Volg mij:
(Zoete) Baksels

Zelf Eierkoeken Maken

Eierkoeken

Sommige recepten blinken uit in eenvoud, zo ook met het recept voor eierkoeken. Zelf eierkoeken maken is ontzettend makkelijk dat je je tegelijkertijd gaat afvragen waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. Een kind kan de was doen zullen we maar zeggen! Overigens zeker een leuk baksel om te maken met kinderen daar niet van. Alleen snoepen van het beslag zal er deze keer niet bijzitten want: rauwe eieren. Iets minder geschikt voor de kleintjes onder ons maar gelukkig koelen ze redelijk snel af en kun je al snel snoepen van de overheerlijke eierkoeken. 

Eieren wil ik eigenlijk altijd op voorraad hebben. Het is nou eenmaal altijd handig om ze in huis te hebben als je een bak aanval krijgt of gewoon voor een lekker ontbijtje of fijne lunch. Helaas gebeurd het ook wel eens dat ze tegen de datum aanzitten en dan moeten de eieren snel op. Nu is het overigens niet zo dat als eieren op of een paar daagjes na de houdbaarheidsdatum zitten dat je ze meteen in de prullenbak hoeft te gooien. Je kunt eenvoudig testen of je eieren nog goed zijn. In het artikel “hoe controleer je of je ei nog vers is” vertel ik je hier alles over.

Deze eierkoeken zijn lekker luchtig en hebben een heel licht knapperig zoetig randje. De eierkoeken zelf zijn licht zoet, zeker niet té. Eigenlijk moet ik stiekem altijd aan Sonja Bakker denken als het over eierkoeken gaat. De ongekroonde eierkoekenkoningin als je het mij vraagt 😉 De hype van het “bakkeren” is inmiddels al lang weer overgewaaid maar deze overheerlijke eierkoeken mogen prima blijven. Overigens gewoon lekker zelf maken deze eierkoeken, lekkerder dan vers uit de oven krijg je ze bijna nergens en met maar 5 ingrediënten meer dan de moeite waard om eens te doen!

Bewaartip: Het allerlekkerste zijn ze als ze vers uit de oven komen maar je kunt ze prima een dag of 2 á 3 bewaren in een afgesloten bakje. Overigens kun je ze ook invriezen. Bak ze per stuk in, in huishoudfolie of een dichtgeknoopt boterhamzakje. Laat ze vervolgens een uurtje of 2 rustig ontdooien en je hebt een heerlijke snack.

Eierkoeken

Het recept voor zelfgemaakte eierkoeken:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Oventijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 6 eierkoeken

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte eierkoeken (ingrediënten):

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout

Hoe je eierkoeken maakt:

  1. Verwarm de oven voor de op 180 graden.
  2. Doe de eieren, suiker en de vanille suiker in een ruime kom en mix deze met een elektrische mixer 3 minuten lang goed door. Je houd een wit-gele luchtige substantie over.
  3. Over de eieren en suiker zeef je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en dit spatel je door het beslag. Omdat je een lekker luchtig beslag wilt en geen klontjes is het zeven erg belangrijk. Als je een dikkig beslag hebt (je zult als het goed is ook wat luchtbelletjes zien) en al het zelfrijzend bakmeel zit erdoor dan spatel je er nog een flinke snuf zout door.
  4. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en schep hierop het beslag in ongeveer 6 ronde “hoopjes” om het zo maar even te noemen. Je kunt met een eetlepel op de bovenkant voorzichtig het hoopje in een rondje verdelen. Zet de bakplaat in de oven en bak de eierkoeken in circa 15 minuten licht goudbruin.

Eierkoeken

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

26 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Haha ik moet ook nog steeds aan Sonja denken bij eierkoeken! Nog ooit zelf gemaakt maar klinkt makkelijk en lekker, top!

    4 mei 2016 at 07:35
    • Beantwoorden Eef

      haha die Sonja Bakker toch, komt zo nooit van imago met eierkoeken af 😉

      5 mei 2016 at 22:59
      • Beantwoorden Annemiek

        Ik zou ze graag nog wat luchtiger hebben. Heb jij misschien tips?

        10 september 2019 at 10:18
        • Beantwoorden Eef

          Je zou kunnen proberen de eiwitten eerst luchtig te kloppen en daarna het eigeel? Ik ga het zelf ook eens proberen op deze manier voor een extra luchtig resultaat.

          17 september 2019 at 08:40
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Ik dacht ook meteen, Sonja Bakker! Arme eierkoek, voorgoed een reputatie. Ik hou er alleen niet echt van, hoewel zelfgebakken vast veel beter smaakt.

    5 mei 2016 at 07:28
    • Beantwoorden Eef

      hahaha jij ook al! Ik kan je oprecht zeggen: zelfgemaakt is véél lekkerder dan in de supermarkt. Lief houdt namelijk ook niet van eierkoeken maar deze waren toch wel errug lekker 😉

      5 mei 2016 at 23:00
  • Beantwoorden Cobi

    lijkt mij ook goed ga ik zeker proberen die eierkoeken

    16 augustus 2016 at 12:57
  • Beantwoorden Kitty

    “Alleen snoepen van het beslag… Rauwe eieren”… Dat zit toch ook in bijv. cakebeslag? :)) er is niets mis met rauwe eieren :))

    21 augustus 2016 at 13:58
    • Beantwoorden Eef

      Klopt! Ik snoep ook graag van beslag 😉 Niets mis mee voor volwassenen het wordt alleen voor de kleintjes onder ons (tot 5 jaar en daarbij ook zwangere vrouwen) afgeraden.

      21 augustus 2016 at 14:47
  • Beantwoorden Marja

    Kun je de gewone suiker vervangen door bv stevia?

    11 september 2016 at 09:21
    • Beantwoorden Eef

      Hi Marja, dat zou in principe geen probleem moeten zijn alleen moet je er wel rekening mee houden dat suiker er ook voor zorgt dat de eierkoeken lekker luchtig worden. Hiervoor zou je eventueel wat extra bakpoeder kunnen toevoegen. Als ik het goed heb dan gebruik je ook minder Stevia dan suiker. Ik gebruik zelf liever geen Stevia als zoetstof waardoor ik je niet kan vertellen welke hoeveelheden je hiervoor kunt aanhouden maar daarover zal vast genoeg informatie te vinden zijn op internet. Het zal waarschijnlijk wel even proberen zijn de eerste (paar) keer maar mocht je het gaan proberen met Stevia ben ik heel benieuwd naar het resultaat. Houd je me op de hoogte?

      11 september 2016 at 14:20
  • Beantwoorden Nanda

    Heerlijk, en simpel! Ik en de kinderen smullen er van!

    7 juni 2017 at 13:45
    • Beantwoorden Eef

      Jeey! Zo lees ik het graag 😉 Dank voor je reactie Nanda.

      11 juni 2017 at 21:08
  • Beantwoorden De Ryck Christine

    Ga ik morgen proberen voor de kleinkindjes!! En ook voor mezelf natuurlijk!!

    13 juli 2017 at 16:54
    • Beantwoorden Eef

      En en en? 😉

      17 juli 2017 at 21:57
      • Beantwoorden christine de ryck

        Super lekker!! Ga ik nog maken hoor!! Bedankt voor het recept!!

        18 juli 2017 at 18:22
  • Beantwoorden Mariella

    Ik maak deze met amandelmeel en ipv suiker honing of acavestroop.
    Ze zijn erg lekker.

    13 juli 2017 at 18:46
    • Beantwoorden greet

      hallo Mariella, wat zijn de verhoudingen dan?

      26 juli 2017 at 19:01
  • Beantwoorden Riek

    Ik begrijp nu waarom we van Sonja eierkoeken mogen eten: er zit geen boter in! Dank ook voor de invriestip!! (Hoeven ze tenminste niet meteen op)

    14 augustus 2017 at 18:21
    • Beantwoorden Eef

      Nee, daar is Sonja ook vast blij mee denk ik zo 😉 haha

      14 augustus 2017 at 22:09
  • Beantwoorden W. Francke

    ze zijn heel lekker! alleen waren ze heel plat. wat heb ik verkeerd gedaan?

    25 september 2017 at 11:32
    • Beantwoorden Eef

      Goed om te horen! Jammer dat ze plat waren. Heb je misschien de eieren en de suiker niet zo lang door elkaar gemengd? Dit moet namelijk echt een dikke lobbige substantie worden namelijk 🙂

      8 oktober 2017 at 19:00
  • Beantwoorden Sabine

    Echt superlekker ….bedankt voor het lekkere recept!

    30 maart 2018 at 17:05
  • Beantwoorden Janet

    Zag het voorbijkomen op facebook. Gelijk gemaakt. Ze waren erg lekker van smaak. Maar na het kwartiertje vond ik ze nog wat klef. Heb wel oven uitgedaan en even laten liggen. Helaas werden ze hierdoor misschien wel wat te droog. Ik vind eierkoeken eigenlijk het lekkerst als ze droog en bros zijn. Als ik me goed herinner deed onze bakker de eierkoeken altijd als laatste in de oven als hij stond af te koelen. Helaas heeft huidige bakker weer de kleffe versie. Dus deze komt echt in de buurt alleen nog even goochelen met baktijd. Of heb je nog een tip voor mij?

    2 februari 2019 at 21:10
    • Beantwoorden Eef

      Ahh ik snap wat je bedoeld inderdaad. Deze zijn dat niet, deze zijn luchtig, zacht en niet droog en bros. Helaas geen tip voor je, maar ik zou lekker wat uitproberen met de receptuur, eventueel alleen de eiwitten gebruiken?

      8 februari 2019 at 12:19

    Laat een reactie achter