Volg mij:
Hoofdgerechten, Vis & Schaal-/Schelpdieren

Sushi Handroll – California & Zalm Handroll

Sushi Handroll - California & Zalm HandrollSushi Time! Ik vind sushi echt zoòòò lekker. Ik  moet je eerlijk bekennen dat ik meestal sushi in een restaurant eet. Zelf sushi maken heb ik wel eens gedaan in een ver verleden en wat ik me ervan kon herinneren was dat dit nog best een lastig klusje is. Toen ik door Lassie gevraagd werd of ik het misschien leuk zou vinden om de nieuwe Lassie sushi rijst te testen hoefde ik eigenlijk niet lang na te denken. Ik hou wel van een uitdaging en van sushi dus twee vliegen in één klap & lekker eten. Wat wil je nog meer?!

Eefkooktzo - Sushi Handroll – California & Zalm HandrollLassie een van de meest bekende merken als het gaat om rijst. Al in 1893 opgericht en inmiddels een heel ruim assortiment denk; basmati rijst, noten rijst maar ook couscous & risotto. Laatst hebben jullie al een post kunnen lezen over de Roerbak Risotto van Lassie waarin je in een handomdraai lekkere risotto op tafel zet – ideaal voor drukke doordeweekse dagen- waardoor je toch iets verrassends op tafel kunt zetten. Nu heeft Lassie dus ook sushi rijst! Iets minder ideaal voor doordeweeks want je bent er toch best lang mee bezig.

Wat wel ideaal is, is dat je sushi met de sushi rijst van Lassie met vrienden kunt maken. Bedenk (samen) wat leuke recepten, sla de boodschappen in en duik de keuken in. Sushi maken is echt heel leuk (en lekker) om juist samen te doen en een extra handje is wel handig ;).

Als eerste heb ik de Temaki Suhi oftewel de Hand Roll sushi gemaakt. Makkelijk want -de naam zegt het eigenlijk al- je maakt hem namelijk in je hand. Ik maakte twee versies namelijk de California Handroll en die is met avocado, surimi, tuinkers en wasabi mayonais en de Zalm Hand Roll met (wie had dat gedacht ;)) zalm, komkommer en geroosterde sesamzaadjes.


Wat heb je nodig voor 5 x California Handrol & 5 x Zalm Handrol
Bereidingstijd: Ca. 60 minuten (waarvan 45 minuten voor de rijst)

  • 1/2 pak Lassie sushi rijst
  • 3 theelepels suiker
  • Rijstazijn (of gewone azijn)
  • zout
  • 5 norivellen gehalveerd
  • Soja saus
  • wasabi
  • 5 x surimi stukjes
  • verse Zalm (genoeg voor 5 dikke plakken)
  • iets minder dan een 1/2 avocado
  • komkommer (klein stukje)
  • 4 el mayonaise
  • tuinkers
  • sesamzaadjes


Hoe je de Sushi Handroll – California & Zalm Handroll maakt:

Begin met het bereiden van je rijst. Dit duurt het langst maar is ook wel het meest essentiële bestanddeel van dit recept. De rijst bereid je zoals aangegeven staat op de verpakking. Als de rijst klaar is doe je 3 eetlepels rijstazijn in een kom en meng je dit met een 3 theelepels suiker en een flink snuf zout. De rijst doe je in een grote (het liefst houten) kom en schep hier voorzichtig het azijn mengsel doorheen. Laat de rijst afkoelen (dit kun je versnellen door met bijvoorbeeld een stuk karton te wapperen boven de rijst en telkens rustig omscheppen) en schep het af en toe voorzichtig om. Als de rijst zo goed als helemaal afgekoeld is, is de rijst klaar.

Terwijl de rijst aan het afkoelen is begin je met de voorbereidingen. Knip 5 norivellen doormidden. Snij de zalm in 5 mooie dikke plakken (niet te breed ca. 1 – 1,5 cm breed). Snij de avocado over de lengte doormidden, haal de pit eruit en snij hier 5 mooie lange plakken van. Was de komkommer en snij hier een lang stukje (ongeveer 3-4 cm) met schil vanaf en snij die weer in zodat je een waaier krijgt (zie foto bovenaan). Rooster de sesamzaadjes even in een koekenpan. Maak de wasabi mayonaise voor de California Handrol klaar door 4 el mayonaise te mengen met een kleine theelepel wasabi. Als laatste – om te zorgen dat je handen niet aan de rijst plakken-  doe je in een ruim kommetje water en een beetje azijn. Elke keer als je de rijst pakt om de sushi te maken bevochtig je eerst even je handen in dit mengsel.

Voor de California Handrol :
Leg een van de halve norivellen in je hand (glimmende kant naar beneden) en  bedek 1/3 van de nori met een dun laagje rijst. Plaats het plakje avocado, de surimi een een plukje tuinkers verticaal over het midden van de rijst. Daaroverheen doe je een beetje wasabi mayonaise. Vouw de linker benedenhoek van de nori over de rijst en rol het verder in een soort van puntzakje het ‘flapje’ wat je overhoud maak je nat met je vingers & het water azijn mengsel zon blijft het zakje mooi dicht.

Sushi Handroll - California & Zalm Handroll

Voor de Zalm Handrol:

Eigenlijk doe je hetzelfde maar dit keer plaats je de zalm en de komkommer verticaal over het midden van de rijst. Daarna vouw je de handrol weer in een puntzakje en bestrooi je deze met wat geroosterde sesamzaadjes.

Sushi Handroll - California & Zalm Handroll

Serveer met wasabi, sojasaus & ingelegde gember.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Anniek

    Er zijn zó veel mensen die tegen mij zeiden dat ze sushi echt té lekker vonden, dus ja, ik moest het ook maar eens een keer proberen. Helaas viel het een beetje tegen, ik vond het zeewiervelletje niet echt fijn. Ik zal dit recept dus niet zo snel uitproberen, maar ik vind het er trouwens wel prachtig uitzien! LIefs

    20 december 2014 at 08:14
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Smaken verschillen en misschien maar goed ook ;). Als je de zeewier niet lekker vind maar de sushi rijst & verse vis wel dan zou je ook een keer Nigiri Sushi kunnen proberen dat is rijst met bijvoorbeeld een plakje vis. De meeste Nigiri Sushi zijn zonder zeewier!

      20 december 2014 at 17:29
  • Beantwoorden Simone

    Het heeft bij mij best lang geduurd voor ik sushi überhaupt lekker vond. Waarschijnlijk ooit een foute versie gegeten maar inmiddels ben ik al een tijdje sushi fan. Ik wist niet dat Lassi tegenwoordig ook sushi rijst verkoopt. Ga er eens naar kijken!

    20 december 2014 at 09:10
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Lekker he! Ja sinds een tijdje al. Erg makkelijk de Lassie sushi rijst en de smaak is erg goed.

      20 december 2014 at 17:41
  • Beantwoorden My happy kitchen

    Wat een mooie handrolls heb je gemaakt. Ze zijn zo lekker, zou het iedere dag wel kunnen eten. Ik gebruik zelf het liefst de Japanse kewpie mayonaise, die smaakt fris en romig tegelijk ( o.a. bij Xenos)

    20 december 2014 at 09:46
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dank je wel :)! Japanse Kewpie mayonaise heb ik nog nooit zelf gebruikt, wel gezien in de supermarkt & bij mijn favoriete toko, misschien toch maar eens meenemen zo te horen erg lekker….

      20 december 2014 at 17:26
  • Beantwoorden BeautyblogLaura.

    Ziet er super uit! xx

    21 december 2014 at 22:05
  • Beantwoorden Maki Sushi | Eef Kookt Zo!

    […] gezonder eten en meer groente. Daarom dacht ik Sushi! Een tijdje geleden heb ik de overheerlijke California & Zalm Handrolls met jullie gedeeld. Vandaag een stapje ‘moeilijker’ maar ook bekender namelijk Maki […]

    1 januari 2015 at 02:29
  • Beantwoorden Foodblogswap: sushi handrolls | Lekker Happen.com - Foodblog

    […] mooie verzameling recepten op haar blog. Maar mijn oog viel al vlug op het ene sushirecept van de handroll. Mijn vriend en ik zijn verslaafd aan sushi en eten dan ook vaak in het sushirestaurant. De […]

    25 november 2015 at 21:04
  • Laat een reactie achter