vuurtoren

Eef op reis: weekendje (culinair) Texel

Een weekendje weg, een midweek of voor een langere vakantie, met Texel als bestemming weet je je gaat genieten van mooie natuur, ontspanning en gastvrijheid. Op uitnodiging ging naar hét jaarlijkse event in de Koog: Texel Culinair. Hier kun je  ‘proeven op sien Tessels’. Verrast, bomvol inspiratie en met mooie verhalen keerde ik terug van een weekendje culinair Texel.

Texel is verrassend culinair. Er zijn waanzinnig veel, (h)eerlijke, lokale specialiteiten die elk hun eigen unieke verhaal hebben. Of dit nu de kaasboer is die zijn eigen kaas maakt met melk van zijn eigen koeien, schapen of geiten. Of het nu de kok is in een sterrenrestaurant die enthousiast een eigen menu samen stelt of de ondernemer die vol passie vertelt over zijn gin stokerij. Mensen die een echte passie hebben voor wat ze doen en je enthousiast maken door hun enthousiasme. Op Texel vind je ze en ik hou ervan! Het maakt Texel juist zo bijzonder, mooi en nóg veelzijdiger. Waar je precies moet zijn als lekkerbek ga ik je natuurlijk vertellen! Van culinaire events, favoriete restaurants tot lokale lekkernijen.

Texel Culinair

CULINAIRE EVENTS

Laten we beginnen met de culinaire events op Texel! Net als ik dol op lekker eten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan:

Texel Culinair

Een jaarlijks terugkerend event in De Koog waarbij je 3 dagen lang kunt genieten van allerlei lokale specialiteiten van diverse Texelse restaurants. Dit event heb ik zelf bezocht en ik kan niet anders zeggen dan: aanrader! De gerechten zijn verrassend goed en hebben ook nog eens een fijne prijs. Je haalt muntjes van 2 euro, Koggertjes genaamd, en hiermee betaal je de gerechten. Voor 1 Koggertje haal je er bijvoorbeeld oesters, een heerlijke Texelse Skuumkoppe (biertje) of carpaccio van Texels weiderund. Voor 2 Koggertjes scoor je een TX gin & tonic, geitenkaaskroketjes of een perfect stukje langzaam gegaard buikspek. Voor 3 Koggertjes boterzachte short rib, Texelse kokkeltjes of heilbot met girolles, venkel en schuim van eekhoorntjesbrood. Toegang: gratis | Jaarlijks: 2e weekend van september.

Texel culinair gerecht: "kus-kus"

Beach Food Festival

Helemaal in het teken van strand, zee en lekker eten is dit festival middenin de zomer. Lokale chefs bereiden alle gerechten voor je neus en je kunt vrijwel alle Texelse producten hier vinden. Toegang: gratis | Jaarlijks: laatste weekend van juli.

HavenVIStijn

In de haven van Oudeschild vind je elk jaar dit evenement. Mijn schoonvader werkte vroeger als visser en vertrok elke zondagavond hiervandaan met de boot om te vissen zodoende brengen wij altijd even een bezoek aan deze gezellige haven met haar kleurrijke kotters zodra wij op Texel zijn. Tijdens het HavenVIStijn maak je kennis met het lokale vissersleven. Zo zijn er demonstraties, muziek en natuurlijk lekker veel verse vis. Toegang: gratis | Jaarlijks: 2e zaterdag van augustus.

Naast deze 3 events zijn er nog veel meer (culinaire) events op texel. Bekijk het overzicht en de actuele data.

Haven van Texel

RESTAURANTS

Texel heeft een breed scala aan restaurants. Dit zijn de favorieten die ik heb bezocht of waarvan ik heb geproefd tijdens Texel Culinair:

BOSQ

Recent volledig gerenoveerd. Wij hebben hier mogen genieten van een heerlijke 6-gangen lunch waarbij de gerechten alleen maar bestonden uit groenten. Verrassende, lekkere (!) combinaties stonden voor mijn neus zoals bloemkool met witte chocolade, pastinaak-ijs en tartaar van watermeloen. Zodra ik weer op Texel ben ga ik hier zeker een vorkje prikken, ik kan niet wachten nog meer van de kaart te proberen waar je overigens ook vlees-, en visgerechten op vindt. BOSQ | Den Hoorn | WWW

BOSQ lunch

Gusta

Onderdeel van hotel Texel en dit jaar winnaar van Texel Culinair als overall winnaar. Need I say more? Gusta richt zich op de lokale keuken van Texel en maakt hier pareltjes van gerechten van. Simpele combinaties waardoor de ingrediënten goed uitkomen, ik hou ervan! Gusta | De Cocksdorp | WWW

Eigeweis!

Één van de eerste gerechtjes die we hebben geproefd tijdens Texel Culinair kwam van Eigeweis! en ik wist direct: hier gaan we de volgende avond weer heen. Zalig! Denk aan gerookt buikspek met een zilt stamppotje en maar ook aan langzaam gegaarde kalfswang in een jus van Texels Bock met een koude salade van vergeten groenten en rijst. Het was zo lekker! Ook hier, lokale lekkernijen en specialiteiten die je stuk voor stuk allemaal wil proberen. Eigeweis! | De Koog | WWW

wegbewijzering

LOKALE SPECIALITEITEN

Deze lokale lekkernijen moet je echt moet proeven tijdens een bezoek aan Texel. Hartig, zoet, alcoholisch, vlees en vis; je vindt ze allemaal in deze lijst. En ja, ik heb ze (ooit) allemaal persoonlijk geproefd!

Texels Juttertje

Jutten, bij nacht en ontij het strand aflopen naar spullen die je kunt gebruiken of die van waarde zijn. Ideaal na een storm maar dit gaat wel vaak gepaard met koud en winderig weer. Als je thuiskomt na een lange dag jutten kunt je wel een lekkere borrel gebruiken. Niets is dan lekkerder dan een Texels Juttertje natuurlijk! Het drankje, Texels Juttertje, is een kruidenbitter in een stenen kruik.

Oesters plukken

Wist je dat je ook oesters kunt plukken op het wad? Collega Simone van Paper Travels heeft er een leuke blog over geschreven, oesters plukken op Texel. Staat bij mij in ieder geval op het verlanglijstje om eens te doen. Lijkt me zo leuk!

Lamsvlees

Texel, het eiland met meer schapen dan inwoners staat bekend om zijn heerlijke lamsvlees. Texelse lammeren worden geslacht tot ze maximaal 10 maanden oud zijn. Deze lammeren zijn geboren, gevoed en geslacht op Texel. Voor echt goed lamsvlees stap je binnen bij slagerij Goënga die je er met alle liefde veel over verteld en precies weet bij welke boer zijn lam vandaan. Je kunt zelfs vlees vacuüm laten verpakken om het mee naar huis te nemen. Slagerij Goënga | Den Hoorn | WWW

Schapen boet

TX Gin

Als een eigenaar gepassioneerd kan vertellen over zijn product, word ik vaak ook enthousiast. Mits er een goed en eerlijk verhaal achter zit natuurlijk. Bij TX gin is dit het geval. Eigen gebrouwen gin op Texel van Texel. Deze zacht kruidige gin met tonen van duindoorn en vlierbloesem combineert waanzinnig goed met vlierbloesem tonic en ginger ale. Deze lokale specialiteit is vooralsnog alleen verkrijgbaar op Texel dus neem zo’n stoere stenen kruik mee als je er bent.  TX Gin | Oosterend | WWW

Garnalen

Waar ik vroeger op de basisschool zat was het traditie om in groep 8 op kamp te gaan naar Texel. Je ging dan fietsend (!) met de hele klas naar Texel en verbleef op een boerderij. Hier heb ik nog zulke leuke herinneringen aan maar wat ik me ook nog goed kan herinneren is dat we meegingen op een garnalenkotter. Varen, garnalen vangen én ze proeven wanneer ze net gekookt zijn. Echt een feestje vond ik het. Nog steeds kun je mee met garnalenkotters TX10 en TX20! Garnalenvissen | Oudeschild | WWW

Kaasboerderij Wezenspyk

Als je, net als ik, echt een kaasliefhebber bent dan moet je hier echt even langs gaan. Je kunt een tour doen over de boerderij waarbij je alles te weten komt over kaas maken, Texel en schapen. Naast schapenkaas maken ze hier ook koeienkaas (met een beetje mazzel kom je in de stal nog kalfjes tegen!) en geitenkaas. Oh, en heb ik je al verteld dat deze kaas waanzinnig lekker is? Kaasboerderij Wezenspyk | Den Burg | WWW

Kaasboerderij Wezenspyk

Hoornderring

Op zoek naar een leuk souveniertje voor het thuisfront? Neem dan Hoornderring mee. Het lijkt een beetje op gevulde speculaas maar dan zonder speculaaskruiden en iets krokanter. Je kunt deze koek over heel Texel vinden en hij wordt gemaakt door bakkerij Timmer. Neem er gerust ééntje extra mee, ze zijn namelijk erg lekker!

IJs – Labora

Mijn schoonzusje en zwager komen vrijwel elk jaar minimaal een keer op Texel. Elk jaar staat er ook weer een foto van mijn schoonzusje op facebook met een heerlijk ijsje van Labora. Een traditie die ze maar wat graag in stand houdt 😉 . Niet zo gek want dit ijs is gemaakt van het melk van hun eigen koeien en daar maken ze dan ook weer het lekkerste ijs van. Labora | De Cocksdorp | WWW

Blijeiopdeboot

Natuurlijk hoop ik dat ik je net zo enthousiast gemaakt heb over Texel als dat ik zelf ben. Wat een fantastisch eiland! Ik ga hopelijk snel weer terug. Na een korte boottocht van ongeveer 20 minuten met Texels Eigen Stoomboot Onderneming, oftewel de TESO, waan je je al in een andere wereld. Texel is zo veelzijdig, eigenzinnig en geweldig leuk dat je dit waddeneiland echt eens moet bezoeken.

Ben jij al eens op Texel geweest en heb jij een favoriet restaurant, lokale lekkernij of culinaire tip die niet mag ontbreken? Laat het dan weten in de reacties!

16 thoughts on “Eef op reis: weekendje (culinair) Texel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *