Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza, Ontbijt

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei. Ze zien er misschien ingewikkeld uit en dat zijn ze ook “ingewikkeld” maar ze zijn zeker niet moeilijk om te maken. Deze vlechtbroodjes zijn namelijk eigenlijk best makkelijk om te maken. Ze zijn lekker zacht, vol van smaak en gevuld met heerlijke aardbeienjam van Hero. Perfect om te maken tijdens de feestdagen voor een feestelijk ontbijt!

Zelf brood maken, het is inmiddels een beetje een hobby geworden. Ik vind het erg leuk om te doen en het resultaat is ook altijd zo lekker.Fijne bijkomstigheid: het huis ruikt ook heerlijk! Wel ben ik, zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet, van de afwisseling. Ik wil niet elke keer hetzelfde soort brood maken maar juist lekker afwisselen, experimenteren en uitproberen. Soms pakken die experimenten goed uit en zodoende lees je nu het recept voor deze heerlijke zachte vlechtbroodjes met aardbei.

Bereiding zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes gevuld met aardbeienjam

Deze zachte vlechtbroodjes heb ik gevuld met Hero Original aardbeienjam. Dat maakt ze net even specialer maar ook extra lekker! De aardbeienjam van Hero is lekker fruitig, zacht zoet en er zitten geen onnodige toevoegingen in. Pure, lekkere jam die perfect past bij deze zachte vlechtbroodjes. Door de jam door het brood te vlechten hoef je de broodjes niet meer te beleggen maar zijn ze direct voorzien van een lekker laagje aardbeienjam. Op de website van Hero kun je trouwens nog meer lekkere recepten met jam vinden, aanrader!

Let wel even op de oven. Zelf bak ik broodjes meestal op 180 graden maar omdat er natuurlijk suiker in jam zit verbrandt dit makkelijk bij hoge(re) temperaturen. Hierdoor heb ik de temperatuur van de oven in het recept aangepast. Houd 170 graden aan en je zit goed maar houd natuurlijk wel altijd even een oogje in het zeil. Kun je direct zien hoe mooi de broodjes worden in de oven en hoe lekker ze beginnen te ruiken 😉 .

Ingrediënten zachte vlechtbroodjes met aardbei


Het recept voor zachte vlechtbroodjes met aardbei:

Voorbereiding: 45 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 1 uur en 5 minuten (+ tijd voor het rijzen van het deeg)
Hoeveelheid: 6 vlechtbroodjes

Wat heb je nodig voor zachte vlechtbroodjes met aardbei (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 100 ml melk (lauwwarm)
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 100 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 6 eetlepels Hero Original aardbeienjam
  • 2 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 50 gram + ½ eetlepel roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 theelepel zout

Hoe maak je zachte vlechtbroodjes met aardbei:

  1. In een ruime kom doe je melk, water, olie, suiker, ½ eetlepel roomboter en 1 ei. Meng dit door elkaar en voeg het zakje gist toe. Laat dit even een paar minuten staan zodat de gist kan gaan werken (er vormt zich dan een soort van schuimlaagje).
  2. Voeg dan de bloem toe en kneed het deeg ongeveer 15 minuten goed door tot een soepel deeg. Het makkelijkste is om eerst even het deeg kort te mengen in de kom en het daarna op het aanrecht verder te kneden. Wanneer je bijna klaar bent met kneden voeg je het zout toe en kneed je dit er nog even doorheen. Vorm vervolgens een bal van het deeg.
  3. Neem dan de kom en vet deze in met een beetje olie. Doe hierin het deeg en draai de bal deeg om zodat er rondom olie zit. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot hij in hoeveelheid verdubbeld is.
  4. Stort dan het deeg op het aanrecht en verdeel het in 6 bolletjes. Laat dit, afgedekt onder een natte theedoek, weer even kort rijzen (15 minuten).
  5. Verwarm ondertussen de oven op 170 graden.
  6. Pak na het rijzen een bolletje en leg dit op het aanrecht. Druk het balletje plat en vorm met je handen een rechthoek. Neem een eetlepel Hero Original aardbeienjam en verdeel dit over het midden van het deeg. Rol het deeg op en snijd het doormidden maar zorg ervoor dat er een klein stukje aan een kant vast blijft zitten.Bereidingswijze zachte vlechtbroodjes met aardbei
  7. Neem dan de beide delen van het deeg en wikkel deze om elkaar zodat er een vlecht ontstaat. Rol daarna het deeg om het midden tot een rond vlechtbroodje.
  8. Leg de broodjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Kluts het andere eitje met een scheutje melk en smeer dit met een kwastje over de broodjes.
  9. Bak de broodjes in ca. 20-30 minuten goudbruin en gaar af.
  10. Terwijl de broodjes in de oven staan smelt je de roomboter en dit smeer je zodra de broodjes uit de oven komen over de broodjes. Hierdoor krijgen ze een lekkere zachte korst.
  11. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hero. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Lianne

    Zelf brood bakken, mijn hobby is het nog niet, maar ik vind het wel leuk om te proberen. Ik maak dan altijd wel gebruik van bakboeken, want ik snap brood nog niet zo goed. 🙂 Deze broodjes zien er verrukkelijk uit!

    11 oktober 2017 at 18:47
    • Beantwoorden Eef

      Oefening baart kunst zeggen ze toch 😉 Dank je wel voor je compliment!

      15 oktober 2017 at 11:46
  • Beantwoorden Sandra

    Ze zijn gewoonweg prachtig!

    11 oktober 2017 at 21:33
  • Laat een reactie achter