Sommige recepten blinken uit in eenvoud, zo ook met het recept voor eierkoeken. Zelf eierkoeken maken is ontzettend makkelijk dat je je tegelijkertijd gaat afvragen waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. Een kind kan de was doen zullen we maar zeggen! Overigens zeker een leuk baksel om te maken met kinderen daar niet van. Alleen snoepen van het beslag zal er deze keer niet bijzitten want: rauwe eieren. Iets minder geschikt voor de kleintjes onder ons maar gelukkig koelen ze redelijk snel af en kun je al snel snoepen van de overheerlijke eierkoeken.
Eieren wil ik eigenlijk altijd op voorraad hebben. Het is nou eenmaal altijd handig om ze in huis te hebben als je een bak aanval krijgt of gewoon voor een lekker ontbijtje of fijne lunch. Helaas gebeurd het ook wel eens dat ze tegen de datum aanzitten en dan moeten de eieren snel op. Nu is het overigens niet zo dat als eieren op of een paar daagjes na de houdbaarheidsdatum zitten dat je ze meteen in de prullenbak hoeft te gooien. Je kunt eenvoudig testen of je eieren nog goed zijn. In het artikel “hoe controleer je of je ei nog vers is” vertel ik je hier alles over.
Deze eierkoeken zijn lekker luchtig en hebben een heel licht knapperig zoetig randje. De eierkoeken zelf zijn licht zoet, zeker niet té. Eigenlijk moet ik stiekem altijd aan Sonja Bakker denken als het over eierkoeken gaat. De ongekroonde eierkoekenkoningin als je het mij vraagt 😉 De hype van het “bakkeren” is inmiddels al lang weer overgewaaid maar deze overheerlijke eierkoeken mogen prima blijven. Overigens gewoon lekker zelf maken deze eierkoeken, lekkerder dan vers uit de oven krijg je ze bijna nergens en met maar 5 ingrediënten meer dan de moeite waard om eens te doen!
Bewaartip: Het allerlekkerste zijn ze als ze vers uit de oven komen maar je kunt ze prima een dag of 2 á 3 bewaren in een afgesloten bakje. Overigens kun je ze ook invriezen. Bak ze per stuk in, in huishoudfolie of een dichtgeknoopt boterhamzakje. Laat ze vervolgens een uurtje of 2 rustig ontdooien en je hebt een heerlijke snack.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram suiker
- 2 eieren (middel)
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor de op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de eieren, suiker en de vanille suiker in een ruime kom en mix deze met een elektrische mixer 3 minuten lang goed door. Je houd een wit-gele luchtige substantie over.
- Over de eieren en suiker zeef je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en dit spatel je door het beslag. Omdat je een lekker luchtig beslag wilt en geen klontjes is het zeven erg belangrijk. Als je een dikkig beslag hebt (je zult als het goed is ook wat luchtbelletjes zien) en al het zelfrijzend bakmeel zit erdoor dan spatel je er nog een flinke snuf zout door.
- Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en schep hierop het beslag in ongeveer 6 ronde "hoopjes" om het zo maar even te noemen. Je kunt met een eetlepel op de bovenkant voorzichtig het hoopje in een rondje verdelen. Zet de bakplaat in de oven en bak de eierkoeken in circa 15 minuten licht goudbruin.
Sandra says:
Haha ik moet ook nog steeds aan Sonja denken bij eierkoeken! Nog ooit zelf gemaakt maar klinkt makkelijk en lekker, top!
Eef says:
haha die Sonja Bakker toch, komt zo nooit van imago met eierkoeken af 😉
Annemiek says:
Ik zou ze graag nog wat luchtiger hebben. Heb jij misschien tips?
Eef says:
Je zou kunnen proberen de eiwitten eerst luchtig te kloppen en daarna het eigeel? Ik ga het zelf ook eens proberen op deze manier voor een extra luchtig resultaat.
Saskia Dummer says:
Hoi, welke suikervervanger en hoeveel kan ik gebruiken voor iemand die diabetes heeft?
Eef says:
Hi Saskia, ik durf het je niet te zeggen. Ik werk eigenlijk vrijwel nooit met suikervervangers en elke vervanger zal een ander effect hebben op het eindresultaat dus dat is een kwestie van uitproberen en het recept daar volledig op aanpassen. Het is niet zo 1 op 1 te vervangen in dit recept.
Annette says:
Zeker 6 minuten op de hoogste stand mixen !
Anne-Marie says:
Ik dacht ook meteen, Sonja Bakker! Arme eierkoek, voorgoed een reputatie. Ik hou er alleen niet echt van, hoewel zelfgebakken vast veel beter smaakt.
Eef says:
hahaha jij ook al! Ik kan je oprecht zeggen: zelfgemaakt is véél lekkerder dan in de supermarkt. Lief houdt namelijk ook niet van eierkoeken maar deze waren toch wel errug lekker 😉
Cobi says:
lijkt mij ook goed ga ik zeker proberen die eierkoeken
Kitty says:
“Alleen snoepen van het beslag… Rauwe eieren”… Dat zit toch ook in bijv. cakebeslag? :)) er is niets mis met rauwe eieren :))
Eef says:
Klopt! Ik snoep ook graag van beslag 😉 Niets mis mee voor volwassenen het wordt alleen voor de kleintjes onder ons (tot 5 jaar en daarbij ook zwangere vrouwen) afgeraden.
Marja says:
Kun je de gewone suiker vervangen door bv stevia?
Eef says:
Hi Marja, dat zou in principe geen probleem moeten zijn alleen moet je er wel rekening mee houden dat suiker er ook voor zorgt dat de eierkoeken lekker luchtig worden. Hiervoor zou je eventueel wat extra bakpoeder kunnen toevoegen. Als ik het goed heb dan gebruik je ook minder Stevia dan suiker. Ik gebruik zelf liever geen Stevia als zoetstof waardoor ik je niet kan vertellen welke hoeveelheden je hiervoor kunt aanhouden maar daarover zal vast genoeg informatie te vinden zijn op internet. Het zal waarschijnlijk wel even proberen zijn de eerste (paar) keer maar mocht je het gaan proberen met Stevia ben ik heel benieuwd naar het resultaat. Houd je me op de hoogte?
Nanda says:
Heerlijk, en simpel! Ik en de kinderen smullen er van!
Eef says:
Jeey! Zo lees ik het graag 😉 Dank voor je reactie Nanda.
De Ryck Christine says:
Ga ik morgen proberen voor de kleinkindjes!! En ook voor mezelf natuurlijk!!
Eef says:
En en en? 😉
christine de ryck says:
Super lekker!! Ga ik nog maken hoor!! Bedankt voor het recept!!
Annemarie Veldhuis says:
Wat een heerlijk recept… 1 x 6 zonder zout en 1 x 6 met een snufje zout. Voor ieder een lekkere eierkoek. By the way ik heb er ook al wat ingevroren voor het gevalletje zoete inval. Super en nu even smikkelen.
De Ryck Christine says:
Ga ik morgen proberen voor de kleinkindjes!! En ook voor mezelf natuurlijk!!
Mariella says:
Ik maak deze met amandelmeel en ipv suiker honing of acavestroop.
Ze zijn erg lekker.
greet says:
hallo Mariella, wat zijn de verhoudingen dan?
Mariella says:
Ik maak deze met amandelmeel en ipv suiker honing of acavestroop.
Ze zijn erg lekker.
Riek says:
Ik begrijp nu waarom we van Sonja eierkoeken mogen eten: er zit geen boter in! Dank ook voor de invriestip!! (Hoeven ze tenminste niet meteen op)
Eef says:
Nee, daar is Sonja ook vast blij mee denk ik zo 😉 haha
Riek says:
Ik begrijp nu waarom we van Sonja eierkoeken mogen eten: er zit geen boter in! Dank ook voor de invriestip!! (Hoeven ze tenminste niet meteen op)
W. Francke says:
ze zijn heel lekker! alleen waren ze heel plat. wat heb ik verkeerd gedaan?
Eef says:
Goed om te horen! Jammer dat ze plat waren. Heb je misschien de eieren en de suiker niet zo lang door elkaar gemengd? Dit moet namelijk echt een dikke lobbige substantie worden namelijk 🙂
W. Francke says:
ze zijn heel lekker! alleen waren ze heel plat. wat heb ik verkeerd gedaan?
Sabine says:
Echt superlekker ….bedankt voor het lekkere recept!
Eef says:
Jij dank voor je leuke reactie 🙂
Irma says:
Ik heb die eieren koekjes gemaakt …en ze zijn heerlijk
Ik ga ze zeker weer maken Tanks voor het recept.
Eef says:
Graag gedaan, leuk om te lezen 😀
Sabine says:
Echt superlekker ….bedankt voor het lekkere recept!
Janet says:
Zag het voorbijkomen op facebook. Gelijk gemaakt. Ze waren erg lekker van smaak. Maar na het kwartiertje vond ik ze nog wat klef. Heb wel oven uitgedaan en even laten liggen. Helaas werden ze hierdoor misschien wel wat te droog. Ik vind eierkoeken eigenlijk het lekkerst als ze droog en bros zijn. Als ik me goed herinner deed onze bakker de eierkoeken altijd als laatste in de oven als hij stond af te koelen. Helaas heeft huidige bakker weer de kleffe versie. Dus deze komt echt in de buurt alleen nog even goochelen met baktijd. Of heb je nog een tip voor mij?
Eef says:
Ahh ik snap wat je bedoeld inderdaad. Deze zijn dat niet, deze zijn luchtig, zacht en niet droog en bros. Helaas geen tip voor je, maar ik zou lekker wat uitproberen met de receptuur, eventueel alleen de eiwitten gebruiken?
Evelien says:
al scrollend over pinterest smiddags op de bank met een kopje thee tijdens zo’n typerende druilerige ‘net-geen-winter’ dag meer.
Ik heb ze maar even snel gemaakt als tussendoortje. Wel glutenvrij gemaakt met 50/50 rijst en gierstmeel en een goede theelepel bakpoeder toegevoegd. 50 gram rietsuiker gebruikt. Ze zijn echt perfect!
Niet te zoet maar ook niet te saai, broos maar niet droog. na 15 min in de oven eerst even laten koelen, al is dat lastig
Ze zijn echt lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Janet says:
Zag het voorbijkomen op facebook. Gelijk gemaakt. Ze waren erg lekker van smaak. Maar na het kwartiertje vond ik ze nog wat klef. Heb wel oven uitgedaan en even laten liggen. Helaas werden ze hierdoor misschien wel wat te droog. Ik vind eierkoeken eigenlijk het lekkerst als ze droog en bros zijn. Als ik me goed herinner deed onze bakker de eierkoeken altijd als laatste in de oven als hij stond af te koelen. Helaas heeft huidige bakker weer de kleffe versie. Dus deze komt echt in de buurt alleen nog even goochelen met baktijd. Of heb je nog een tip voor mij?
Eef says:
Als je ze echt droog wil dan even langer laten bakken en niet in een afgesloten bak bewaren. Ik laat er zelf ook weleens 1 of 2 buiten de bak zodat die lekker droog en bros worden, lekker is dat 🙂
Eef says:
Ahh ik snap wat je bedoeld inderdaad. Deze zijn dat niet, deze zijn luchtig, zacht en niet droog en bros. Helaas geen tip voor je, maar ik zou lekker wat uitproberen met de receptuur, eventueel alleen de eiwitten gebruiken?
Eef says:
Je zou kunnen proberen de eiwitten eerst luchtig te kloppen en daarna het eigeel? Ik ga het zelf ook eens proberen op deze manier voor een extra luchtig resultaat.
Elvera says:
Is het 180 graden hete lucht of boven en onder warmte?
Eef says:
Altijd boven en onder warmte tenzij anders vermeld 🙂