Verjaardagstaart

Verjaardagstaart maken

Verjaardagstaart maken, met laagjes en botercrème en natuurlijk van die felgekleurde sprinkles of discodip zoals je dat vroeger noemde. Toen Lotte vorige maand 2 werd, werd dit een van de taarten die ik maakte voor haar verjaardag. Een geslaagd experiment want hij was schoon op aan het einde van de dag en de complimentjes waren niets dan lovend.

Ik kreeg zelfs later nog van een van de zoontjes van een vriendin van mij te horen dat Lotte zijn stukje taart had opgegeten en dat hij dat wel zonde vond want de taart was zo lekker. Tja, dan moet je je taartje natuurlijk ook niet onbemand achterlaten als er een tweejarige boef rondloopt 😉 .

Verjaardagstaart maken

Een verjaardagstaart zoals deze maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar het ziet er wel spectaculair uit, zeg nou zelf. Die laagjes, leuke decoratie en heerlijk luchtige botercrème.

Verjaardagstaart met laagjes en sprinkels

Verjaarsdagstaart met sprinkles

Ik heb het ook even duidelijk vermeld in het recept, maar als je de cake in tweeën gaat afbakken. Wat simpelweg niet anders kan tenzij je 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter in huis hebt, maar die kans is misschien wat klein. Hou dan de sprinkles even apart en mix ze pas vlak voor je de taart gaat bakken door het beslag. Tipje van mij, want zie je die mooie blauwe strepen door de cake? Die voorkom je daar dus dan grotendeels mee. Nu proef je er niets van, maar dan wordt je taart toch nog net even mooier als je de springles vlak voor het bakken door het natte beslag mengt, dan kan hij niet zoveel kleur afgeven 😉 .

Verjaardagstaart met laagjes

Verjaardagstaart

Verjaardagstaart

Het recept om zelf een heerlijke verjaardagstaart te maken met laagjes en sprinkles.
4.40 van 48 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 12 punten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 675 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 500 gram poedersuiker
  • 350 gram bloem
  • 300 gram suiker
  • 250 ml karnemelk
  • 100 gram sprinkles + extra (taartdecoratie)
  • 4 eieren (middel)
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 theelepels vanille extract
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix 225 gram roomboter met 300 gram suiker tot het wittig en luchtig is.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het beslag.
  • Meng 350 gram bloem met 1 eetlepel bakpoeder en een snuf zout.
  • Meng om en om het bloemmengsel en de karnemelk door het suiker en ei mengsel tot alles is opgenomen en je een glad beslag hebt.
  • Meng tot slot de sprinkles door het beslag* en verdeel het beslag in tweeën.
  • Giet de helft van het beslag in een ingevette springvorm en de andere helft in een andere ingevette springvorm of bak het om de beurt af.
  • Zet de springvorm(en) in de oven en bak de cake in circa 25-30 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
  • Laat de cakes daarna volledig afkoelen.
  • Als de cakes volledig afgekoeld zijn gaan we de botercrème maken.
  • Voor de botercrème meng klop je eerst 450 gram roomboter in circa 15 minuten bijna wit en heel luchtig.
  • Klop volgens per stuk de volgende ingrediënten erdoor: poedersuiker, vanille extract, snuf zout, 2 eetlepels slagroom. Tot je een lekkere, luchtige botercrème hebt.
  • Leg een van de cakes met de bolle (bak)kant naar boven op een bord (of waar je de taart dan ook uiteindelijk op wilt zetten).
  • Verdeel een deel van de botercrème bovenop de cake en leg daar de andere cake bovenop met de onderkant naar boven (zo krijg je een mooie rechte bovenkant van je taart).
  • Verdeel vervolgens de rest van de botercrème over de taart en strijk glad.
  • Decoreer de taart naar wens met extra sprinkles en eet smakelijk!

handig om te weten:

* Als je 1 springvorm gebruikt en de twee lagen cake dus na elkaar gaat afbakken verdeel dan het beslag eerst in twee delen, voeg de helft van de sprinkles toe aan het deel van het beslag wat je als eerste gaat afbakken en de andere helft van de sprinkles pas bij het andere beslag vlak voor je dat in de oven doet. Dit om te voorkomen dat de kleuren teveel uitlopen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 797kcal | Koolhydraten: 90g | Eiwitten: 6g | Vetten: 47g | Verzadigd vet: 29g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Verjaardagstaart

Verjaardagstaart Pinterest Collage

47 thoughts on “Verjaardagstaart maken

  • Hai Eef!
    Ik ben ontzettend fan van al je recepten! Vind het zo’n mooie taart dat ik hem ook wil maken voor mijn dochter!
    Maar ik heb even een vraag over deze taart. Ik heb alles stap voor stap gevolgd maar mijn biscuit is niet hoog, eigenlijk heel laag. Heb je nog tips voor me zodat deze hoger wordt?
    Ik zie je reactie graag tegemoet.

    Groetjes Simone

    • Wat ontzettend leuk om te horen!
      Natuurlijk wil ik je hier graag bij helpen 🙂 Dit kan meerdere oorzaken hebben dus ik heb nog wat aanvullende vragen om erachter te komen waar het mis is gegaan:
      – Wat is de afmeting van de springvorm die je hebt gebruikt?
      – Waren alle producten op kamertemperatuur?
      Hoor het graag van je.

    • Hallo!
      Ik wil deze taart graag maken, maar heb een springvorm van 24 cm. Hoeveel moet ik van de ingrediënten gebruiken om de taart alsnog hoog te krijgen?
      Alvast bedankt 🙂

      • Dan moet je alle ingredienten omrekenen naar jou formaat springvorm. Via google kun je hier allerlei handige rekensommetjes voor vinden 😉

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Aleyna, de boter gaat niet allemaal door het beslag. Als je de instructies leest zie je dat het meeste door de botercrème gaat, en daar zit natuurlijk wel redelijk wat boter in ;-). Bak ze!

  • Hoi!

    Ik wil deze taart graag gaan maken. Maar het liefst 1 dag van te voren.
    Hoe kan ik hem het best bewaren?
    Wel of niet in de koelkast? Afgedekt?

    Alvast bedankt!
    Marijke

    • Hoi hoi! Ik zou hem (zeker met deze temperaturen) in de koelkast bewaren. Als enige tip kan ik je meegeven: let goed op welke sprinkles je koopt voor de buitenkant. Door het vocht in de koelkast kan de kleur iets uitlopen (niet erg voor de smaak, maar het oog wil ook wat 😉 ) Er zijn sprinkles die goed hun kleur kunnen vasthouden, weet alleen de naam helaas niet uit mijn hoofd voor je.

  • Hallo,

    Ik wil deze taart maken, want hij ziet er lekker uit!
    En heeft makkelijke ingrediënten!
    Maar ik lus geen karnemelk, kan je deze vervangen door gewone melk?

    Groetjes!

  • 4 sterren
    Hey,
    Ik wil deze taart graag maken voor de verjaardag van mijn moeder… is het ook mogelijk om marsepein op de boter crème te leggen of is dat niet z’n goed idee… En is het erg als ik hem twee dagen van te voren al maak?

    • Ik denk dat je fondant bedoeld? Ik heb daar echt heel weinig ervaring mee dus ik durf het je niet te zeggen, zeker niet als je hem een paar dagen van te voren wilt maken. Sorry ik kan je daar niet bij helpen.

  • Wat leuk dit recept. Mijn dochter heeft koemelkallergie. Kan de karnemelk vervangen worden door sojamelk in dit recept?
    En bedoel je met sprinkles gewoon de topping van dr oetker?
    Dankjewel alvast voor je antwoord!

    • Dat kan maar voeg dan wat azijn toe ca. 2 eetlepels voor het zure wat je nodig hebt om het beslag luchtig te maken icm de bakpoeder. Ja dr. oetker kan, maar die kleuren lopen wel heel snel uit. Je hebt ook sprinkles van Bakd bijvoorbeeld en die houden hun kleur veel mooier (zijn online te bestellen).

  • Charlotte says:

    Hey, ik heb het recept nu 2x gemaakt maar beide keren is het midden van de taart na 30 minuten nog lang niet gaar.. de buitenkant is qua smaak top! Toevallig een idee hoe dat kan?

        • Als je de temperatuur met 10-20% naar beneden brengt kun je de bereidingstijd aanhouden. Controleer hem natuurlijk wel even zeg 15 minuten van te voren of hij niet te hard gaat. Elke oven is anders. Ik zou je overigens aanraden om gewoon de elektrische stand te gebruiken als je de keuze hebt. Dat resultaat is beter.

  • Anneroos says:

    4 sterren
    Hoihoi,

    Ik wil graag deze taart maken voor een verjaardag, maar ik heb een hetelucht oven. Moet je dan iets aan de baktijd aanpassen?

  • Hoi Eef,

    Is het ook mogelijk de taart bij 1 laag te houden maar een grotere springvorm te nemen zodat het een grotere taart wordt? Ik zat te denken om ‘m door te snijden en zo de lagen te creëren.

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Lotte! Je kunt azijn mengen met melk (even Googlen naar de juiste verhoudingen en eventueel aanpassen naar je eigen smaak). Succes 🙂

  • Sylvia Rusman says:

    Ha,

    Ik heb zojuist de eerste cake gebakken maar de binnenkant blijft zacht!
    Op elektrisch boven en onder warmte.

    Ik heb hem nu langer gedaan. Heb je een tip voor de tweede?

    Groeten Sylvia

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sylvia, bedoel je zacht als in rauw/ongebakken? Want de cake moet juist, mits hij wel gaar is, zacht zijn.. 😉

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat kan ook, dan wordt de taart alleen wat lager en de baktijd wat korter. Dus dat is goed om even rekening mee te houden 🙂

  • Bartine Van de Glind says:

    Hoihoi.
    Ik heb even een vraag. Ik wil de taart maken maar ik vraag me af hoe je de decoratie of terwijl de disco dip rondom de taart krijgt zoals op de foto. Heb je tips hoe dat moet ?

    Groetjes

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Het handigste is om de taart op een (draai)plateau te zetten met een bak eronder en dan kun je de dip met je hand er tegenaan plakken.

      • Bartine Van de Glind says:

        Super, dan ga ik dat proberen. Is het ook nog de bedoeling dat je het afgedekt in de koelkast bewaart.? Ik heb de cake al gebakken. Is nu aan het afkoelen en dan kan ik de rest straks doen. Word morgenochtend opgegeten.

  • Jennifer Van egdom says:

    5 sterren
    Erg leuke taart om te maken.
    Recept is heel duidelijk en onze variant ziet er dus ook heerlijk uit.
    Vanavond zullen we het gaan proeven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept