Albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus a la Susan Aretz. Deze heerlijke Spaanse tapas komt namelijk uit haar nieuwste kookboek, Wereldwijd borreltijd. Ik ga je er vandaag alles over vertellen én mag ook dit heerlijke recept met je delen (geloof mij, deze wil je proeven).
Susan ken ik inmiddels alweer een paar jaar. Het ‘foodbloggerswereldje’, om het gemakshalve maar even zo te noemen, is klein en de meeste kennen elkaar wel. Mede door events, persreizen, samenwerkingen, maar natuurlijk ook gewoon via social media. Susan leerde ik kennen tijdens een persreis naar Texel. Deze roodharige knapperd met aanstekelijke lach weet als geen ander hoe je de lekkerste borrelhapjes maakt. Hallo, ze heeft zelfs haar eigen gin uitgebracht!
Een borrel erbij
Ja, dat lees je goed. Ze heeft zelf een eigen gin uitgebracht, zo ontzettend stoer! Ik kocht een paar maanden geleden via een crowdfunding een flesje bij haar (collega’s met toffe ideeën moet je immers supporten vind ik) . Toen Susan haar kookboek samen met heerlijke borrelbox kwam langs brengen voor de online lancering van haar kookboek, mocht ik direct ook een van de eerste flessen Holy Unicorn Gin in ontvangst nemen. Echt of je nu wel of niet van gin houdt: hij is heerlijk! Ik ben best een ‘zeikerd’ als het gaat om drank. Veel drankjes vind ik niet lekker, te sterk, teveel die alcoholsmaak, maar deze is écht goed. Geloof dat ik snel weer een nieuwe fles kan bestellen. Mocht je hem willen proberen kijk dan even op de website van Susan.
Albondigas a la Susan
Het recept voor deze albondigas komen uit het nieuwste kookboek van Susan, Wereldwijd borreltijd. De opvolger van Borreltijd en inmiddels het 4e kookboek van haar hand. Het is een kookboek om aan jezelf cadeau te doen zodat je de lekkerste borrelhapjes kunt maken als je gasten krijgt, maar ook tegelijkertijd een ontzettend leuk boek om cadeau te geven.
Wereldwijd borreltijd laat je proeven van keukens over de hele wereld. Borrelhapjes, maar ook lekkere dips, drankjes voor erbij en heel veel tips vind je in dit kookboek. Maak je gyoza, dan vertelt Susan je ook wat haar favoriete sojasaus is en hoe je daarmee een lekkere dip voor erbij maakt. Vrijwel elk recept is voorzien van een smakelijke foto gemaakt door Mitchell van Voorbergen en een persoonlijke noot van Susan. Het boek is compleet, doordacht, slim in elkaar gezet en voor zowel de gevorderde als de beginnende thuiskok. De ingrediënten zijn duidelijk en voorzien van alternatieve opties of juist handige tips voor de lekkerste producten en merken. De bereidingswijze is stap voor stap, duidelijk en helder omschreven alsof Susan naast je staat om je te vertellen hoe je het recept maakt. Ik vind het boek oprecht een aanrader, voor jezelf én om cadeau te geven.
Je kunt Wereldwijd borreltijd bestellen op de website van Susan Aretz (gesigneerd exemplaar), via je lokale boekhandel of bij bol.com >>
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Albondigas is van oorsprong Spaans. Deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn lekker gekruid en kun je zowel warm als op kamertemperatuur serveren. Bewaren kan prima in de koelkast als je het borrelhapje van tevoren wilt maken. Of voor als je wat over hebt, maar die kans acht ik zeer klein 😉 . Het zijn namelijk echte dooretertjes. Heerlijk als hartig hapje voor bij de borrel. Warm of lauwwarm vind ik ze persoonlijk het allerlekkerste. Serveer ze in een leuk schaaltje of in een mooie pan. Wat satéprikkers erbij of wat kleine vorkjes zodat iedereen lekker een gehaktballetje kan prikken. Hier maak je vrienden mee!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram gehakt (rund)
- 1 eigeel
- 50 gram panko
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel koriander
- ½ theelepel komijn
- 1 theelepel peterselie (gedroogde)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ theelepel venkelzaad
- ½ theelepel gerookte paprikapoeder
- 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
- 1 theelepel worcestershiresaus
- 2 blaadjes laurier
- olie, zout & peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar en draai hier gehaktballetjes van. Ca. 25 gram per stuk.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca. 5 minuten rondom bruin.
- Snipper dan de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje extra olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg dan de tomatenpuree, venkelzaad en paprikapoeder voor de tomatensaus toe en bak even mee.
- Doe de tomatenblokjes erbij samen met de worcestershiresaus en laurier. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de gehaktballetjes erbij en laat het zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen. Schep af en toe even om. Eet smakelijk!
Olaf says:
Ik ga dit gerecht zaterdag maken ivm veel bezoek maar ik heb nog een vraagje: gebruik je verse koriander door de balletjes of gedroogde (Ketboembar)
Ik ben erg benieuwd naar het eind resultaat
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ik gebruik gemalen koriander(zaad), ketoembar dus! Succes!