.

    13 mei 2019 at 19:46
    • Beantwoorden Eef

      Je hebt niets verkeerd gedaan, bitterkoekjes horen namelijk een beetje taai te zijn 🙂

      23 mei 2019 at 11:52

    Laat een reactie achter