fbpx
Zachte zoete broodjes met krentjebrij

Zachte zoete broodjes met krentjebrij

Ken je krentjebrij? De naam is misschien niet zo aantrekkelijk maar deze Oud-Hollandse lekkernij is geliefd bij vele en het wordt graag als toetje op tafel gezet. Vandaag maak ik er iets totaal anders mee maar wel echt iets waanzinnig lekkers namelijk: zachte zoete broodjes met krentjebrij.

Al een tijdje liep ik met het idee om eens zachte zoete broodjes met krentjebrij te maken. Enerzijds nieuwsgierig of dit zou kunnen en anderzijds nieuwsgierig of het lekker zou zijn. Laatst bezocht ik de fabriek van Vecozuivel, waar ze ook Bessola krentjebrij maken. Uit enthousiasme dook ik dat weekend direct de keuken in om mijn idee verder uit te werken…

Recept uitproberen

Soms heb je dat, een idee waarmee je niet kunt wachten om aan de slag te gaan. Zo ook met deze broodjes. Het leuke is dat je door de roze krentjebrij ook een zachtroze beslag krijgt en uiteindelijk ook zachtroze broodjes. Van buiten zijn ze goudbruin gebakken en van binnen heel licht roze. Oh, en lekker dat ze zijn!

Krentjebrij

Krentjebrij bestaat uit onder andere bessensap, water, gort, krenten en rozijnen. Het is lekker om (koud) te drinken of uit een kommetje te eten. Ook erg lekker over bijvoorbeeld (vanille)ijs of yoghurt maar je kunt er nog veel meer kanten mee op zoals deze zachte, zoete broodjes! Krentjebrij wordt het meest gegeten in de drie noordelijkste provincies. Het wordt ook watergruwel genoemd of slierie (dan wordt er zoete, rode wijn toegevoegd) en je hebt ook kaarsjebrij in Groningen waarin dan weer kersen worden gebruikt in plaats van krenten en rozijnen.

Deze zachte zoete broodjes met krentjebrij heb ik uit enthousiasme gemaakt voor het product, krentjebrij. Het leuke is dat de makers van Bessola krentjebrij dit recept ook heel erg leuk vinden en dat het recept de komende maand dan ook in het “Boodschappen magazine” staat! Trots 🙂 !

Benieuwd, ben jij bekend met krentjebrij en hoe eet je het, het liefst?

Zachte zoete broodjes met krentjebrij


Het recept voor zachte zoete broodjes met krentjebrij:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten (+rijzen deeg)
Hoeveelheid: 6 zachte zoete broodjes

Wat heb je nodig voor zachte zoete broodjes met krentjebrij (ingrediënten):

  • 300 gram bloem
  • 125 gram Bessola krentjebrij (lauwwarm)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • ½ zakje gedroogde gist (3,5 – 4 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
  • ½ eetlepel gesmolten roomboter (ongezouten)
  • zout

Hoe maak je zachte zoete broodjes met krentjebrij :

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat de krentjebrij lauwwarm is.
  2. In een kom meng je de krentjebrij, 1 ei, zonnebloemolie samen met het halve zakje gist. Laat even een paar minuten staan voor je het mengsel door de bloem gaat kneden.
  3. Doe de bloem samen met de suiker, roomboter in een kom en kneed het mengsel met de gist erdoor. Doe dit met de hand of de keukenmachine tot je een soepel deeg hebt en voeg halverwege een flinke snuf zout toe.
  4. Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Maak een bal van het deeg en leg dit in de kom, keer om zodat de bal deeg bedekt is met zonnebloemolie.
  5. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
  6. Stort na het rijzen het deeg op het aanrecht en verdeel het in 6 gelijke stukken.
  7. Maak lange slierten van de stukken deeg. Neem het uiteinde van de sliert en rol hier de rest van het deeg omheen zodat je kleine ronde broodjes krijgt.
  8. Leg deze broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat dit weer minimaal 30 minuten rijzen tot de broodjes in hoeveelheid verdubbeld zijn.
  9. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  10. Klop het andere eitje met eventueel een scheutje melk en smeer een dun laagje met een kwastje over de broodjes.
  11. Bak de broodjes in ca. 20-25 minuten goudbruin.
  12. Zodra ze uit de oven komen smeer je er  gesmolten roomboter erover en bestrooi je ze ruim met poedersuiker. Eet smakelijk!

Zachte zoete broodjes met krentjebrij

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

20 reacties op “Zachte zoete broodjes met krentjebrij”

  1. Ik heb echt nog nooit krentenbrei gegeten! Lijkt me wel heel lekker, super cool ook dat je in de boodschappen staat!!!

  2. Ik heb echt nog nooit krentenbrei gegeten! Lijkt me wel heel lekker, super cool ook dat je in de boodschappen staat!!!

  3. Hoi Eef, mijn zoon en ik hebben deze broodjes zojuist gemaakt. Superlekker zijn ze!! Wel zou ik bij de ingrediënten vermelden dat je 2 eieren nodig hebt. Het deeg (en uiteindelijk de binnenkant van de broodjes) kleurt niet roze zoals we gedacht hadden. Het bleef gewoon beige. Dat was jammer. Mag er niet meer krentjebrij in?

    1. Wat leuk om te lezen maar jammer dat ze niet mooi zacht roze zijn geworden. Ik durf je niet te zeggen waarom dat zo is, je kunt eventueel een beetje extra krentjebrij toevoegen inderdaad (misschien het dat het per verhouding iets scheelt?). Hoop dat dat helpt 🙂

  4. Hoi Eef, mijn zoon en ik hebben deze broodjes zojuist gemaakt. Superlekker zijn ze!! Wel zou ik bij de ingrediënten vermelden dat je 2 eieren nodig hebt. Het deeg (en uiteindelijk de binnenkant van de broodjes) kleurt niet roze zoals we gedacht hadden. Het bleef gewoon beige. Dat was jammer. Mag er niet meer krentjebrij in?

  5. 072design

    Wat leuk om te lezen maar jammer dat ze niet mooi zacht roze zijn geworden. Ik durf je niet te zeggen waarom dat zo is, je kunt eventueel een beetje extra krentjebrij toevoegen inderdaad (misschien het dat het per verhouding iets scheelt?). Hoop dat dat helpt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top