Verjaardagstaart

Verjaardagstaart maken

Verjaardagstaart maken, met laagjes en botercrème en natuurlijk van die felgekleurde sprinkles of discodip zoals je dat vroeger noemde. Toen Lotte vorige maand 2 werd, werd dit een van de taarten die ik maakte voor haar verjaardag. Een geslaagd experiment want hij was schoon op aan het einde van de dag en de complimentjes waren niets dan lovend.

Ik kreeg zelfs later nog van een van de zoontjes van een vriendin van mij te horen dat Lotte zijn stukje taart had opgegeten en dat hij dat wel zonde vond want de taart was zo lekker. Tja, dan moet je je taartje natuurlijk ook niet onbemand achterlaten als er een tweejarige boef rondloopt 😉 .

Verjaardagstaart maken

Een verjaardagstaart zoals deze maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar het ziet er wel spectaculair uit, zeg nou zelf. Die laagjes, leuke decoratie en heerlijk luchtige botercrème.

Verjaardagstaart met laagjes en sprinkels

Verjaarsdagstaart met sprinkles

Ik heb het ook even duidelijk vermeld in het recept, maar als je de cake in tweeën gaat afbakken. Wat simpelweg niet anders kan tenzij je 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter in huis hebt, maar die kans is misschien wat klein. Hou dan de sprinkles even apart en mix ze pas vlak voor je de taart gaat bakken door het beslag. Tipje van mij, want zie je die mooie blauwe strepen door de cake? Die voorkom je daar dus dan grotendeels mee. Nu proef je er niets van, maar dan wordt je taart toch nog net even mooier als je de springles vlak voor het bakken door het natte beslag mengt, dan kan hij niet zoveel kleur afgeven 😉 .

Verjaardagstaart met laagjes

Verjaardagstaart

Het recept om zelf een heerlijke verjaardagstaart te maken met laagjes en sprinkles.
4.5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 12 punten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 665 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 500 gram poedersuiker
  • 350 gram bloem
  • 300 gram suiker
  • 250 ml karnemelk
  • 100 gram sprinkles + extra (taartdecoratie)
  • 4 eieren (middel)
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 theelepels vanille extract
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Mix 225 gram roomboter met 300 gram suiker tot het wittig en luchtig is.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het beslag.
  • Meng 350 gram bloem met 1 eetlepel bakpoeder en een snuf zout.
  • Meng om en om het bloemmengsel en de karnemelk door het suiker en ei mengsel tot alles is opgenomen en je een glad beslag hebt.
  • Meng tot slot de sprinkles door het beslag* en verdeel het beslag in tweeën.
  • Giet de helft van het beslag in een ingevette springvorm en de andere helft in een andere ingevette springvorm of bak het om de beurt af.
  • Zet de springvorm(en) in de oven en bak de cake in circa 25-30 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
  • Laat de cakes daarna volledig afkoelen.
  • Als de cakes volledig afgekoeld zijn gaan we de botercrème maken.
  • Voor de botercrème meng klop je eerst 450 gram roomboter in circa 15 minuten bijna wit en heel luchtig.
  • Klop volgens per stuk de volgende ingrediënten erdoor: poedersuiker, vanille extract, snuf zout, 2 eetlepels slagroom. Tot je een lekkere, luchtige botercrème hebt.
  • Leg een van de cakes met de bolle (bak)kant naar boven op een bord (of waar je de taart dan ook uiteindelijk op wilt zetten).
  • Verdeel een deel van de botercrème bovenop de cake en leg daar de andere cake bovenop met de onderkant naar boven (zo krijg je een mooie rechte bovenkant van je taart).
  • Verdeel vervolgens de rest van de botercrème over de taart en strijk glad.
  • Decoreer de taart naar wens met extra sprinkles en eet smakelijk!

handig om te weten:

* Als je 1 springvorm gebruikt en de twee lagen cake dus na elkaar gaat afbakken verdeel dan het beslag eerst in twee delen, voeg de helft van de sprinkles toe aan het deel van het beslag wat je als eerste gaat afbakken en de andere helft van de sprinkles pas bij het andere beslag vlak voor je dat in de oven doet. Dit om te voorkomen dat de kleuren teveel uitlopen.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 797kcal | Koolhydraten: 90g | Eiwitten: 6g | Vetten: 47g | Verzadigd vet: 29g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Verjaardagstaart

Verjaardagstaart Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Verjaardagstaart maken”

  1. Hai Eef!
    Ik ben ontzettend fan van al je recepten! Vind het zo’n mooie taart dat ik hem ook wil maken voor mijn dochter!
    Maar ik heb even een vraag over deze taart. Ik heb alles stap voor stap gevolgd maar mijn biscuit is niet hoog, eigenlijk heel laag. Heb je nog tips voor me zodat deze hoger wordt?
    Ik zie je reactie graag tegemoet.

    Groetjes Simone

    1. Eef

      Wat ontzettend leuk om te horen!
      Natuurlijk wil ik je hier graag bij helpen 🙂 Dit kan meerdere oorzaken hebben dus ik heb nog wat aanvullende vragen om erachter te komen waar het mis is gegaan:
      – Wat is de afmeting van de springvorm die je hebt gebruikt?
      – Waren alle producten op kamertemperatuur?
      Hoor het graag van je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top