Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini is een heerlijke snack uit Italië. Het zijn gefrituurde risotto balletjes en ze zijn waanzinnig lekker. Maak ze als warme snack en samen met een lekker “vino” waan jij je echt even in Italië. Maar pas wel op, want het zijn echte dooretertjes.

Arancini is een snack uit Italië. Het zijn balletjes van risotto omhuld met broodkruim en worden daarna gefrituurd. Vaak wordt er overgebleven risotto voor gebruikt, maar je kunt er ook speciaal risotto voor maken. Zelf heb ik namelijk simpelweg nooit risotto over 😉 .

Lekker dippen

Arancini wordt vaak geserveerd op een tomatensausje. De vulling van deze arancini is vegetarisch en op basis van risotto bianco, het basisrecept voor risotto, welke ik gevuld heb met mozzarella. Het tomatensausje heb ik achterwege gelaten omdat ik ze zonder het sausje al heerlijk vind, maar voel je uiteraard vrij om er een sausje bij te serveren. Dan kun je immers lekker dippen.

Hot, hot, hot

Arancini serveer je als warme snack. Warm zijn ze simpelweg het lekkerst. Je kunt ze prima voorbereiden, maar eenmaal gebakken moet je ze snel opeten. Arancini betekent kleine sinaasappel in het Italiaans en vanwege hun ronde vorm en kleur worden deze risottoballetjes dan ook zo genoemd. Per regio in Italië vind je verschillende recepten van de arancini en ook verschillende vormen.  Zo heb je ronde arancini, maar in Sicilië bijvoorbeeld hebben ze juist weer meer de vorm van een kegel/piramide.

Bekijk ook eens de andere recepten op mijn blog voor lekkere borrelhapjes.

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini is een warme snack uit Italië gemaakt van risotto omhuld met broodkruim dat wordt gefrituurd. Een heerlijke, smaakvolle snack.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Afkoelen: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 1 uur
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 125 gram risottorijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 ml water
  • 100 ml melk
  • ½ bol mozzarella
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ theelepel oregano
  • 1 ei (large)
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • roomboter om in te bakken
  • (frituur)olie om in te frituren

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe een klontje boter in de koekenpan en fruit de knoflook en ui even aan. Doe de risottorijst erbij en bak mee tot de rijst ook glazig is. Verkruimel het blokje kippenbouillon erover en giet er een beetje water over. Voeg ook het citroensap toe.
  • Roer vervolgens rustig maar constant door de risottorijst en zodra het vocht opgenomen is door de rijst voeg je steeds een beetje vocht toe (de rest van het water en de melk). Je voegt pas weer nieuw vocht toe als vrijwel al het vocht is opgenomen. Je hebt echt even tijd nodig om risotto te maken. Proef of de risotto gaar is en de rijst mooi zacht is met een kleine bite. Indien nodig kun je uiteraard wat extra water toevoegen als je risotto nog niet gaar is.
  • Zodra de risotto gaar is, laat je deze volledig afkoelen en bewaar je het bij voorkeur een nachtje afgedekt in de koelkast.
  • De volgende dag (of wanneer de risotto volledig is afgekoeld) gaan we de arancini maken. Snijd de halve bol mozzarella in kleine blokjes.
  • Neem een beetje risotto in je hand en maak hier een balletje van. Druk met je vinger in het balletje en druk het blokje mozzarella erin. Dichtvouwen en draai er weer een mooi rond balletje van. Herhaal dit vervolgens met de rest van de risotto. Je kunt ongeveer 15 balletjes uit dit recept halen.
  • Neem nu 3 kommetjes en vul er één met bloem, oregano, zout & peper (naar smaak) en mix dit even door elkaar. Vul een ander kommetje met het eitje dat je even klutst. Het laatste kommetje vul je met paneermeel en Parmezaanse kaas en ook dit mix je weer even door elkaar.
  • Doe nu een balletje in het kommetje met de bloem, even om wentelen en daarna door het ei en vervolgens door de paneermeel en Parmezaanse kaas. Herhaal dit met alle balletjes.
  • Verhit de frituurpan en bak de arancini in enkele minuten goudbruin. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 48kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

20 thoughts on “Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept