Zelf advocaat maken. Oma’s recept om zelf de lekkerste advocaat te maken. Want dit ouderwetse recept moet je echt eens proberen. Zelfs als je niet advocaat van houdt, ga je het waarderen door dit recept. Want zelfgemaakte is zoveel lekkerder!
Heb je weleens advocaat zelf gemaakt? Het is helemaal niet moeilijk, je hebt er ook niet zo heel veel ingrediënten voor nodig en het is me toch een partij lekker! Ik hou zelf dus niet zo van advocaat, want het heeft nogal een chemisch bijsmaakje vind ik. Maar dit recept daarentegen is heerlijk. Vers en zelfgemaakt is toch echt zo’n verschil. Veel lekkerder.
Zelf advocaat maken
Mijn schoonmoeder kun je er overigens voor wakker maken (bij wijze van spreken dan 😉 ). Advocaat met een toefje slagroom of een plakje cake. Want zo heeft ze haar advocaatje het liefste. Dus ik bracht haar natuurlijk ook een flesje zelfgemaakte advocaat. De week erop kreeg ik het flesje schoon terug en met grootse complimenten. Kijk daar worden we blij van 😀 .
Hoe maak je zelf advocaat?
Advocaat maken is ontzettend makkelijk. Wat je doet is eigeel mengen met basterdsuiker, alcohol, een snuf zout en om het extra lekker te maken: merg van een vers vanillestokje. Dit alles verwarm je tot een graad of 62-64. Dan pasteuriseert het, dikt het mengsel in en krijg je die kenmerkende advocaat. Iets lobbig van structuur, zacht van smaak en ontzettend lekker.
Het handigste is dus wel als je een thermometer hebt zodat je de temperatuur goed in de gaten kunt houden. Let wel op dat je echt de advocaat aan het meten bent en niet de (veel warmere) bodem 😉 .
Je kunt trouwens elk soort sterke, neutrale alcohol gebruiken. Traditioneel is dat brandewijn of jenever. Maar heb je nog een flesje wodka staan dan kun je dat ook gebruiken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 vanillestokje
- 150 gram eidooiers (ca 9/10 eieren)
- 175 ml brandewijn of jenever (wodka kan ook)
- 150 gram witte basterdsuiker
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Doe dit in ruime hittebestendige (metalen of glazen) kom met de eidooiers, de alcohol, suiker en een snuf zout.
- Klop de eieren los met een garde en laat even staan tot de basterdsuiker zo goed als opgelost is.
- Zet ondertussen een kom (waar je hittebestendige kom in past) met water in de koelkast. Die gebruik je straks om de advocaat snel terug te kunnen koelen.
- Zet de kom met het eimengsel op een pan met een laag water en verwarm het geheel au bain marie naar 62/64 graden terwijl je ondertussen het mengsel goed blijft doorkloppen (anders kan het ei stollen en krijg je brokkepap 😉 ).
- Als de advocaat een goede consistentie heeft zoals advocaat hoort te zijn (soort van dikke vla), dan zet je de kom in het koude water en koel je het al roerend terug.
- Giet door een zeef en doe in een karaf of leuke fles. Serveer met een toefje slagroom. Proost!
Angelique says:
Zonder alcohol zou dat ook lekker zijn!? Ik lust geen alcohol. Of proef je dit niet zo?
Eef says:
Ja die proef je wel hoor 😉 Ik heb het zelf niet geprobeerd zonder alcohol nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Jolanda says:
Wodka is meer neutraal van smaak. Kun je denk ik dus beter gebruiken als je niet zo’n alcohol smaak wenst.
Eef says:
Ik heb hem zelf ook met wodka gemaakt en ik vind persoonlijk wel dat je dan de alcohol echt wel proeft. Ik drink zelf niet veel dus wellicht daardoor. Overigens niet vervelend, maar als je niet van die smaak houdt dan snap ik de vraag 🙂
Yve says:
Oehhh zo lekker dit… ???? Alleen ga ik de volgende keer minder suiker gebruiken, ik vond hem erg zoet! Bedankt weer voor dit leuke en lekkere recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Hennie says:
In de magnetron gaat het ook heel goed, telkens 30 seconde, dan weer goed doorroeren, weer 30 seconden in de magnetron etc. tot koning, heerlijk !
Inge says:
Met Limoncello is de advocaat heerlijk fris van smaak! En vind zelf ook minder alcohol smaak. Maak hem ook in de magnetron.
Monique says:
Hallo Eef, volgens anderen, die ook dit recept hebben gemaakt, is de advocaat maanden houdbaar. Zelfs niet in de koelkast. Pas bij het openen zou het in de koelkast moeten.
Krijna says:
Maanden houdbaar kan alleen als je de hete advocaat in een steriele pot giet en deze goed sluit, zodat deze vacuüm trekt (net als bij jam). Gesloten pot zeer goed terugkoelen, anders gaat het garingsproces door en schift het alsnog. Geopend inderdaad in de koelkast bewaren.
Voor minder sterke smaak gebruik je het hele ei, wel even met de staafmixer goed pureren tegen de slierten van het eiwit?
Succes
Ingrid says:
Hi, I transferred your recipe into english. I think it went through Google Translate. It kept mentioning Lawyer…”how to make your lawyer” 😂😂😂 It took me a little while to understand Why. A few other things in the blurb also didn’t make sense. Google translate is so funny when translating from Dutch. It either doesn’t translate at all OR gets it totally wrong. Bwhahaha.
Love your recipe.
Eef says:
Hahahaha this made me laugh so hard, would be nice to make your own lawyer 😉
Jon Verheecke says:
Heel lekker! Ik heb de hoeveelheden aangepast voor een fles van 1 liter. Wat meer standaard is. En hier en daar wat tekst veranderingen en trucjes toegevoegd.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Jon, je kunt in het recept de hoeveelheid ook verdubbelen met de knop. Mijn standaard hoeveelheid is 500 ml dus x2 maakt een liter, scheelt een hoop werk haha! Blij om te horen dat hij lekker heeft gesmaakt!
Hanny Meijer says:
Vandaag de advocaat gemaakt. De smaak is prima maar ik
vond heb het wel erg vloeibaar. De volgende keer toch nog wat meer eierdooiers toevoegen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat is een optie, heb je hem lang genoeg verhit en opgeklopt?