Zelf tartelettes maken. Met dit handige basisrecept kun je zelf heerlijke tartelettes maken. Een tartelettes is een mini taartje welke je met allerlei lekkers kunt vullen. Omdat een goede basis nooit weg is deel ik vandaag het basisrecept met je en binnenkort nog een recept voor een zalige vulling…
Het recept voor deze taartjes heb ik geïnspireerd op het basisrecept uit het kookboek “Kleine taartjes” van Meike Schaling. Het leuke aan deze taartjes is dat je ze met van alles en nog wat kunt vullen. Mocht je daar trouwens nog meer inspiratie voor willen kan ik je dit kookboek zeker aanbevelen. Hierin vind je maar liefst 60 (!) variaties dus je kunt je lol op 😉 .
Zelf tartelettes maken – een klein taartje voor iedereen
Als je mij al even volgt weet je dat ik dol ben op eenpersoons porties. Niet zo zeer op koken voor één persoon, maar meer in het kader van toetjes in een glaasje zodat iedereen zijn of haar eigen toetje heeft. Dat vind ik ook zo leuk aan deze kleine taartjes. Je kunt de hoeveelheden precies aanpassen naar voor hoeveel mensen je de taartjes gaat maken en iedereen heeft zijn of haar eigen verwen momentje. Ideaal!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 120 gram bloem
- 75 gram roomboter ((koud))
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- 1 eetlepel ei ((opgeklopt))
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng alle ingredienten door elkaar, behalve het ei en maak er een kruimelig deeg van.
- Voeg daarna het ei toe en maak er een mooi bol deeg van. Pak de bol deeg in, in huishoudfolie en zet deze minimaal een half uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel een beetje bloem over het deeg en het aanrecht en rol het deeg daarna uit tot een lap deeg met een dikte van een halve centimeter.
- Steek met een ring, welke groter is dan de bakring die je gaat gebruiken voor het bakken, een rondje uit het deeg en leg deze op de vorm.
- Druk het deeg in de vorm en snij eventuele randjes met een scherp mes weg. Met een vork prik je gaatjes in de bodem.
- Zet de tartelettes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze vervolgens in ca. 12-15 minuten goudbruin.
- Even laten afkoelen en vervolgens verwijder je voorzichtig de ring zodat de taartjes verder kunnen afkoelen.
- Vul de tartelettes daarna met een vulling naar keuze en maar er kleine taartjes van.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Rima says:
Hoi
Een paar vraagjes
Zit er een onderkant in de barking?
En kan ik deze 1 dag van tevoren maken en op de dag van de verjaardag vullen
Groetjes rima
Eef says:
Nee bakringen hebben geen onderkant dus altijd even een bakpapiertje gebruiken. Een dag van de te voren kan zeker, doe ik zelf ook regelmatig, even bewaren in een goed afgesloten bak of trommel 🙂
Tamara says:
Hi Eef,
Bij mij komt toch de bodem omhoog, heb je enig ideehpe dat kan ?
Ik heb gaatjes geprikt.
Dankjewel
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Tamara, je zou ze in dit geval ook blind kunnen bakken. Hiervoor kun je bakbonen, rijst of gedroogde peulvruchten en bakpapier gebruiken. Het enige verschil is dat hij dan niet zo mooi goudbruin kleurt maar de bodem blijft wel laag! Kook ze!🙂
Rima says:
Sorry ik bedoelde bakring
Chisje says:
Is het zelfrijzend bloem of gewoon aub
Eef says:
Bloem, dat staat ook in het recept
Christa Gmelig Meijling says:
Wat te doen als de zijkanten steeds inzakken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak is dat omdat het deeg dan te warm in de vormpjes gaat.
Kim Van Poppel says:
Tip waar de bakringen te halen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Onder de ingrediënten staat de bakring die Eef gebruikt gelinkt!