Verjaardagstaart maken, met laagjes en botercrème en natuurlijk van die felgekleurde sprinkles of discodip zoals je dat vroeger noemde. Toen Lotte vorige maand 2 werd, werd dit een van de taarten die ik maakte voor haar verjaardag. Een geslaagd experiment want hij was schoon op aan het einde van de dag en de complimentjes waren niets dan lovend.
Ik kreeg zelfs later nog van een van de zoontjes van een vriendin van mij te horen dat Lotte zijn stukje taart had opgegeten en dat hij dat wel zonde vond want de taart was zo lekker. Tja, dan moet je je taartje natuurlijk ook niet onbemand achterlaten als er een tweejarige boef rondloopt 😉 .
Verjaardagstaart maken
Een verjaardagstaart zoals deze maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar het ziet er wel spectaculair uit, zeg nou zelf. Die laagjes, leuke decoratie en heerlijk luchtige botercrème.

Verjaarsdagstaart met sprinkles
Ik heb het ook even duidelijk vermeld in het recept, maar als je de cake in tweeën gaat afbakken. Wat simpelweg niet anders kan tenzij je 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter in huis hebt, maar die kans is misschien wat klein. Hou dan de sprinkles even apart en mix ze pas vlak voor je de taart gaat bakken door het beslag. Tipje van mij, want zie je die mooie blauwe strepen door de cake? Die voorkom je daar dus dan grotendeels mee. Nu proef je er niets van, maar dan wordt je taart toch nog net even mooier als je de springles vlak voor het bakken door het natte beslag mengt, dan kan hij niet zoveel kleur afgeven 😉 .


Ingrediënten
- 675 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 500 gram poedersuiker
- 350 gram bloem
- 300 gram suiker
- 250 ml karnemelk
- 100 gram sprinkles + extra (taartdecoratie)
- 4 eieren (middel)
- 2 eetlepels slagroom
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 theelepels vanille extract
- zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Mix 225 gram roomboter met 300 gram suiker tot het wittig en luchtig is.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het beslag.
- Meng 350 gram bloem met 1 eetlepel bakpoeder en een snuf zout.
- Meng om en om het bloemmengsel en de karnemelk door het suiker en ei mengsel tot alles is opgenomen en je een glad beslag hebt.
- Meng tot slot de sprinkles door het beslag* en verdeel het beslag in tweeën.
- Giet de helft van het beslag in een ingevette springvorm en de andere helft in een andere ingevette springvorm of bak het om de beurt af.
- Zet de springvorm(en) in de oven en bak de cake in circa 25-30 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
- Laat de cakes daarna volledig afkoelen.
- Als de cakes volledig afgekoeld zijn gaan we de botercrème maken.
- Voor de botercrème meng klop je eerst 450 gram roomboter in circa 15 minuten bijna wit en heel luchtig.
- Klop volgens per stuk de volgende ingrediënten erdoor: poedersuiker, vanille extract, snuf zout, 2 eetlepels slagroom. Tot je een lekkere, luchtige botercrème hebt.
- Leg een van de cakes met de bolle (bak)kant naar boven op een bord (of waar je de taart dan ook uiteindelijk op wilt zetten).
- Verdeel een deel van de botercrème bovenop de cake en leg daar de andere cake bovenop met de onderkant naar boven (zo krijg je een mooie rechte bovenkant van je taart).
- Verdeel vervolgens de rest van de botercrème over de taart en strijk glad.
- Decoreer de taart naar wens met extra sprinkles en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Wat voor suiker gebruik je? Basterd of kristal? We willen deze taart volgende week gaan maken voor mijn dochter haar verjaardag:)
Fijne kristalsuiker! 🙂
Hoi Eef,
Wat een mooie taart! Ik wil hem gaan maken voor mijn dochter die binnenkort 4 jaar wordt. Kan ik het eigeel uit de eieren weglaten, zodat het biscuit witter wordt en de sprinkles meer opvallen?
Alvast bedankt!
Nee dan heb je kans dat je biscuit mislukt namelijk dus dat zou ik niet. Als je goede bakbestendige sprinkles gebruikt zouden ze genoeg moeten opvallen 🙂