Volg mij:
Pasta & Italiaanse Gerechten

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini is een heerlijke snack uit Italië . Het zijn gefrituurde risotto balletjes en ze zijn waanzinnig lekker. Maak ze als warme snack en samen met een lekker “vino” waan je, je echt even in Italië. Maar pas wel op want het zijn echte dooretertjes.

Arancini is een snack uit Italië. Het zijn balletjes van risotto omhuld met broodkruim en ze zijn daarna gefrituurd. Vaak wordt er overgebleven risotto voor gebruikt maar je kunt er ook speciaal risotto voor maken. Zelf heb ik namelijk simpelweg nooit risotto over 😉 .

Lekker dippen

Arancini wordt vaak geserveerd op een tomatensausje. De vulling van deze arancini is vegetarisch en op basis van risotto bianco, het basisrecept voor risotto, welke ik gevuld heb met mozzarella. Het tomatensausje heb ik achterwege gelaten omdat ik ze zonder het sausje al heerlijk vind maar voel je uiteraard vrij om er een sausje bij te serveren. Dan kun je immers lekker dippen.

Hot, hot, hot

Arancini serveer je als warme snack. Warm zijn ze simpelweg het lekkerst. Je kunt ze prima voorbereiden maar eenmaal gebakken moet je ze snel opeten. Arancini betekent kleine sinaasappel in het Italiaans en vanwege hun ronde vorm en kleur worden deze risottoballetjes dan ook zo genoemd.  Per regio in Italië vind je verschillende recepten van de arancini en ook verschillende vormen.  Zo heb je ronde arancini maar in Sicilië bijvoorbeeld hebben ze juist weer meer de vorm van een kegel/ piramide.

Bekijk ook eens de andere recepten op mijn blog voor lekkere Tapas & Bites of juist meer Italiaanse recepten.

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)


Het recept voor arancini (Italiaanse risotto balletjes):

Voorbereidingstijd: 40  minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereidingstijd: 60 minuten (+ een nachtje de rijst laten afkoelen in de koelkast)
Hoeveelheid: ca. 15 stuks

Wat heb je nodig voor arancini (ingrediënten):

  • 125 gram risottorijst
  • 400 ml water
  • 100 ml melk
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1 ei (large)
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ bol mozzarella
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • ½ theelepel oregano
  • zout en peper
  • roomboter om in te bakken

Hoe je arancini maakt:

  1. Begin eerst met het fijnsnijden van de knoflook en het uitje.
  2. Doe een klontje boter in de koekenpan en fruit de knoflook en ui even aan tot ze glazig beginnen te worden. Doe dan de risottorijst er bij en bak deze mee tot de rijst ook glazig is geworden. Verkruimel het blokje kippenbouillon over de rijst en giet er een beetje water over. Voeg ook de citroensap toe.
  3. Roer vervolgens rustig maar constant door de risottorijst en zodra het vocht opgenomen is door de rijst voeg je steeds een beetje vocht toe (de rest van het water en de melk). Je voegt pas weer nieuw vocht toe aan de pan als vrijwel al het vocht wat je er eerder bij hebt gedaan is opgenomen. Je hebt echt even tijd nodig om risotto te maken. Proef of de risotto gaar is en de rijst mooi zacht is met een kleine bite. Indien nodig kun je uiteraard wat extra water toevoegen als je risotto nog niet gaar is.
  4. Zodra de risotto gaar is laat je deze volledig afkoelen en bewaar je het bij voorkeur een nachtje afgedekt in de koelkast.
  5. De volgende dag (of wanneer de risotto volledig is afgekoeld) gaan we de arancini maken. Snijd de halve bol mozzarella in kleine blokjes.
  6. Neem een beetje risotto in je hand en maak hier een balletje van. Druk met je vinger in het balletje en druk het blokje mozzarella erin. Dichtvouwen en draai er weer een mooi rond balletje. Herhaal dit vervolgens met de rest van de risotto. Je kunt ongeveer 15 balletjes uit dit recept halen.
  7. Neem nu 3 kommetjes en vul er één met bloem, oregano, zout & peper (naar smaak) en mix dit even door elkaar. Vul een ander kommetje met het eitje dat je even klutst. Het laatste kommetje vul je met paneermeel en Parmezaanse kaas en ook dit mix je weer even door elkaar.
  8. Doe nu een balletje in het kommetje met de bloem, even om wentelen en daarna door het ei en vervolgens door de paneermeel en Parmezaanse kaas. Herhaal dit met alle balletjes.
  9. Verhit de frituurpan en bak de arancini in enkele minuten goudbruin. Eet smakelijk!

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

12 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Wederom twee zielen één gedachte 🙂
    Goed idee om parmezaanse kaas door de paneermeel te doen!

    24 oktober 2016 at 08:39
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha echt he! Volgens mij hebben we dezelfde smaak 😉

      24 oktober 2016 at 22:01
  • Beantwoorden Karen

    Oooh wat ziet dat er heerlijk uit. Ik heb zo vaak risotto over, goede tip om die balletjes er dan van te maken.

    24 oktober 2016 at 10:32
  • Beantwoorden Merel Teunis

    Ik heb dit recept altijd al een keer willen maken! Heb ze als tapas al vaker gegeten tijdens een avondje uit, maar zelf maken lijkt mij altijd zoveel werk.. Denk dat ik binnenkort met jou recept toch even de keuken in ga! 😉

    Liefs, Merel

    24 oktober 2016 at 10:59
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Heerlijk! Op hoeveel graden heb je de arancini gebakken? (geen frituurpan thuis, maar wel een grote wokpan + thermometer).

    24 oktober 2016 at 11:43
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb ook geen frituurpan maar verhit altijd een mooi laagje olie in een koekenpan met dikke bodem. Deze zet ik op middelhoog vuur en met een beetje broodkruim test ik of het vet heet is (dan gaat het borrelen). Dan doe ik de balletjes erin en bak ik ze bruin. Meestal zet ik het vuur tijdens het bakken ietsje lager. Eigenlijk een beetje op gevoel dus maar volgens mij kun je 190 graden aanhouden mocht je een thermometer/ frituur gebruiken 🙂

      24 oktober 2016 at 22:04
  • Beantwoorden Marlies

    Super lekker! Deze staan nog hoog op mijn ‘to do’ lijstje.

    24 oktober 2016 at 15:49
  • Beantwoorden Sandra

    Oefff, zo lekker dit! Nooit zelf gemaakt maar lijkt me wel een erg leuk klusje. Knap trouwens dat je dit gerecht lekker op de foto hebt gekregen, best een uitdaging volgens mij 😉

    24 oktober 2016 at 18:48
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel! Was wel even zoeken inderdaad haha Gelukkig goede belichting dat helpt een stuk 😉

      24 oktober 2016 at 22:06
  • Beantwoorden Dianne wind

    Kan je de balletjes na het frituren warm houden in een elektrische warmhoudpan?

    3 oktober 2018 at 18:05
    • Beantwoorden Eef

      Dat zou je uiteraard kunnen proberen, ik heb hier zelf geen ervaring mee.

      7 oktober 2018 at 09:37

    Laat een reactie achter