Volg mij:
(Gezonde) Tussendoortjes

Aardappelchips uit de oven

Zoete aardappelchips uit de oven

Aardappelchips uit de oven. Een heerlijke, gezonde, hartige snack uit de oven. Ik maakte ze met paarse zoete aardappelen maar je kunt ze ook maken met gewone aardappels en elke andere soort zoete aardappel.

Voor het begin van het jaar hebben de meeste mensen goede voornemens. Vaak zijn dat minder snoepen, gezonder eten, meer sporten en nog meer van die bekende voornemens. Mocht jij er nou zo één hebben of gewoon simpelweg altijd de wens hebben gezond te eten dan is deze heerlijke snack iets voor jou!

Verschillende soorten zoete aardappel

Zoete aardappels komen in vele vormen. De meest bekende vorm is natuurlijk de oranje zoete aardappel. Zacht zoet, fel oranje en ontzettend lekker. Naast deze zoete aardappel heb je meerdere soorten zoals de paarse zoete aardappel die van binnen ook paars is en de paarse zoete aardappel die alleen een paars jasje heeft en van binnen dezelfde kleur heeft als de “normale” pieper. Deze laatste gebruikte ik voor dit recept. Mocht je dus denken hé die kleur doet mij denken aan de gewone pieper dan is dat de reden.

Zoete aardappelchips uit de oven

Maak het lekker zelf!

Je kunt deze heerlijke hartige snack natuurlijk ook maken met de andere soorten zoete aardappel maar ook met gewone aardappel. Omdat je deze aardappelchips zelf maakt in de oven is het een stuk gezonder te noemen dan kant-en-klare chips uit een zak. Geen e-nummers, rare toevoegingen en niet uit de frituur. Je kunt ze wel frituren hoor deze aardappelchips maar hé dat is dan natuurlijk net even minder gezond dan uit de oven. Overigens zijn ze uit de oven ook lekker knapperig dus er is eigenlijk geen reden om ze in de frituur te gooien. Behalve als je ze sneller klaar zou willen hebben…

Je bent namelijk wel iets langer bezig met het bereiden van de aardappelchips in de oven dan in de frituurpan maar goed je krijgt er heerlijke aardappelchips voor terug dus daar mag je dan ook best wat tijd en liefde insteken toch?

Zoete aardappelchips uit de oven


Het recept voor aardappelchips uit de oven:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 ruime porties zoete aardappelchips

Wat heb je nodig voor aardappelchips uit de oven (ingrediënten):

  • 250 gram (zoete) aardappels (1 grote of 2 kleine is qua gewicht ongeveer gelijk)
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout naar smaak

Hoe maak je aardappelchips uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Boen de aardappel(s) onder de kraan schoon en droog ze vervolgens met wat keukenpapier.
  3. Snijd met een mandoline hele dunne plakjes van de aardappel. Als je geen mandoline in huis hebt kun je de plakjes ook met een aardappelschilmesje maken maar dat is natuurlijk wel even meer werk. Zorg ervoor dat de plakjes zo dun mogelijk zijn (des te dunner, des te krokanter).
  4. Doe de plakjes in een (het liefst afsluitbare) kom en doe er 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel paprikapoeder bij. Dek de kom af en schud zodat alle plakjes voorzien zijn van een laagje maizena en paprikapoeder. Doe er vervolgens nog 1 eetlepel olijfolie bij, dek de kom weer af en schud vervolgens weer. Probeer het zo gelijkmatig te verdelen.
  5. Verdeel de plakjes aardappel op een met bakpapier bedekt rooster en zorg ervoor dat er geen overlap is. Bak de aardappelchips in porties af in de oven voor ongeveer 13-15 minuten en keer ze halverwege.
  6. Zodra de zoete aardappelchips krokant is haal je ze uit de oven en doe je ze in een kom. Verdeel er wat zout (en eventueel wat extra paprikapoeder) over naar smaak. Eet smakelijk!

Zoete aardappelchips uit de oven

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Die zien er prachtig krokant uit! Ik heb dit een keer geprobeerd te maken zonder mandoline maar vond het toch lastig om de plakjes mooi dun te krijgen. Toch maar eens aanschaffen 🙂

    25 februari 2017 at 10:01
    • Beantwoorden Eef

      Klopt, dan zijn ze wat dikker en kan het inderdaad nogal lastig zijn. Een mandoline is wat dat betreft perfect alleen heb ik al twee keer m’n duim er bijna afgehakt haha 😉

      25 februari 2017 at 21:04
  • Beantwoorden Louise

    Waar koop ik een mandoline?

    4 maart 2017 at 22:31
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb mijn mandoline van de Sligro maar je kunt ze ook vinden op bijvoorbeeld bol.com, fonQ, cookinglife.nl of Blokker.

      5 maart 2017 at 15:09

    Laat een reactie achter